geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

zichtbare wijzigingen in de eigen portefeuille


Tja, dan moeten we terug aanpassen natuurlijk

 

Ik verwijs naar mijn bijdrage van respectievelijk 04/10/2012 waarin ik het reeds had over wijzigingen in mijn portefeuille onder de titel  (onzichtbare wijzigingen) in de eigen portefeuille, die pas vanaf 01/01/2013 boven water zouden komen én naar de bijdrage van 16/10/2012 waarin ik het had over het feit dat ik 2 fondsen niet meer zou aanbieden, gezien ze door de mand gevallen waren bij laatste screening rond hun duurzaamheidsgehalte. Deze bijdrage droeg dan ook de toepasselijke titel Kill your darlings.

Om die reden had ik betrokken verzekeraar opdracht gegeven om de 2 fondsen te verkopen per 01/01/2013 ten voordele van 2 andere fondsen die nog niet in de portefeuille opgenomen zijn, te weten EdR Tricolore Rendement  (FR0010588343) en LPF Actions Europe ISR (FR0010332122).  

Enkele dagen later ontving ik schrijven van verzekeraar dat mijn vraag voorlopig niet kon behandeld worden omdat de 2 betrokken fondsen in de loop van de maand oktober in wijzigingen betrokken waren. LPF Trends Infrastructures & LPF Trend Planet werden per 02/10/2012 opgeslopt door het fonds LPF Trend Consumers.

En dat laatste fonds is ondertussen ook van naam veranderd en heet nu UFGTrends Opportunities. De naamverandering kon moeilijk uitblijven want Infrastructuurinvesteringen of ecologische investeringen kunnen bezwaarlijk onder consumenteninvesteringen gerubriceerd worden. De wijziging van de naamgeving is nog niet verwerkt in mijn portefeuilleoverzicht van oktober, maar zal wel duidelijk zijn in die van november.

Om de voorbeeldportefeuille overzichtelijk te houden op vlak van rendement gaat het fonds Trends Opportunities pas tegen begin volgend jaar uit de portefeuille. Op die manier kan een lezer de evolutie gedurende gans 2012 zonder verkoop of aankoop (uitgezonderd de 4 fondsen waar maandelijks een klein bedragje in belegd wordt ) opvolgen. Dit laat u toe om gemakkelijker de rendementen te vergelijken, want anders meng je appelen met peren.

Verwarrend? Bij Ethisch Beleggen moeten we ons soms in bochten wringen om transparent te blijven 😉

We leven nu eenmaal in een wereld waar flexibiliteit van je verwacht wordt. Zoals ik vroeger al eens schreef:

“Verandering is de enige constante.”

We kunnen er maar beter aan wennen en er rekening mee houden dat we geregeld zullen moeten aanpassen. Het is in de beleggingswereld niet anders dan in het echte leven. Zelfs de hoofding van onze website onderging hierdoor een verandering: voortaan bieden we géén 25 maar wel nog 24 verschillende fondsen aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *