geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

NewB: shakespeariaans drama te boek gesteld


Hamlets dilemma.

NewB: shakespeariaans drama te boek gesteld
De kleuren blauw en geel zullen langer met Oekraïne dan met NewB geassocieerd worden

Onder de niet-commercieel gekozen titel ‘To (New)B(e) or not to (New)B(e)‘ heeft auteur Dirk Coeckelbergh een eerste analyse gemaakt van het ontstaan, bestaan en het “falen” van de coöperatieve -, ethische bank NewB. Zijn relaas eindigt per 01/11/2022.  De laatste ontwikkelingen zijn er niet in opgenomen. Toch is het een pil geworden van meer dan 700 pagina’s. De auteur stond gedurende het wordingsproces van de bank vaak zelf in de keuken waar de mis-en-place van de bank tot stand kwam. Hij probeert zo objectief mogelijk verslag te doen en op zoek te gaan naar de oorzaken van het ‘mislukken’. Hij doet dit met het nodige respect voor de initiatiefnemers. Wat niet wil zeggen dat hij geen vingers op zere wonden legt.

Hoop, Geloof en Liefde

Zelf hebben wij het gebeuren rond NewB van op iets meer afstand gevolgd. We hebben er in onze blog bij www.ethischbeleggen.com ook af en toe over gepubliceerd. Voor het eerst op 19/03/2013. In de hoop dat het iets zou worden. Maar zonder de blinde- , bijna religieuze adoratie die we aanvoelden bij veel van de meer dan 100.000 B-coöperanten. Die kritische zin werd mij niet altijd in dank afgenomen in een gedeelte van mijn kennissenkring.

Als we ons baseren op recente replys op de Facebookpagina van NewB bij berichten over overdracht naar vdk bank of afblazen/verschuiven van AV en benoemen van bewindvoerder, bestaat er vandaag nog steeds een harde kern van believers.

Interessante literatuur.

Het boek van Coeckelbergh biedt een gedegen analyse van wat er rond NewB gebeurd is. Het is daarmee wel niet het definitieve boek geworden. Regelmatig voel je dat een eindredactie nog wat onkruid in de bladzijden kon gewied hebben.

Sommige invalhoeken heb ik zelf bij het lezen overgeslagen. Zo heb ik persoonlijk niets met numerologie of kleurenleer. Andere heb ik eerder diagonaal gelezen, zoals sommige aspecten rond het coöperatie-model.

Maar voor de rest was het lezen een beklijvende ervaring. Coeckelbergh biedt je een caleidoscopische visie. Hij focust op 30 verschillende deelaspecten.  Zelf als je je niet verdiept in alle details, krijg je toch een redelijk goed zicht op het geheel. Er zit dus veel stof tot nadenken in. Veel lering, maar helaas weinig vermaak. Je krijgt als het ware inzicht in het waar, waarom en wanneer het misging. Wie dus ooit NewB als studiecase of als onderwerp voor een andere publicatie wil gebruiken, zal niet zonder dit werk kunnen.

Gebruikte en niet-gebruikte bronnen.

Coeckelbergh gebruikte openbare bronnen. In de meer dan 5.300 voetnoten mocht wat mij betreft wel wat meer gewied worden. Zo kan je definities van begrippen vandaag de dag toch redelijk vlug zelf via Google (of soortgenoten ) vinden. Een voetnoot met link naar een site waar je een begripsomschrijving vindt is in dit opzicht overbodig.

Neemt niet weg dat er zelfs met deze reductie een fors bos met referenties overblijft. Interessant voor wie iets dieper wil uitspitten of iets wil controleren. Als we goed geteld hebben worden we zelf ook 56 keer geciteerd. En Coeckelbergh, welke wij niet persoonlijk kennen, lijkt onze indertijd neergeschreven mening meestal ook te onderschrijven.

Hij bezit zeker nog materiaal waar hij de mantel der liefde over uitspreidde. Wie zelf gedurende lange tijd nauw bij het proces van een organisatie betrokken is, heeft nu eenmaal inside-informatie ter beschikking. Hij gebruikt dit materiaal echter niet uit loyaliteit tegenover het initiatief en enkele betrokkenen ervan. Maar ongetwijfeld was dit mee inspirerend om een dergelijk boek uit te brengen.

Geen bestseller, maar toch een leestip.

Het valt te verwachten dat dit boek geen grote oplages haalt. Daarvoor is het te gespecialiseerd. En uit ervaring weten we dat velen juridische – en financiële literatuur mijden. Maar toch is het een aanrader.

NewB: shakespeariaans drama te boek gesteld
Deze VS-president, leefde hij vandaag, kon perfect ambassadeur van NewB zijn.

Zeker voor de vele B-coöperanten, die vol hoop en geloof in het initiatief van NewB ingestapt zijn. Het kan hen leerervaringen aanbieden om de tunnelvisie die ze hadden/hebben open te trekken.

Ook de vele BV’s, die zich in de loop van de tijd lovend over NewB uitspraken en daarmee ook B-coöperanten over de streep trokken, kunnen er lering uit trekken. Achteraf gezien zullen zij wellicht moeten erkennen dat ze zich te vlug voor de kar van NewB lieten spannen. Niet gehinderd door kennis, maar wellicht gedreven door het links-progressieve aura dat rond NewB hing. En waarmee ze zich ook zelf konden profileren.

De paperbackversie van het boek kan je bestellen bij dirkcoeckelbergh.eu en kost € 79,5. Bij bol.com haal je de e-bookversie binnen voor € 19,95. Net onder de prijs van 1 aandeel bij NewB. Die investering zou het je toch waard moeten zijn. Zo niet, vraag het aan Sinterklaas of laat het iemand uit je omgeving voor jou onder de kerstboom leggen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *