Zuiverheid vanuit beleggingsoogpunt

 

1 van de hoofdregels voor wie gaat beleggen luidt: “spreiden, spreiden en nog eens spreiden“.

Spreiding gaat extreme kwetsbaarheid (alles of niets) tegen.

Leg niet alle eieren in hetzelfde nest, want als het nest valt (of aangevallen wordt) riskeer je alles kwijt te zijn. Vandaar dat kiezen voor 1 specifiek aandeel of obligatie risicovoller is dan kiezen voor 1 aandelenfonds of 1 obligatiefonds.

Hoewel 1 fonds al een zekere spreiding van uw belegging garandeert, is het veiliger om nog meer te spreiden. Daarom is een keuze uit meerdere fondsen tegelijk te verkiezen.

Ik licht dit even toe met een vereenvoudigd theoretisch voorbeeld waarbij je € 1.000 investeert.

Je investeert al je geld in het bedrijf PEER. – of

Je investeert al je geld in een aandelenfonds BOOMVRUCHTENDat investeert in 20 verschillende bedrijven. Het bedrijf PEER maakt daar 5 % van uit. – of

Je investeert al je geld gelijkmatig in 5 verschillende VRUCHTENfondsen. Naast het BOOMVRUCHTENfonds, is er het GRONDVRUCHTENfonds, het STRUIKVRUCHTENfonds, het EXOTISCHE VRUCHTENfonds en het VERBODEN VRUCHTENfonds. Het bedrijf PEER maakt nu maar 1 % meer uit van je totale investering, gezien het alleen in het Boomvruchtenfonds opgenomen is.

Wat gebeurt er nu met je geld bij faling van het bedrijf PEER ?

In het eerste geval ben je je volledige € 1.000 kwijt. In het 2e geval verlies je alleen € 50. In het laatste geval ben je € 10 kwijt.

Als we nu de ethische fondsen uit ons aanbod bekijken, dan zal je opmerken dat er weinig obligatiefondsen en ook betrekkelijk weinig gemengde fondsen in het aanbod opgenomen zijn.

In de praktijk betekent dit dat een eerder voorzichtige belegger een erg beperkte keuze heeft.  Waardoor mogelijk niet genoeg aan dit spreidingsprincipe voldaan is.

Goed mengen en alle ingrediënten gebruiken om de belangen van de klant te behartigen.

Omdat we geen omgekeerde alchemist (lees: iemand die goud in lood wil veranderen) willen zijn met het geld  van onze klanten,  stelt zich hier vanuit beleggingsoogpunt een probleem: Hoe blijven trouw aan diens het beleggingsprofiel zonder de spreidingsnoodzaak op te geven?”

Er is in feite maar 1 mogelijkheid.

En dit is opname van bijkomende (niet-ethische) beleggingen of fondsen in je investering.

Dit kan door bijvoorbeeld een gedeelte van je investering in een Tak 21 belegging te stoppen.

Bij de verzekeraars waar wij onze productie ethische beleggingen plaatsen is dit perfect mogelijk en kan dit zelfs binnen hetzelfde contract. Vanuit fiscaal oogpunt is het zelfs erg nuttig om een Tak 21 op te starten enkele jaren voor pensioenleeftijd.

Helaas zullen de te verwachten rendementen bij dit type belegging in de komende jaren erg mager uitvallen. Dit is dus niet de wonderoplossing.

Of je kan er voor kiezen om  bijkomend erg voorzichtige open gemengde beleggingsfondsen toe te voegen aan je investering.

We selecteerden daarvoor het fonds Carmignac Patrimoine (Isin-code:FR0010135103). Dit gemengde fonds slaagde er de voorbije 30 jaar bijna doorlopend in om performant te presteren .

We combineren dit eventueel met het Ethna Aktiv E fonds (Isin-code: LU0431139764). Ook dit fonds slaagde er de voorbije 10 jaar in om een relatief laag risicoprofiel te combineren met meestal positieve rendementen. Het fonds gaat uit van andere beleggingsprincipes dan Carmignac en kan dan ook als een bijkomende risicospreiding beschouwd worden.

Voor nog verdere spreiding kan bijv. ook het fonds Invesco Balanced-Risk Allocation (Isin-code: LU0432616737) ingeschakeld worden.

Deze 3 fondsen kunnen vlot van 1 beleggingscategorie naar andere overstappen en krijgen van ratingsite Morningstar risicograad 4 opgekleefd. Deze fondsen zijn terug te vinden in het beleggingsaanbod van de meeste van onze leveranciers en dus vlot in te lassen.

Door opname van deze fondsen verliest je totale investering haar 100 % duurzaam karakter. Maar dergelijke oplossing is o.i. te verkiezen boven nodeloze risico’s nemen of omwille van deze ideologische onzuiverheid aan de kant blijven staan.

De opmerking rond de noodzaak aan spreiding blijft ook overeind bij ons  aanbod  aandelen- en ecologiefondsen.

Zo proberen wij er bij de aandelenfondsen voor te zorgen dat er een evenwichtige verdeling is qua regio’s. We combineren fondsen die wereldwijd beleggen, met fondsen waarbij men alleen in Europese bedrijven belegt. Als kers op de taart voegen we een klein gedeelte Emerging Markets toe. Bij die laatste zal er wat meer volatiliteit (beweeglijkheid) zijn, maar ze worden niet voor niets ‘groeilanden ‘ genoemd.

Ook bij de ecologiefondsen letten we op diversiteit. Zo zijn er fondsen die zich toespitsen op tegengaan van klimaatverandering, op cleantech, op nieuwe energievormen, op de noodzaak van voldoende drinkbaar water, …

Niet voor niets heeft een parachute een groot oppervlak.

Zo proberen we dus vorm te geven aan het uitgangspunt van deze pagina: spreiding van risico is de basis van beleggen.

Deze boodschap is het vertrekpunt bij het samenstellen én jaarlijks updaten van onze modelportefeuilles.

 

(update: 28/09/2018)

 

 

 

 

6 Replies to “Zuiverheid vanuit beleggingsoogpunt”

  1. Betekend meer spreiding een lager rendement? Want waarom niet de top 5 bedrijven die het heel goed zullen doen in portefeuille houden? De top 5 zou het in theorie beter moeten doen dan de top 30.

    1. Niemand weet of de top 5 bedrijven van vandaag ook nog de top 5 bedrijven in de toekomst zullen zijn. Je kan in een lotto alles inzetten op 1 cijfercombinatie met weinig kans dat je veel wint. Je kan ook inzetten op diverse cijfercombinaties. Gezien je dan procentueel een lager bedrag inzet per combinatie stijgt de kans dat je iets wint, maar zal het bedrag dat je wint kleiner zijn. Inzetten op een te kleine kern lijkt mij eerder speculeren te zijn dan beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.