Wijziging in enkele modelportefeuilles

Tja, overal gebeurt het wel. Je denkt je beste ploeg opgesteld te hebben en dan gebeurt er iets onverwachts:

  • een voetballer breekt zijn been,
  • een wielrenner valt zwaar op training,

Je kan niet anders dan ingrijpen en een vervanger in stelling brengen. Hetzelfde gebeurde met enkele van onze modelportefeuilles.

Quest Cleantech volstort
Nood breekt wet. Soms moet je als trainer aan je ploeg sleutelen. Het Quest Cleantech -fonds is volstort. We kunnen het dus niet meer opstellen in onze ploeg.

Met name in alle portefeuilles van  € 10.000 en in de gebalanceerde – en dynamische modelportefeuille van € 15.000. Daar was 1 van de opgenomen fondsen het Quest Cleantech Fund. Door de sterke aangroei van beleggingen in ecologiefondsen dit voorjaar, is dit fonds door zijn bovengrens van te bereiken kapitaal gegaan. Daarom werd het door de beheerders afgesloten. Momenteel werkt men aan een nieuwe versie. Gezien deze er nu nog niet is, konden wij onze modelportefeuilles in de praktijk niet meer aanbieden.

We dienden dus een wisselspeler op te stellen. Het werd fonds Pictet Water. In praktijk is de beleggingsstrategie van beide fondsen niet gelijk. Zo investeert Pictet Water slechts in 1 sector, terwijl het Cleantechfonds een ruimer gebied bespeelt. We kozen voor Pictet Water omdat in het verleden gemiddeld een goed rendement neerzette. 2020 was hierop een uitzondering. Terwijl Cleantech-fondsen momenteel in overdrive zitten. Hierdoor zit er in onze opvatting een beetje teveel lucht in de koersen. Helaas zullen we pas later kunnen zien of onze inschatting correct is.

Aangepaste cijfers

De wissel heeft als gevolg dat op de pagina waarop onze modelportefeuilles 2021 voorgesteld werden de rendementscijfers sinds 19/07/2021 lichtjes aangepast zijn.

Ook de objectiviteitsscore, het cijfer voor de Morningstar Sustainability Rating (MSR) en de SFDR-score werd door deze wijziging beïnvloed.

  • Zo ging het cijfer van de MSR lichtjes naar beneden (Pictet Water scoort momenteel 3/5, terwijl Quest Cleantech 4/5 scoort).
  • Gezien Pictet Water inzet op reële impact en Quest Cleantech alleen rekening houdt met enkele ESG-criteria is de SFDR-score van de betrokken modelportefeuilles dan weer een beetje verder opgetrokken.

 

 

Door Patrick

Verzekeringsmakelaar, die in Tak 23-verzekeringen belegt. De financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers hakten er bij mij stevig in. Door de combinatie van inflatie en ultra-lage rentes organiseren we onze eigen verarming als we 'sparen'. Wie rendement wil halen moet gaan beleggen. Het liefst zonder medemens, maatschappij en milieu te schaden. Deze site wil hierbij een hulp zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.