Zuiverheid vanuit beleggingsoogpunt

 

1 van de hoofdregels voor wie gaat beleggen luidt: “spreiden, spreiden en nog eens spreiden“. Leg niet alle eieren in hetzelfde nest, want als het nest valt (of aangevallen wordt) riskeer je alles kwijt te zijn. Vandaar dat kiezen voor 1 specifiek aandeel of obligatie risicovoller is dan kiezen voor 1 aandelenfonds of 1 obligatiefonds. Hoewel 1 fonds al een zekere spreiding van uw belegging garandeert, is het veiliger om nog meer te spreiden. Daarom is een keuze uit meerdere fondsen tegelijk te verkiezen. Ik licht dit even toe met een vereenvoudigd theoretisch voorbeeld waarbij je € 1.000 investeert.

  1. Je investeert al je geld in het bedrijf PEER. – of
  2. Je investeert al je geld in een aandelenfonds BOOMVRUCHTEN. Dat investeert in 20 verschillende bedrijven. Het bedrijf PEER maakt daar 5 % van uit. – of
  3. Je investeert al je geld in 5 verschillende VRUCHTENfondsen. Naast het BOOMVRUCHTENfonds, is er het GRONDVRUCHTENfonds, het STRUIKVRUCHTENfonds, het EXOTISCHE VRUCHTENfonds en het VERBODEN VRUCHTENfonds. Het bedrijf PEER maakt nu maar 1 % meer uit van je totale investering, gezien het alleen in het Boomvruchtenfonds opgenomen is.

Wat gebeurt er nu met je geld bij faling van het bedrijf PEER ? In het eerste geval ben je je volledige € 1.000 kwijt. In het 2e geval verlies je alleen € 50. In het laatste geval ben je € 10 kwijt. (Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat zo het bedrijf PEER het opvallend goed doet, je hiervan meer rendement zal genereren als al uw geld in PEER zit).

Als we nu de ethische fondsen bekijken die wij kunnen aanbieden (zie:http://ethischbeleggen.com/watwelkefondsen/), dan zal je opmerken dat er slechts weinig obligatiefondsen in het aanbod opgenomen zijn en ook weinig gemengde fondsen. In de praktijk betekent dit dat een voorzichtige belegger een erg beperkte keuze heeft als deze ethisch wenst te beleggen.

Goed mengen en alle ingrediënten gebruiken om de belangen van de klant te behartigen.

Omdat we geen omgekeerde alchemist willen zijn met het geld  van onze klanten & dus geen “goud in lood willen veranderen“, stelt zich hier vanuit beleggingsoogpunt een probleem. Om dit op te lossen, is er in feite maar 1 mogelijkheid. En dit is opname van andere (niet-ethische) beleggingen of fondsen in je investering. Dit kan door bijvoorbeeld een gedeelte van je investering in een Tak 21 belegging te stoppen. Bij de verzekeraars waar wij onze productie ethische beleggingen plaatsen is dit perfect mogelijk en kan dit zelfs binnen hetzelfde contract. Vanuit fiscaal oogpunt is het zelfs erg nuttig om een Tak 21 op te starten enkele jaren voor pensioenleeftijd.

Of je kan er voor kiezen om een bijkomend erge voorzichtige open gemengde beleggingsfondsen toe te voegen aan je investering. We selecteerden daarvoor het fonds Carmignac Patrimoine (Isin-code:FR0010135103). Dit gemengde fonds slaagde er de voorbije 30 jaar consequent in om performant te presteren . We combineren dit eventueel met het Ethna Aktiv E fonds (Isin-code: LU0431139764). Ook dit fonds slaagde er in de voorbije 10 jaar in om bijna doorlopend stijgende koersen op te tekenen en heeft eveneens een relatief laag risicoprofiel. Het fonds gaat uit van andere beleggingsprincipes dan Carmignac en kan dan ook als een bijkomende risicospreiding beschouwd worden. Voor nog verdere spreiding kan bijv. ook het fonds Invesco Balanced-Risk Allocation (Isin-code: LU0432616737) ingeschakeld worden. Deze 3 fondsen kunnen vlot van 1e beleggingscategorie naar andere overstappen en krijgen van ratingsite Morningstar 4

Je totale investering is dan niet meer 100 % duurzaam, want het ethisch gehalte daalt een beetje. Maar dergelijke investering is o.i. te verkiezen boven nodeloze risico’s nemen of omwille van deze ideologische onzuiverheid aan de kant blijven staan. Beleggen en duurzaamheid zijn géén water en vuur die elkaar naar het leven staan. Integendeel beide kunnen o.i. gecombineerd worden.

Misschien is het beter in dit geval te vergelijken met water en wijn. Een goed glas wijn is beter dan een glas waar de wijn met water aangelengd wordt. Maar als je de openbare weg op wil na een avond wijnconsumptie is het te verkiezen dat je matig bleef en je maag en lever voldoende met water spoelde.

De opmerking rond de noodzaak aan spreiding blijft ook overeind bij ons  aanbod  aandelen- en ecologiefondsen.. Zo valt het bij de beschikbare selectie aandelenfondsen op dat er een erg grote focus op Europese bedrijven is. En bij de ecologiefondsen zijn er diverse die zich op bedrijven met aandacht voor nieuwe energievormen of op waterzuivering toespitsen. . Zelf met een goede spreiding onder de aanbieders (bijv. DLL, Pictet, Blackrock, DPAM, DWS voor energie) kan het zijn dat je via verschillende ingangen toch diverse keren in hetzelfde bedrijf investeert.

En dan komen we terug bij het uitgangspunt van deze pagina. Spreiding van risico is de boodschap. Dit element nemen wij mee in onze modelportefeuilles. (red. 12/01/2018)

 

 

 

 

6 gedachten over “Zuiverheid vanuit beleggingsoogpunt”

  1. Betekend meer spreiding een lager rendement? Want waarom niet de top 5 bedrijven die het heel goed zullen doen in portefeuille houden? De top 5 zou het in theorie beter moeten doen dan de top 30.

    1. Niemand weet of de top 5 bedrijven van vandaag ook nog de top 5 bedrijven in de toekomst zullen zijn. Je kan in een lotto alles inzetten op 1 cijfercombinatie met weinig kans dat je veel wint. Je kan ook inzetten op diverse cijfercombinaties. Gezien je dan procentueel een lager bedrag inzet per combinatie stijgt de kans dat je iets wint, maar zal het bedrag dat je wint kleiner zijn. Inzetten op een te kleine kern lijkt mij eerder speculeren te zijn dan beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.