geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Stormy weather


koelbloedigheid bij coronavirus
Life is bare – Gloom and misery everywhere – Stormy Weather , ….

Midden maart 2020. Het sociale leven en een gedeelte van het professionele leven in West-Europa ligt plat. Ook in de VS is de noodtoestand net uitgeroepen. De kranten staan bol van het coronavirus. Mensen hamsteren droge voeding en pakken WC-papier.

Onzekerheid troef!

De pandemie is nog niet op haar hoogtepunt. Wanneer die valt en de kentering naar normalisering zich inzet is onbekend. Binnen 3 weken, binnen 3 maanden, … ? Niemand weet het. Het is gissen en hopen. Maar dat er een einde aan komt is zeker. Alleen weten we niet welke ravage eerst nog aangericht zal worden.

In alle geval is er op de financiële markten grote onrust uitgebroken. De beurskoersen zijn in vrije val. De aandelen (waarderingsfactor) van bedrijven tuimelen met 10-tallen procenten. Ook beleggingsfondsen (en Tak23-verzekeringen) tekenen forse waardeverliezen op. Het lijkt op een terugkeer naar 2007-2008, waarbij alle dagen een salamicrash met grove sneden opgediend wordt. Beleggers kijken afgunstig naar wie ze eerder zelf uitgespuwd hadden: de bange spaarrekeninghouder.

Maar het gras is altijd groener aan de overkant. Nu overlopen naar de andere kant heeft absoluut geen enkele zin. Je geld in angst uit je belegging wegtrekken en het parkeren op je bankrekening, heeft maar 1 gevolg: je klikt je verlies definitief vast.

Angst is erg menselijk. Maar de beslissingen genomen op basis van angst blijken achteraf niet de meest verstandige.  Weet dat geen enkele storm blijft duren.

koelbloedigheid bij coronavirus
Ook 11 jaar geleden leek de bodem compleet uit de markt weggeslagen.

Nood aan koelbloedigheid.

We weten niet wanneer het noodweer op de beurzen eindigt. 1 of enkele dagen beursherstel is nog geen garantie dat we definitief de weg naar omhoog teruggevonden hebben. Misschien hebben we te maken met een dead cat bounce?

Maar dat het eindigt weten we wel.

Blijven zitten op je verlies in afwachting tot herstel is psychologisch niet eenvoudig. Maar als het sentiment terug naar het positieve draait, is dit de vlugste manier om uw verlies (gedeeltelijk?) te recupereren.

Wie zich voorbereid en van een hefboomeffect wil profiteren, houdt zich klaar aan de zijlijn en zal geleidelijk met extra geld instappen. Dit de strategie van Warren Buffett indachtig: “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful (We zijn gewoon maar bang als anderen te inhalig worden en wanneer anderen angstig zijn, worden wij hebberig)” .

Burgerzin gevraagd.

Kijk ondertussen meer naar je medemensen dan naar je portefeuille aub.

Help waar je kan, zonder de basis-preventiemaatregelen uit het oog te verliezen.

Wees voorzichtig en niet overmoedig!” Een houding waarmee je als belegger vertrouwd zou moeten zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *