geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in april 2024


Over het hoogtepunt?

het eindigde met zucht, maar de eerste weken van April leek te wel Advent voor Bitcoinbelievers.

“Aprilse grillen” kennen we als deel van een weerspreuk. Wie deze maand door zijn venster keek zag deze spreuk bevestigd. Het miezigere weer blijft nu al maanden aanhouden. Het lijkt bijna samen te vallen met de sterke stijging die de belangrijkste aandelenbeurzen nu al maanden kennen. Maar bij die laatste lijkt er nu een kentering op komst. The Magnificent Seven vielen uit elkaar. Tesla en Apple lossen nu al enkele maanden de rol (hoewel na de publicatie van de kwartaalcijfers er een remonte kwam). Ook lijkt de eerste hyperonde rond AI voorbij te zijn. Nvidia, ASLM, ASMI, … allen vielen de chipsbouwers in april terug van hun All Time High. Bitcoin was in afwachting van de halving ook al wat te ver op de realiteit vooruitgelopen.

In de politiek lijkt de wereld regionale navelstaarderij de overhand te halen.

  • In de VS zijn alle ogen op de presidentsverkiezingen gericht met Trump die zich door een processenkluwen voor de rechtbanken moet zien te slaan.
  • In Rusland zet de nietsontziende autocratie haar vlucht verder. Met een president, die verder kanonnenvlees opvordert voor zijn poging tot herstel van het grote Russische Rijk en een akoliet, die in een strategische uithoek van het land zich zowaar inlaat met het tempo van toelaatbare muziek.
  • In Europa staan verkiezingen voor de deur. In België zijn daar ook de federale- , regionale-  en later zelfs de gemeentelijke versies aan de beurt.

Ondertussen is er oorlogsleed aan minstens 2 fronten met de aanval van Rusland op Oekraïne en de ongenadige vergeldingsdrang van Israël ten opzichte van Gaza. Het leek er even op dat de bondgenoten van Hamas (o.m. Iran) zich in het conflict zouden engageren.

Een beperkte rendementsdaling…

In dit alles doet de eigen portefeuille haar ding. Of liever ze beweegt toch redelijk synchroon met een globaal beursverloop. Ook bij ons was er dus deze maand een terugval. Van +8,72 % YTD eind maart staat ze 1 maand later op + 7,09 %. Niet onverwacht na maandenlange stijging. Vooral de opnieuw gestegen inflatie in de VS en de gevolgen daarvan op de rente lijken hier bepalend te zijn. Omdat beurzen normaal gezien vooruitlopen op feiten was de inmiddels ingehaalde verwachting van diverse rentedalingen vanaf het 2e kwartaal in 2024 dus een foute inschatting. Die vroeg als het ware naar een correctie.

Uiteraard weten we niet of er nog verder lucht uit de aandelenkoersen zal ontsnappen of niet. Als het narratief positief blijft kan het allemaal meevallen. Maar eens meer en meer negatieve feiten de aandacht zouden opeisen, komen we in een ander verhaal terecht. Koersen bewegen immers mee met de overheersende emoties. Dat er zich momenteel een redelijke hoog percentage van ontslagen en bedrijfssluitingen voordoet, is in dit opzicht geen goed nieuws.

De optimisten hebben het dan echter altijd over de noodzaak aan creatieve destructie. Jobs verdwijnen, maar elders komen er nieuwe bij.

Op naar de toekomst.

Zaak is om er de vaardigheden voor te ontwikkelen. In die zin is gedegen onderwijs met een soepele toekomstvisie van cruciaal belang voor de komende generaties. Vraag is hoe doordrongen de beleidsvoerders hiervan zijn. Als we zien hoe onbezorgd ze al jaren omgaan met overheidsschuld, staat van justitie en militaire paraatheid (OK, ook ik ben hierin uit een diepe slaap wakker geschud door de gebeurtenissen van de laatste jaren), dan is enig voorbehoud op zijn minst gepermitteerd. Maar laat dit geen verkiezingsadvies zijn. Voor dit laatste heb je nog een goede maand om je keuzes vast te leggen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *