geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in februari 2024


Het jaar 2024 is voor al een tijdje van start gegaan. 2 maanden zijn voorbij. Verkiezingen (quasi de halve wereldbevolking moet kruisjes zetten/bolletjes kleuren) naderen, verwachte renteverlagingen worden uitgesteld, twijfels over verdere daling van de inflatie, … kunnen roet in het eten gooiden van het goldilocks-scenario.

Maar ondertussen klimmen de beurzen trapsgewijs de wall of worry op. De verwachtingen rond de snelle doorbraak van Artificiële Intelligentie waren een driver in 2023 en lijken dit begin 2024 ook te zijn. Mark Zuckerberg wiens in oktober 2021 aangekondigde Metaverseproject geen deuk in een pak boter leek te kunnen slaan ziet zijn bedrijf op 1 jaar tijd  156 % in waarde stijgen (14/02/2023: $ 179,48).

Door een nieuwe roze bril bekeken…

de eigen portefeuille in februari 2024
Google-glass geflopt uit o.m. privacybezorgdheden.

Op die tijd steeg beurslieveling Apple (onderdeel van de Magnificent Seven) amper met 20 %  (14/02/2023: 153,20).  Maar het kan verkeren. De lancering van hun Vision Pro-bril, werd net als de Metaverse door beleggers eerder afgestraft dan beloond. Toch lijkt het de weg te wijzen naar een nieuwe manier van werken én beleven: spacial computing. De Vision Pro-bril is niet het eerste 3D bril op de markt (denk aan het gefaalde Google-glassesproject of aan de  Meta Oculus Quest), maar zorgt mogelijk voor de doorbraak, die al enkele keren verwacht werd. In dit geval zal Apple opnieuw bewijzen trendsetter te zijn. En wordt zijn recente achterstand ten opzichte van enkele collega-technologieaandelen in de komende jaren weer vlot ingelopen.

Onze eigen portefeuille (noot 01/04/2024: door verkeerde manipulatie is het portefeuilleoverzicht van 29/02 overschreven en geeft het de situatie van 31/03/2024 weer) heeft een redelijke blootstelling aan technologie en doet het in dit opzicht niet slecht. De blootstelling die ze heeft aan clean-tech en andere oplossingen voor milieuproblemen  loonde echter in het voorbije jaar niet. De felle stijging van de rentes die we achter de rug hebben heeft die kapitaalsintensieve sector, waar in de voorbije jaren minder cash tegen de plinten klotste dan in de technologiesector, geen deugd gedaan. Maar wellicht speelt ook de algemene aandacht op large caps (supergrote bedrijven) ten nadele van small- en midcaps (kleine – en middelgrote bedrijven) hier een rol in gespeeld. Weinig clean-tech bedrijven zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot mastodonten. Een tegenvoorbeeld hiervan is Tesla, welke de laatste jaren ook wat van zijn glans verloor en het midden houdt tussen een tech en een clean-techbedrijf.

… toch blijven oppassen voor bijziendheid.

We hebben in de portefeuille dan ook winners en verliezers. Gezien de winners vlugger stijgen dan de verliezers dalen gaat onze portefeuille nog steeds de hoogte in. Sinds 1 januari is er een rendement van 5,31 % aan. Ooit komt er een switch waarbij de huidige winnaars pluimen verliezen. Of de huidige verliezers dan dadelijk de rol overnemen valt niet te verwachten. Maar dat ze ooit terug aan de bak komen is quasi een zekerheid. De weg naar minder uitstoot is ingeslagen en zal meer en meer aan prioriteit winnen. Of ze ook aan populariteit zal winnen is zeer de vraag. De bekommernissen van de boeren mbt. stikstofbeperkingen, de weerbarstige houding van consumenten ten opzichte van elektrische wagens of renovatiekosten in woningen om ze milieuvriendelijker te maken duiden er op dat een groot gedeelte van de bevolking de urgentie van de omslag hetzij niet beseft, hetzij niet wil/kan financieren.

de eigen portefeuille in februari 2024
Ook virtuele realiteit? Een EV in een woestijn, waar het wellicht stikt van laadpalen.

En dan leven we hier nog in een welvarend gedeelte van de wereld. De bekommernissen over milieu worden zeker niet door de volledige wereldbevolking gedeeld. Een groot pak heeft andere prioriteiten (persoonlijke overleving of zich onttrekken uit de armoede). De bewering van de topman van Toyota dat EV’s maximaal 30 % van de markt zullen gaan uitmaken en dat hybrides (momenteel) een duurzamere oplossing zijn lijkt op het eerste gezicht van de pot gerukt. Maar als je de koopkracht van de wereldbevolking en de kostprijs van een EV bekijkt en tevens rekening houdt met de grote onbeschikbaarheid van een stabiel elektriciteitsnet wereldwijd, dan zit daar een zekere logica in. Iets waar een Westerling én overtuigde EV-rijder in zijn eigen informatiebubbel mogelijk nooit rekening mee houdt.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *