geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in mei 2024


Van Vlaams- en nationaal belang …

In mei leggen alle vogels een – , maar in mei 2024 zaten de meeste Belgische politici mét een ei. De verkiezingen die op 9 juni gepland staan lijken voor Wallonië een aardverschuiving te veroorzaken. De socialisten zouden daar (zolang ze niet samenwerken met PTB) hun meerderheid kunnen verliezen. Dit ten voordele van de MR. En – zoals hun geloof het toelaat- zou de voormalige CDH uit de doden opstaan en als Les Engagés een goede beurt kunnen maken.

Voor Vlaanderen lijkt er een nieuwe doorbraak van  extreem rechts in de maak. In beide landsdelen lijkt het er op dat het momentum voor de Groenen voorbij is. Klimaatbekommernis lijkt weggedeemsterd, hoewel we met zijn allen klagen over het aanhoudende regenweer. Veel aandacht voor de nakende energietransitie is er niet in de campagne. Ook de (rechtvaardigheid rond de) betaalbaarheid ervan is niet aan de orde.

de eigen portefeuille in mei 2024
Voor U, nieuwe politieke partij met enkele oudgedienden, legt de problemen ook in de mand van de ander. Populisme heerst.

Het planbureau berekende de voorstellen van alle politieke partijen. Erg zwaar (of grondig uitgewerkt) leek het allemaal niet te wegen. Gedeeltelijk ook omdat men niet de volledige programma’s  doorrekende, maar alleen de accenten die de partijen zelf naar voor schoven. Nochtans is (met klimaatproblematiek) de sanering van de openbare schuld de berg die toekomstige generaties moeten beklimmen.

Van Europees belang …

Aan de regionale – en federale verkiezingen zijn in ons land ook de Europese verkiezingen gekoppeld. Deze blijven in alle media-aandacht onderbelicht, terwijl ze minstens zo fundamenteel zijn. Ook in Europa lijkt de opmars van rechts onstuitbaar, terwijl het midden en links slinkt.

de eigen portefeuille in mei 2024
Wordt ten onrechte gezien als een ver-van-mijn-bed-show.

Het zou dus wel eens kunnen dat bijv. de Green Deal, een paradepaardje uit de vorige coalitie, wellicht niet afgeblokt, maar toch op zijn minst tegengewerkt zal worden. De urgentie rond klimaat en global warming lijkt niet te zullen zijn opgewassen tegen de politieke herprofilering én de aandacht voor de momentane koopkracht. Ook de liberalisering van de leefcultuur (met grote tolerantie voor persoonlijke keuzes) lijkt op de terugweg. Het ziet er naar uit dat men er in geslaagd is om van WOKE de baarlijke duivel te maken. Eén die men -als het niet lukt om die uit te drijven- , dan toch minstens krachtig moet bestrijden.

Van wereldbelang …

Er zijn immers niet genoeg echte vijanden om ons druk om te maken: Rusland, haar autoritair leiderschap en de brutalisering van buurland Oekraïne?, Israël en haar bestuur versus de “endlösung” van een groot deel van de Palestijnse bevolking? Ze zijn amper aanwezig in de campagne.

de eigen portefeuille in mei 2024
Wie een poesje pakt, mag zich aan klauwen verwachten.

En tegelijk wordt in de VS een voormalige president (en huidig presidentskandidaat) veroordeeld in een fraudezaak rond zwijggeld. Waarna Trump zonder verpinken spreekt over een duidelijk politiek proces. En  een groot deel van de bevolking zijn visie nog volgt ook.

Van eigenbelang …

In deze vreemde wereld blijven we onze portefeuille opvolgen en opbouwen. In de voorbije maand steeg die opnieuw. Terwijl ze eind april op een rendement + 7,02 % (sinds jaarbegin) stond, prijkt er nu + 8,22 %. Je kan ze hier vinden. De beursspreuk ‘Sell in May and Go Away” was derhalve ook dit jaar geen goed advies. De lichte daling die in april onze portefeuille kenmerkte lijkt daarmee (op zijn minst tijdelijk) van  van de baan. Goede bedrijfsresultaten, blijvende hype – en verwachting rond AI én kerende vooruitzichten op rentedalingen (die lijken er -alvast in Europa- nu toch aan te komen) zijn hier de verklaring.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *