geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Over onze deelname aan de beursrally van De Tijd


Nog steeds willen veel mensen niets weten van “beleggen”. Het is te moeilijk en/of te risicovol in hun ogen. Dat ze geld verliezen door hun spaargeld op rekeningen te laten staan die niets opbrengen én op termijn zelfs fors waarde inleveren (inflatie: oktober 2021 = + 4,00%) realiseren ze zich niet steeds.

deelname aan de beursrally
Oefenen zonder echte potten te breken.

Een oefening in beleggen zou de angst een beetje kunnen wegnemen. Dat is de reden waarom De Tijd en haar zusterblad L’ Echo nu reeds voor de 5e maal een beursrally organiseren. Een moment waarin dergelijke oefensessie zonder financiële consequenties kan worden uitgeprobeerd. In die zin is deelname aan de rally, belangrijker dan hem te winnen.

Not the real thing

Natuurlijk heeft zo’n oefening haar beperkingen.

 • Zo is de rally beperkt in tijd (van 21/11/21 tot 28/01/22). Terwijl beleggen iets is dat zich in feite op langere termijn dient af te spelen.
 • Tevens is er een wedstrijd-element aan de beursrally verbonden. Om te winnen mag je niet op veilig spelen. Het beste resultaat zal quasi zeker behaald worden door iemand die veel risico neemt (en daarbij ook nog eens geluk zal hebben).
 • Verder is de beleggingswereld die men je aanbiedt gereduceerd: 372 aandelen (noterend op Euronext Amsterdam (75), – Brussel (89), – Parijs (83), Nasdaq (67) en NYSE (58)) en slechts 60 beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen zijn geselecteerd door MeDirect, partner van De Tijd in deze wedstrijd.

We doen mee.

Omdat we met Ethisch Beleggen ook achter de visie staan dat mensen hun angst voor beleggen beter overwinnen, besteden we hier aandacht aan die wedstrijd.

Meer nog! We besloten zelf ook in te stappen. Zodat lezers toch een leerervaring kunnen hebben door onze rit te volgen.

Onze deelname aan de rally gebeurt onder de spelersnaam is “sprikkel”. Een lapnaam die we in onze jeugd verdienden.

Wat moet je weten.

 1. we sloten aan op dag 3 van de rally. Sommige deelnemers hadden toen al winsten opgebouwd, terwijl anderen al tegen verliezen aankeken.
 2. we sloten aan zonder enige voorbereiding. De beursrally gaf de mogelijkheid om een 2-tal weken op voorhand al één en ander uit te proberen. Dit deden we dus niet.
 3. normaal profileren wij ons met deze site als fondsenbelegger. De keuze voor individuele aandelen bevat een grotere hefboom op winst of verlies. De beursrally focust vooral op individuele aandelen. Iets waar we veel minder mee bezig zijn.
 4. omdat het fondsenaanbod (en ook het aandelenaanbod) in feite te beperkt was om op een veilige manier aan te tonen dat ‘ethisch beleggen’ op lange termijn lonend is, hebben we de ambitie om zo duurzaam mogelijk te beleggen voor deze wedstrijd niet weerhouden. Uit het fondsenaanbod hebben we wel voor 2 duurzame fondsen (SFDR art. 9) gekozen. Zij maken een goede 12 % van de totale belegging uit. Beschouw ze als de matras onder de individuele aandelen, waar we ons niet dus niet door duurzame principes hebben laten leiden.
 5. ondanks het feit dat we ons niet grondig voorbereid hebben, gebeurde onze aandelenselectie niet volledig lukraak. Op anderhalf uur hebben we de aangeboden aandelen overlopen. We pikten er deze uit waarover we in voorbije weken iets in de pers lazen waarvan we denken dat dit op korte termijn invloed kan hebben op de koersontwikkeling.

Omdat we erg houden van transparantie zullen we hieronder de startportefeuille weergeven en ook de doelstelling die we ambiëren. We staan dus met de billen bloot.

Doelstelling

Buy and hold.
Oei? Welke pijl te volgen?

Met onze deelname willen we bewijzen dat beleggen rendabel kan zijn. Ook al kijk je niet constant naar beurskoersen of koop én verkoop je niet regelmatig. Het is een portefeuille volgens het principe “BUY and HOLD”. Een principe dat we ook huldigen in onze eigen werking rond ethisch beleggen. Wie al te veel verrichtingen doet, zit te zeer met zijn neus op de feiten en handelt wellicht te vaak op basis van dagelijkse “ruis” op de financiële markten. We denken dat het beter is om stoïcijns afzijdig te blijven en de grote lijnen in het oog te houden. Teveel verrichtingen doen trouwens ook de kosten oplopen.

De jonge Robinhoodbeleggers, die sinds de Corona-uitbraak en masse tot de beleggingsmarkt toegetreden zijn, lijken het nut van deze principes minder te vatten.

Uiteraard hebben we geen glazen bol. Het is dan ook niet uitgesloten dat in de komende weken er juist een achteruitgang op de beurs plaatsvindt. Het zij zo. Dit is het risico van een korte termijn-wedstrijd.

Ambitie: een plaats bij de beste 30 %

Concreet hopen we dat we met deze “buy and hold”-strategie toch ergens bij de beste groep arriveren op het einde van de wedstrijd. Uiteraard rekenen we er niet op in de prijzen te vallen. Daarvoor zou er actiever moeten opgevolgd worden en moet je wellicht ook meer ingewerkt zijn in de wereld van aandelenbeleggen. Laten we zeggen dat we toch rekenen om ergens bij de 30 % beste resultaten uit te komen. Op moment van instappen waren er 25.578 deelnemers. Met een portefeuille waar we nog niets aangekocht hadden (0 % rendement) stonden we alvast op plaats 5.064. Bij de start waren onze ambities dus nog gerealiseerd.

We verwachten dat we op het einde van de rally in de kop van het peloton zitten. Enerzijds omdat we voldoende rust in uitvoering hebben (niet constant heen en weer geslingerd tussen kopen en verkopen). Anderzijds omdat we denken dat we toch voldoende kennis en ervaring in de financiële wereld hebben om min of meer bepaalde tendensen te kunnen inschatten.

Vallen de resultaten op het einde tegen, dan zijn we flink op onze bek gegaan. Maar transparantie voor alles.

Onze portefeuille bij aanvang.

We konden (fictief) voor € 52.000 investeren. We hielden het op +/- € 48.000. Dan hebben we nog wat munitie over om tussentijd eens te profiteren van een opportuniteit.

Beleggingsfondsen.

Ongeveer 12 % van de investering staken we in 2 fondsen. Enerzijds kozen we hiervoor voor NN (L) Global Sustainable Equity. Een fond dat al sinds jaar en dag in onze eigen portefeuille steekt en quasi permanent goede rendementen oplevert.  Het belegt wereldwijd. Anderzijds kozen we voor BNP Aqua Classic, een fonds dat we al enkele jaren opvolgen, maar niet in portefeuille hebben. Fondsen die investeren in waterproblematiek (waterzuivering, ontzilting, …) doen het ook al jaren redelijk goed. In onze eigen portefeuille steekt bvb. Pictet Water, maar dit fonds wordt door de beursrally niet aangeboden.

Individuele aandelen.
Algemeen

Het reglement van de wedstrijd zegt dat je niet meer dan 10 % van je portefeuille mag besteden aan 1 aandeel/beleggingsfonds. Om een grote hefboom te hebben moet je dus maximum 10 producten in je portefeuille hebben. Wij gaan echter niet voor de grootste hefboom (kans op winst/verlies). We houden vast aan een basisprincipe bij beleggen: spreiding van risico. Met +/- 80 % belegt in aandelen ( 12 % in 2 fondsen en 8 % in cash aangehouden) selecteerden we 11 aandelen. Gemiddeld maakt 1 aandeel dus 7,27 % van de portefeuille uit.

Specifiek

Hieronder volgt de opsomming. En de reden waarom we dit specifiek aandeel verkozen.

 1. Royal Dutch Shell: een niet onbesproken aandeel voor wie duurzaam belegt. Het bedrijf besloot zeer recent zijn dubbele hoofdzetel te schrappen. Het trekt weg uit Nederland en behoudt haar zetel in het VK. Het centreren op 1 plaats, waardoor A- en B-aandelen niet langer nodig zijn zal de structuur vereenvoudigen. Iets wat het aandeel aantrekkelijker voor beleggers maakt. Tevens profiteert het bedrijf van de hoge brandstofprijzen die momenteel op de markt gelden.
 2. Ahold Delhaize: er zijn blijkbaar plannen om dochterbedrijf BOL.COM te verzelfstandigen. Hierdoor kan mogelijk extra meerwaarde aan de oppervlakte komen.
 3. Adyen: 1 van de wereldleiders rond financiële verrichtingen.
 4. Prosus: exposure op onder meer China (Tencent), recent (o.i. te) erg afgestraft
 5. X-Fab: we leven volop in chip-schaarste. Deze chipbakker noteert aan grote korting als je het vergelijkt met andere chipsfabrikanten.
 6. Air Liquide: een bedrijf dat veel te winnen heeft bij de waterstofeconomie, waar we naartoe evolueren
 7. Apple: de belangrijkste maanden voor de omzet komen er aan én er duiken weer geruchten op dat ze binnen een 3-tal jaar met een autonoom rijdende wagen uitpakken.
 8. Tesla: hoewel redelijk waanzinnig geprijsd, kan de koers nog stijgen bij
  deelname aan de beursrally
  Redder van de mensheid of vooral een kapitalist 1e klas?

  gunstige verkoopcijfers voor het 4e kwartaal. Verder lijkt de markt inmiddels overtuigt van deze wijsheid “don’t bet against Elon Musk“. Hoe wispelturig hij  ook is.

 9. NVIDIA: al jaren aan de top voor chips en videokaarten voor Cloudtoepassingen en gaming. Mogelijk profiteert het aandeel ook van de plannen van Facebook.
 10. Microsoft: profiteert via Teams van de heropleving thuiswerk en is een belangrijke cloud-speler
 11. Facebook: pakte uit met plannen voor Metaverse, een versmelting van realiteit en virtualiteit (3D). Zou wel eens een hernieuwde steun voor de relevantie van Facebook kunnen betekenen.
 12. VISA: dit jaar erg in waarde gezakt, terwijl het toch 1 van de winners uit de Fintech is. Wellicht sterk ondergewaardeerd.

Periodiek verslag.

We zullen tijdens de beursrally af en toe verslag geven van onze positie en/of van wijzigingen in onze belegging. We hopen met dit alles lezers aan te zetten om zelf ook aan de slag te gaan. Want ‘the proof of the pudding, is in the eating‘. Als je iets nooit doet, zal je het ook nooit ervaren. Van 1 ding zijn we immers zeker: met spaargeld op rekeningen trappelen we met zekerheid achteruit.

En voel je je te onervaren, dan kan je nog altijd beroep op ons doen om samen met jou uit te kijken voor een aangepaste belegging. Onze modelportefeuilles kunnen hierbij een inspiratie zijn.

 


Eén reactie op “Over onze deelname aan de beursrally van De Tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *