geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Duurzaam pensioensparen met 1 ecologiefonds?


 

In ons artikel van 25/05 ll. verwezen we naar het voorbeeld van Generali Belgium, die binnen haar keuze om in te zetten op Tak 23-fondsen 2 fondsen verdeelde, die als duurzaam bestempeld kunnen worden. U kan uw pensioensparen of lange termijn sparen met deze 2 fondsen opbouwen. Of u kunt ook voor een betere risicospreiding kiezen en er maximum 3 niet-duurzame fondsen aan toevoegen.

Ook verzekeraar had lastig parcours

Sinds kort heeft ook een andere Belgische verzekeringsmaatschap-pij haar fondsenaanbod opnieuw in de markt gezet. We hebben het dan over Fidea.

Fidea is een verzekeringsmaatschappij, die via  sponsoring van een veldrijdersploeg bij de modale Belg naambekendheid kreeg. Als maatschappij heeft ze de voorbije jaren echter het lot van haar wielrenners ondergaan: ploeteren om in regen en ontij vooruit te geraken.

Fidea, zelf het resultaat van enkele gefuseerde verzekeraars, kwam in het vorig decennium onder de vleugels van KBC. KBC verwierf op die manier ook een kanaal om verzekeringen te verkopen via makelaars. Getroffen door de financiële crisis, diende KBC staatsteun te accepteren om overeind te blijven. Deze werd toegekend onder (Europese) voorwaarde dat de groep ging afslanken om hun problemen onder controle te krijgen. Fidea kwam in de etalage terecht en bij gebrek aan geïnteresseerde partijen uit Europa,  kwam Fidea eerst onder de vleugels van de Amerikaanse durfkapitaalgroep JC Flowers terecht om daarna aan de Chinese groep Anbang doorverkocht te worden. Momenteel is er onduidelijkheid over de financiële gezondheid van Anbang. Maar heeft vooralsnog geen gevolgen voor de stabiliteit bij Fidea.

De loskoppeling van het informaticaplatform van KBC had wel als gevolg dat Fidea enkele jaren niet meer actief was op de markt van levens- en beleggingsverzekeringen. Veel makelaars, die hun oplossingen inkochten bij Fidea verhuisden dan ook voor deze producten naar andere aanbieders. Fidea was echter door de tussenstop bij KBC wel het verzekeringshuismerk van Crelan geworden (vroeger onder de naam van Spaarkrediet ook een KBC onderneming en zelf ondertussen ervan losgekoppeld om dezelfde reden als Fidea en opgegaan in samenwerkingsverband met Landbouwkrediet onder de nieuwe naam Crelan). De Crelankantoren hebben als eerste het nieuwe levens- en beleggingsverzekeringsaanbod van Fidea opgepikt. Makelaars volgen nu terug mondjesmaat.

Fidea koopt – wegens gebrek aan kennis door jaren van onderbreking in het aanbod? – haar oplossingen voor beleggingsverzekeringen in bij BlackRock. 1 van de grootse fondsbeheerders wereldwijd. In het aanbod van fondsen die Fidea nu ter beschikking stelt, vind je ook  BlackRock Global Funds – New Energy Fund A2 (EUR). Dit fonds, dat zoals de naam zegt,  vooral in aandelen van bedrijven actief op vlak van hernieuwbare energie investeert, is een ecologiefonds.  Het is dus eerder aangewezen voor de belegger die risicobereid is. De rendementen uit de voorbije 5 jaar ogen erg goed. Op 10 jaar gezien is dit een stuk minder. Maar in die periode hadden we natuurlijk enerzijds de financiële crisis (2007-2009) te verwerken en anderzijds de implosie van de westerse wind- en zonnepanelenmarkt (2010-2012) nav. gewijzigde regelgeving door overheden (denk aan groene stroomcertificaten in België) en de forse prijserosie door agressieve Chinese aanbieders, die de bestaande markt probeerden in te palmen. Het New Energy Fund A2 (EUR) krijgt van Morningstar de hoogste score in haar Sustainablility Rating.

Wie dus zijn gading niet vind in het aanbod van Generali (ons vorig artikel), kan met de Fidea-oplossing een vleugje duurzaamheid aan zijn pensioensparen toevoegen. Wegens het feit dat dit ene fonds in een erg specifieke sector investeert, moet je er van uitgaan dat je een pak risico op je laadt als je je pensioenspaar-belegging opbouwt louter met dit ene fonds.

Voor wie elders al aan pensioensparen of langetermijnsparen doet, kan via Fidea ook aan 4e pijlersparen doen. Dit als  niet-fiscaal aftrekbare appel voor de toekomst. Dit kan daar al vanaf € 40 / maand. In combinatie met enkele andere 4e pijlerproducten (Delta LLoyd, Generali, ….) kan je zo een volledig duurzame oplossing uitbouwen. We lichten u deze graag toe in een persoonlijk gesprek.

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *