geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Sparen voor je pensioen?


 

We komen stilletjes in de eindrush van 2013. De herfst breekt uit eindelijk uit. De heisa rond Zwarte Piet herinnert er ons aan dat het straks weer Sinterklaas is.

krijgt u later lekkers of alleen de roe?
krijgt u later lekkers of alleen de roe?

En in de winkels is alles al in gereedheid gebracht om ook de Kerstsfeer er weer tijdig in te krijgen. Traditiegetrouw lanceren banken en verzekeraars dan hun reclamecampagnes, die het pensioensparen promoten . Objectieve informatie over pensioensparen kan u op de overheidswebsite van Wikifin vinden. Voor subjectieve informatie is het bestek van dit artikel natuurlijk te kort. Neem daarvoor eens contact met ons op. Hier vindt u alvast een artikel dat de diverse vormen van opbouw voor een pensioenkapitaal toelicht en op deze pagina vindt u een link naar een rekenprogramma dat inschat hoe hoog je eigen pensioen zal zijn.

Ethisch pensioensparen is in België nog steeds niet mogelijk.Een artikel hierover kan je in ons archief van 04/2012 aantreffen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet aan pensioensparen mag doen. Structureel iets aan de kant zetten voor later is o.i. zeker niet verkeerd. En pensioensparen is nog 1 van de weinige producten waar je als particulier een fiscaal voordeel bij hebt. Mensen die géén hypotheek hebben, kunnen bijkomend fiscaal voordeel halen door eveneens in te tekenen op het langetermijnsparen .

We moeten echter ook enkele kritische bedenkingen bij het systeem van pensioensparen kunnen plaatsen.

 • Het bedrag dat je met pensioensparen kan bijeenharken is absoluut niet voldoende om zonder zorgen je oude dag te beleven.  De term klinkt mischien geruststellend, maar het kapitaal dat je opbouwt met stortingen die minder dan € 1.000 / jaar bedragen kan nooit erg hoog zijn.  Doe dus gerust aan pensioensparen, maar stop daar niet. 
  Papier hier!
  Papier hier!

Systhematisch sparen lijkt wat uit de mode te zijn of lijkt onmogelijk te zijn. De grappige reclamefilmpjes die je bij Feed the Pig (voer je spaarvarken) aantreft, suggereren dat die onmogelijkheid voor een pak mensen toch meer over prioriteiten dan over feiten gaat.

 • Er is absoluut weinig animo in België om de spaarpotten die bij banken en verzekeraars aanwezig zijn via allerlei pensioenspaarproducten (geldt dus ook voor groepsverzekering, langetermijnsparen, VAPZ, IPT,…) te oriënteren naar toekomstgerichte investeringen. Integendeel erg veel geld wordt belegd op manieren die eerder vasthangen aan het verleden of getuigen van kortzichtigheid. En kortzichtigheid zou de natuurlijke vijand van een langtermijnbelegging -wat elke vorm van pensioenopbouw per definitie toch is- moeten zijn. Met andere woorden: er blijft ook door pensioenfondsen en verzekeraars belegd worden in producten en bedrijven, die de toekomst eerder hypothekeren dan de toekomst vrijwaren. Het is in feite cynisch dat bijv. met gelden die ons moeten toelaten later beter te leven belegd wordt in producten die onze latere levenskwaliteit zullen aantasten. Denk bijvoorbeeld aan de productie van niet-hernieuwbare energie, die vaak een grote milieu-impact heeft. 

  platgereden paden kunnen verlaten worden
  platgereden paden kunnen verlaten worden
 • Belgische banken en verzekeraars zijn natuurlijk niet de enige die op vlak slecht scoren. Volgens recent onderzoek van VBDO, Nederlandse V ereniging van B eleggers voor D uurzame O ntwikkeling zijn onze noorderburen in hetzelfde bedje ziek.
 • Nochtans zijn er op diverse plaatsen wereldwijd mensen en organisaties bezig om ons er bijv. van te overtuigen om onze investeringen fossielvrij te maken. Een beweging die onder meer door de organisatie 350.org vormgegeven wordt. Zo besloot het Noors pensioenfonds SWF om volledig uit fossiele brandstoffen te stappen. 800 miljard moet op die manier een nieuwe bestemming vinden.
 • In Groot-Brittannië is zelfs een actiecampagne Green Light begonnen. Onder het motto Uw pensioengeld is een krachtig middel roept de organisatie ShareAction (vroeger Fairpensions genaamd) mensen op om hun pensioenfonds onder druk te zetten om een transitie te maken naar duurzame beleggingen.

Pensioensparen is derhalve meer dan geld naar de bank / de verzekeraar dragen. Je geld blijft daar niet in een kluis liggen. Je geld wordt geïnvesterd. 

Er zouden enorme kapitalen in beweging kunnen gebracht worden om de toekomst waar wij willen in rentenieren (en onze kinderen moeten gedijen) duurzamer te maken.

Want wat baat het om voldoende geld aan de kant te hebben als de wereld waarin je dit straks wil gaan besteden een hel geworden is?

Onder meer dit inzicht uitdragen én aantonen dat het op een goed gespreide manier mogelijk is om ook duurzaam te beleggen is het opzet van deze site.

Persoonlijk zijn we ervan overtuigd dat “sparen” niet zal helpen om je pensioenopbouw vooruit te helpen. Met de huidige lage rentes verlies je eerder geld dan dat je er een vermogen mee opbouwt. Daarom zetten we in op “beleggen” voor de 4e pensioenpijler.  

Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, weten we natuurlijk niet of we via beleggen zullen uitkomen waar we volgens planning moeten raken. De kans op onvoorziene en diepe beurscrisissen blijft natuurlijk steeds bestaan.

"Bond zonder Naam" spreuk voor pensioenspaarders
“Bond zonder Naam” spreuk voor pensioenspaarders

Maar als je weet dat de ene optie -sparen- je zeker niet brengt waar je moet zijn én de andere optie -beleggen- je misschien zal brengen waar je wil uitkomen, dan is de weg van de kans o.i. zinvoller dan die van de zekerheid dat het niet lukt.

Door voldoende te spreiden (in tijd en in diversiteit) en door rekening te houden met het profiel van onze klanten proberen wij de risico’s klein te houden. En zoals het spreekwoord luidt “wie bang is, krijgt ook slaag“. Angst helpt ons zeker niet verder.

Zelfs een schuilpad moet zijn nek uitsteken om vooruit te gaan.
Zelfs een schuilpad moet zijn nek uitsteken om vooruit te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *