geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Onze modelportefeuilles 2022 zijn klaar.


Ook in 2021 voegden we nieuwe fondsen toe in ons aanbod. Maar tevens zijn er een paar gesneuveld. De SFDR-regelgeving leidde tot enkele schrappingen. Wijzigingen bij enkele leveranciers speelden ook een rol. Inmiddels volgen we meer dan 110 (semi-) duurzame beleggingsfondsen op. Alleen SFDR-artikel 9 fondsen mogen van onze controle-instantie FSMA nog adverteren met het woord ‘duurzaam’. De art. 8-fondsen die we opvolgen hebben enkele duurzame accenten. We noemen ze daarom ‘semi-duurzaam’.

Wijzigingen in onze objectiveringsscore…

Fondsen evalueren zonder je te laten meeslepen door buikgevoelens en persoonlijke voorkeuren . Dit is de bedoeling van onze objectiveringsscore. Deze score is vanaf midden 2021 grondig herwerkt. Voortaan worden gegevens van een extra beoordelaar, MSCI ESG, meegenomen. Dit leidde tot een nieuwe rangschikking van verkieslijke fondsen én fondsen die door de mand vallen. Wie tot in detail wil weten hoe wij objectiveren, kan dit hier vinden.

… leiden tot een nieuwe selectie voor 2022.

Nu alle rendementen voor 2021 geïnventariseerd zijn, beschikken we over alle elementen die nodig zijn om een nieuwe rangschikking op te maken. Op basis van die rangschikking kunnen we dan bepalen welke fondsen een plaatsje verdienen in onze modelportefeuilles. Alleen die fondsen die een consistent rendement combineren met een grote duurzaamheidsfactor duiken op in het aanbod.

Toch zijn we niet onverbiddelijk.

We putten voornamelijk uit de fondsen die het best scoren bij onze objectiveringsscore. De beste resultaten zijn de volgende: 6 fondsen halen meer dan 70 %, 17 fondsen halen tussen 60 % en 70 % en 25 fondsen scoren tussen de 50 % en 60 %.

modelportefeuilles 2022
Slechte cijfers zijn niet altijd het resultaat van juiste tellingen. Soms zijn er gewoon te weinig gegevens van tel.

Alle andere fondsen (nog 68 stuks) worden al bij voorbaat niet opgenomen in onze selectie. De hekkensluiters na onze inventarisatie halen maar 7 % en 5 %.

Soms is de lage score te verklaren door de recente datum van oprichting van het fonds. Iets wat nog niets bewezen heeft, krijgt erg weinig vertrouwen in onze weging. Soms gaat het over fondsen die al jarenlang bestaan, maar niet erg rendabel zijn of maar zeer beperkt beantwoorden aan kwaliteitsnormen. Ondanks het feit dat ze soms een ronkende (van EGS/ISR of Sustainable voorziene) naam dragen.

Ook de niet voor de modelportefeuilles geselecteerde fondsen blijven we opvolgen. Dit om beleggers met specifieke voorkeuren (vb. ik wil investeren in een duurzaam fonds dat in vastgoed investeert of kan ik bij jou ook beleggen in een fonds dat investeert in duurzame voeding) ter wille te kunnen zijn.

We maken het je gemakkelijk.

modelportefeuilles 2022
Ja er blijft nog een pak administratie te doen vooraleer je je Tak 23 onderschreven hebt. Maar over de inhoudelijke selectie moet je je geen zorgen meer maken.

Met een voorselectie van 24 verschillende modelportefeuilles, doen we je een concreet aanbod. Een aanbod dat bij jouw risicobereidheid en jouw financiële mogelijkheden past.

Maar ook een aanbod waar je nog aanpassingen kan aan doen als je het meer gepersonaliseerd wenst. Omdat we veel fondsen opvolgen is er steeds een mogelijkheid om nog meer met je eigen wensen rekening te houden.

Enkele kenmerken van onze modelportefeuilles 2022.

objectieve meting primeert.

We kiezen binnen de mogelijkheden die onze leveranciers ons bieden voor de primussen uit onze meting. We houden daarbij rekening met de behoefte aan diversificatie. Dus –theoretisch voorbeeld– zo de hoogste scores bekomen werden door allemaal fondsen die zich op Europa richten, dan gaan we toch ook fondsen selecteren die wereldwijd beleggen. Dit zullen dan fondsen zijn die net in cijfers iets onder die van de Europese evenknieën scoren.

risicoklassen gerespecteerd.

Vorig jaar zaten er een paar onlogische resultaten in onze keuzes. Uiteindelijk werden daar geen brokken mee veroorzaakt. Vooral omdat het algemeen gezien een goed beursjaar was.

Dit jaar houden we weer iets strakker vast aan de beleggingsprofielen. Een defensief fonds dat lager scoort dan een gebalanceerd fonds? In een defensieve portefeuille zal dit verkozen worden ten nadele van het gebalanceerd exemplaar.

Zo hoog mogelijke duurzaamheidsscores.

Duurzaam beleggen betekent ook gespreid beleggen. Maar met zo weinig mogelijk toegevingen. Er werd geen enkel fonds weerhouden dat niet minstens SFDR-art. 8 indeling heeft. In de praktijk schommelt het gewogen gemiddelde van portefeuilles tussen de 8,30 en 9 vlgs. SFDR.

Volgens de Morningstar Sustainability Rating halen ze tussen de 4,30 en 4,90 (op een schaal tot 5). In procenten uitgedrukt: de modelportefeuilles zijn volgens die normen tussen 86 en 98 % duurzaam.

Streng maar rechtvaardig.
modelportefeuilles 2022
Beleggen is een lange termijn bezigheid

Door onze eigen criteria te verfijnen konden we ook de modelportefeuilles beter maken. Ze schommelen nu tussen 65,68 en 71,37 % op onze eigen ontwikkelde schaal. De combinaties horen dus ergens tussen de 5e à 11e plaats als we ze vergelijken met onze lijst van 116 individuele fondsen. En door het feit dat het combinaties van telkens verschillende fondsen zijn is er gelijktijdig in veel betere spreiding voorzien. One-hit wonders of – flops zijn daarmee voor een groot gedeelte vermeden.

Langetermijnrendementen primeren.

Het is al een tijdje geleden dat er een zware crash plaatsvond. Om die reden ogen de rendementen van onze modelportefeuilles zelfs over de lange termijn optisch beter dan wat je normaal (én wellicht dus ook in de toekomst) mag verwachten. Uiteraard hopen we niet op een terugval. Maar het geeft een zekere rust om te weten dat de geannualiseerde rendementen op jaarbasis schommelen tussen 7,39 % (voor een defensieve portefeuille) en 12,88 % (voor een dynamische portefeuille) over de voorbije 10 jaar. Over de laatste 5 jaar (waar 2018 toch rode cijfers gaf) schommelen deze rendementen tussen 9,09 % (defensief -)  en 15,40 % (dynamisch profiel). Daarbij zijn de lopende fondskosten reeds verrekend. De instap- en verpakkingskosten die daar bovenop komen zijn hierdoor lichter verteerbaar.

Maar jij hebt het laatste woord.

We hebben dus oplossingen voor wie :

  • een defensief-, gebalanceerd of dynamisch beleggingsprofiel heeft
  • hetzij eenmalig, hetzij periodiek wil beleggen
  • een kleine – dan wel grote som ter beschikking heeft
  • & duurzaamheid / ESG een basisvoorwaarde vindt.

Wil je je accenten toch buiten de uitgewerkte modelportefeuilles leggen? Dan hebben we niets dat kant en klaar in ons rek zit. Maar met creatief denken en her en der wat schaven, kunnen we je wellicht alsnog helpen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *