geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Samen batterijden voor Gent(lemen m/v).


 

Wie deze blog volgt kan het niet ontgaan zijn dat schrijver ervan gewonnen is voor elektrisch rijden (zie de bijdragen van 6/11/2013, 06/11/2014 & 6/11/2013). Noch dat hij groene coöperaties (Hoera voor de groene coöperaties ?) genegen is. Hoewel niet iedere investering hierin een schot in de roos is.Sommige initiatieven komen niet van de grond of ontsporen gaandeweg (Kompetitievervalsing: Coöperanten 2 – Maatschappij 0).

Investeren in plaatselijke initiatieven is een concrete vertaling van de slogan ” Think Big, Act Local. “. Een voorbeeld vaak ook van “put your money where your mouth is“. Spreek niet gewoon over wat je wenselijk vindt. Doe ook iets om de wenselijke situatie mogelijk te maken.

Faciliteer elektrisch rijden. Nu ook fiscaal interessant.
Faciliteer elektrisch rijden. Nu ook fiscaal interessant.

Daarom wil ik via dit kanaal toch ook eens een lans breken voor een nieuwe, jonge coöperatie uit Gent. Ze draagt de naam Partago en wil voor haar leden elektrisch rijden mogelijk maken. De organisatie heeft vele raakpunten met andere initiatieven rond autodelen. Wellicht kent u Cambio. Of hoorde u al van Autodelen.net (vroeger Autopia genaamd) of Dégage. Mogelijk bent u ook bekend met buitenlandse initiatieven als blablacar (ridesharing) of autolib’ (carsharing in Parijs).

Dit zijn allen initiatieven waarbij mobiliteit centraal staat zonder dat dit gepaard moet gaan met het individuele bezit van een eigen auto.

Bij Partago verwerf je als aandeelhouder van de coöperatie gebruiksrecht op 1 van de wagens van de coöperatie. Dit tegen een luttele vergoeding. Een beetje het model van Ecopower maar dan niet op vlak van groene energie, maar op vlak van mobiliteit.

Waarom nog een bijkomend initiatief naast Cambio, Dégage en consoorten? Versta mij goed: deze organisaties met een bewezen succes en al een tijdje alive and kicking, vallen wij niet af. Integendeel ! Ieder initiatief dat bijdraagt aan een leefbare stad door in te zetten op het verminderen van het aantal auto’s is een goede zaak. Alleen al het feit dat door auto’s te delen er simpelweg ook een aantal auto’s uit de stad verdwijnen is een winstpunt. Denk alleen maar eens aan de plaatsbesparing (een gemiddelde auto staat 23 uur per dag gewoon stil).

[embedplusvideo height=”358″ width=”584″ editlink=”http://bit.ly/1ISA7cx” standard=”http://www.youtube.com/v/Nn__9hLJKAk?fs=1″ vars=”ytid=Nn__9hLJKAk&width=584&height=358&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep4212″ /]

Elektrisch wordt het nieuwe normaal.

Maar de meeste auto’s bij de bestaande autodeel-initiatieven blazen nog altijd roet in onze atmosfeer en maken ook simpelweg nog een massa lawaai. Zou het niet tof zijn als we een wagenpark konden uitbouwen met als eigenschappen dat het stil is, niet vervuilt en gemakkelijk is zowel in gebruik als in onderhoud?

Gent is een stad in transitie, een stad ook die wil evolueren en volledig CO2- neutraal wil zijn tegen 2050.  Vergroenen van de mobiliteit wordt dus 1 van de dringende aandachtspunten. Als burger kunnen we niet alles verwachten van de overheid. Zelf kunnen (en moeten we eigenlijk) ook stappen op weg naar die verandering zetten.

Meehelpen aan de uitbouw van een wagenpark elektrische stadsauto’s, er zelf een stukje eigenaar van zijn én een stem hebben in de organisatie en het gebruik ervan, is dit geen leuk vooruitzicht?

Partago wil dit voor u én zijn stad organiseren. De coöperatie werd in maart 2015 opgericht. Zelf ben ik als ervaringsdeskundige in elektrisch rijden (en als technieker op vlak van verzekeringen) toegetreden tot de Raad van Bestuur van Partago. We hebben nog een lange weg af te leggen tot we volledig operationeel zijn, maar de spirit is er en de wil om te slagen ook. En we zijn overtuigd dat de toekomst aan elektrisch rijden is.

Rijden op dinosap? Of een stap in de toekomst zetten?
Rijden op dinosap? Of een stap in de toekomst zetten?

Maar koken kost geld. En dat geldt zeker ook voor de aanschaf van diverse wagens. Wat simpelweg  een basisvoorwaarde is om van start te kunnen gaan. Nu is het niet de bedoeling om exuberant te doen. We mikken op stads- en regionaal verkeer. En hiervoor is niet de luxueuze-, maar dure Tesla het meest geschikt. Al was het maar omdat die te lang en te breed is om vlot door het stadsverkeer te kunnen slalommen. We gaan dus eerder voor de bescheiden elektrische auto’s, zoals de Renault Zoë. Met kostprijs rond de € 25.000 / stuk.

Met 1.000 vennoten die elk 1 aandeel (kostprijs € 250) willen kopen, is er geld om 10 dergelijke wagens te kopen.

Zijn die 1.000 sympatisanten wat milder en kopen ze gemiddeld elk 3 aandelen, dan is er genoeg geld om met 30 wagens te starten. Onrealistisch is dit dus op het eerste zicht niet.

 

Hoewel bovenstaande natuurlijk een vereenvoudigde voorstelling is (er zijn ook randkosten: administratie, verzekering, onderhoud,….).

Partago is erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie. Hiermee toont ze haar wil om in alle transparantie te werken en zou ze na verloop van tijd ook enkele bijkomende voordelen aan haar vennoten kunnen bieden.  En dit coöperatief model onderscheid het ook van bestaande deelauto-initiatieven met elektrische wagens als bijv. Zen Car.

Dit artikel moet dan ook eerder gezien worden als een publiscopie:

  • wil je dat je stad minder last heeft van vervuiling en lawaai?
  • wil je zelf in je directe omgeving kunnen beschikken over een stadswagen, die je een pak minder kost dan je eigen wagen?
  • wil je een wagen die qua rijervaring een pak aangenamer is dan een klassieke benzine of dieselwagen?
  • wil je je steentje bijdragen in het omschakelen van de stadsmobiliteit?
  • ….

Al die redenen zijn goed om Partago te helpen.

Niet van Gent, maar toch een gentleman?

Zelfs al ben je niet van Gent (en zou je dus in de praktijk niet echt gebruik maken van de wagens van Partago), dan nog kan het een goed besluit zijn om de organisatie te ondersteunen. Want Partago beantwoordt als startende onderneming perfect aan de doelgroep voor wie de Belgische overheid midden 2015 het Tax Shelter -regime in het leven riep. Als burger haal je  hiermee een belastingvermindering van 45 % op je geïnvesteerde kapitaal binnen.

Wie de posten woonbonus, pensioensparen, langetermijnsparen, giften of investering in ontwikkelingsfondsen op zijn belastingaangifte al uitputte, vindt hierin een bijkomend middel om fiscaal te optimaliseren. En kan zijn volgende belastingafrekening met behoud van een goed gevoel tegemoet te zien. Om dit voordeel voor je inkomsten 2015 te reserveren, moet je wel niet al te lang meer talmen. Je kan die investeringsmogelijkheid trouwens ook volgens jaar nog eens toepassen.

Zeg nu zelf, staat er nu wat teveel geld op die spaarrekening van u? Geld dat nuttiger en rendabeler besteed kan worden? Bijvoorbeeld in duurzame mobiliteit.

Met Partago willen we dus niet minder dan via een coöperatief model (samen) het elektrisch rijden in onze stad bevorderen én organiseren. Daar komt heel wat fijnstof tot nadenken bij kijken. In 1 van de brainstorm-sessies op zoek naar een kernachtig Nederlandstalig woord dat elektrisch rijden omschrijft, kwam ik op het volgende: Rijden op een batterij ipv. op benzine of diesel? Dat is toch gewoon batterijden. Beknopter kan het niet. En wie elektrisch rijdt, doet toch mens en milieu een plezier? Dat is dus een gentleman. Of die nu in Gent woont of niet.

Disclaimer: Het is niet allemaal goud wat blinkt. Het Partago-verhaal is dus nog geen gereden koers. Daarom is zich informeren en spreiden van uw financiële middelen steeds aan te raden. In de financiële wereld wordt wie dit niet doet wel eens als Friends, Family & Fools omschreven. Een omschrijving die niet steeds getuigt van groot respect voor mensen die nieuwe ideeën ondersteunen. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *