geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

NewB: New beat in de banksector ?


 

This is the sound of C” was de hitsingle van The Confetti’s.

Muziek in de oren voor wie droomt van anders bankieren?
Muziek in de oren voor wie droomt van anders bankieren?

Een belgisch NewBeat-groepje dat eind jaren 80 van vorige eeuw een gooi naar onsterfelijkheid deed. Plots was België een draaischijf van nieuwe muziek. Internationale aandacht en goedraaiende discotheken als Boccaccio scoorden.

een nieuwe frisse hartslag in het bankaanbod?
een nieuwe frisse hartslag in het bankaanbod?

Skip naar 2008 en de financiële crisis. Enkele gedegouteerden in de bankcrisis, die ons land overspoelde, gaan aan het dromen over een nieuwe bank. Het project sterft geen stille dood na de laatste pint, maar wordt opgepikt voor verdere uitwerking. Want si tous les dégoûtés s’en vont, il ne restent que les dégoûtants. Ondertussen is de studiefase achter de rug. De initiatiefnemers willen in een ronde van België aftasten of hun project voor een nieuwe coöperatieve bank levensvatbaar is. Hou je dus klaar voor een nieuw geluid. Op naar “This is the sound of Cash” ?

Uit de statuten blijkt dat het over een bank zou gaan die het anders wil aanpakken. Meer aandacht voor de klant en minder voor de bankier. Meer aandacht voor de maatschappij en minder voor de winst. Zo lezen we:

Maatschappelijke inbedding: de bank zal steunen op de actieve inbreng van tientallen verenigingen en van tienduizenden mensen, die er samen eigenaar en klant van worden.
Eenvoud: klanten en coöperanten begrijpen volkomen de structuur en de producten van de bank.
Veiligheid: de financiële middelen worden aangewend in de reële economie. Winst is geen doel op zich, maar is het gevolg van goed management.
Duurzaamheid: de bank ontwikkelt bijzondere aandacht voor alles wat een sociale en duurzame levenswijze en economie bevordert; maatschappelijk schadelijke activiteiten en producten zijn uitgesloten.
Transparantie: alle activiteiten van de bank verlopen in de grootste transparantie
Innovatie: de bank ontwikkelt samen met haar coöperanten nieuwe producten en creatieve oplossingen voor een sociaal-ecologische economie.
Participatie: de bank zoekt creatieve oplossingen om een reële participatie van haar coöperanten vorm te geven.
Eerlijkheid: evenwichtige verdeling van de opbrengsten over de deposito’s en de coöperanten.
Inclusie: het doel is een universele financiële dienstverlening en toegang tot aangepast krediet voor iedereen.
Soberheid: de werkingsmiddelen van de bank worden zuinig beheerd; het loonbeleid weerspiegelt die soberheid.
Diversiteit: aandacht voor de verschillen tussen mensen om des te beter een bank voor iedereen te zijn.
Nabijheid: de bank streeft ernaar dicht bij de mensen te zijn.

Het zou ook een bank moeten worden van het zogenaamde maatschappelijk middenveld. Initiatiefnemers zijn vakbonden ABVV, BBTK, LBC, CNE en ACLVB, maar ook NGO’s zoals Greenpeace, 11.11.11, Vredeseilanden en drukkingsorganisaties Fairfin.

Op voorhand veroordeeld?: wie daarin gelooft scheurt zijn broek
Op voorhand veroordeeld?: wie daarin gelooft scheurt zijn broek

Op allerlei internetfora wordt nu reeds meesmuilend gedaan over de capaciteit van deze organisaties. En natuurlijk, de parallel met wat er van BAC geworden is wordt gretig getrokken. Maar wie internetfora ietwat volgt weet dat er vaak erg veel gal gespuwd wordt en cynisme en betweterigheid er de boventoon voeren. Vaak niet gehinderd door enige feitenkennis.

Het is nog lang niet zo ver dat de bank een feit wordt. Daarvoor dient ondermeer nog een banklicentie in de wacht te worden gesleept. Iets dat wellicht niet gemakkelijk zal gebeuren (enerzijds omdat de toezichthoudende overheid wellicht erg kritisch zal staan rond levensvatbaarheid – Wil ze in de nasleep van de huidige crisis nog  depositiegarantie tot € 100.000 / klant toekennen aan nieuwbakken groep die nog alles te bewijzen heeft? – en anderzijds omdat de “klassieke banken” wellicht ook niet staan te springen om een vreemde eend in de bijt te hebben, nu ze zelf in de komende jaren alle hens aan dek moeten roepen om aan de Basel III -normen qua kapitaalsvereisten te voldoen).

We willen het opzet van deze poging alvast ondersteunen. Nieuwe ideëen en duurzame invalshoeken kunnen er niet genoeg zijn. En anders omgaan met geld is nu eenmaal ook de core-business van Ethisch Beleggen. Dus welkom.

Of op weg naar tevreden klanten?
Of op weg naar tevreden klanten?

Toch hebben we alvast enkele vragen:

1. Is er voldoende potentieel om de bank tot een succes te laten uitgroeien? Dit aspect wordt alvast in de huidige ronde informatiemomenten afgetast. De plaatsen waar je je kan informeren en je mening kwijt kan over dit initiatief kan je vanaf 24 maart terugvinden op www.ikbankmee.be . Na wat zoekwerk konden we op de website van www.lowimpactman.be alvast deze data en plaatsen aantreffen. Helaas nog zonder uur en zaal. Maar vanaf komende week zal dit gemakkelijk terug te vinden zijn op de specifieke website  van NewB.

26-mrt Antwerpen
27-mrt Mol
27-mrt Overpelt
7-apr Diest / Zelem
9-apr Brugge
16-apr Gent
17-apr Leuven
18-apr Turnhout
18-apr Berchem
22-apr Hasselt
23-apr Ieper
24-apr Roeselare
24-apr Waregem
25-apr Mechelen
25-apr Kortrijk
26-apr Tienen
29-apr Heist o/d Berg
6-mei Ronse
7-mei Wilrijk
13-mei Gits
14-mei Gent
15-mei Genk
16-mei Gent
16-mei Dendermonde
22-mei Diksmuide
22-mei Lier
23-mei Oostende
24-mei Aalst
24-mei Gent
24-mei Ekeren
27-mei Sint-Niklaas
27-mei Brussel
28-mei Leuven
28-mei Herentals
29-mei Zwevegem
30-mei Geraardsbergen
31-mei Alken
31-mei Westmalle
3-jun Diest
4-jun Eeklo
4-jun Antwerpen
5-jun Aarschot
5-jun Herent
6-jun Maaseik
10-jun Meise
10-jun Aalter
11-jun Mariakerke
11-jun Schaarbeek
12-jun Torhout
13-jun Geel
13-jun Brugge
17-jun Sint Truiden
17-jun Elsene
18-jun Lokeren
18-jun Deinze
24-jun Nieuwpoort

2.  Zal er in feite niet eerder concurrentie onstaan in de verkeerde hoek? Zal dit initiatief niet eerder de groeikansen van een bank als Triodos aantasten, dan bankaandeel wegvreten bij de klassieke banken in België. Het lijkt me geen toeval dat net nu Triodos in België een notoriteitscampagne opzet en ook recent mededeelde binnenkort ook over zichtrekeningen te zullen beschikken. Is er op 1 of ander moment aan gedacht om Triodos bij het initiatief te betrekken? Want daar zit natuurlijk wel ervaring en know how.

3. Hoe lovenswaardig het streven naar eenvoud en eenvoudige producten ook is, de financiële wereld is helaas niet eenvoudig en kan m.i. niet tot eenvoud gereduceerd worden.

Het zou m.i. een gemiste kans zijn om het aanbod vooral te focussen op spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons. Dit zijn inderdaad eenvoudige producten, die door iedereen begrepen kunnen worden. Het zijn echter producten die een veel te groot aandeel hebben in de portefeuille van de gemiddelde Belg. En juist omdat die daar in investeert, is hij collectief aan het verarmen. Dergelijke producten zijn superveilig, maar bieden totaal géén bijkomend rendement. Rendement dat nodig is om bijv. een voldoende hoog aanvullend pensioen op te bouwen. De tijd dat dit kon met deze producten ligt al 20 jaar achter ons.

Het is m.i. de verantwoordelijkheid van de financiële wereld om hun klanten daar op te wijzen. Maar helaas lijkt alles momenteel in het teken te staan van (een vals gevoel van) veiligheid en niet (van spreiding) van risico. Op het eerste zicht lijkt NewB daarin ook niet het verschil te zullen maken.

(update mbt. informatiemomenten, 25/03/2013:  zie hier )


2 reacties op “NewB: New beat in de banksector ?”

  1. Dag Paul, De belangstelling voor een nieuwe bank is alvast enorm. Al bijna 15.000 mensen hebben reeds 1 aandeel van 20 euro betaald. Dit is het eerste wat je kan doen. De procedure daarvoor vind je op: https://www.newb.coop/nl/koop-een-aandeel.aspx . Wat je verder kan doen wordt duidelijk gemaakt op https://www.newb.coop/nl/wat-kan-ik-doen.aspx. Alvast deelnemen aan een informatiemoment in je buurt is m.i. een aanrader. Je vindt de plaatsen en uren op de site http://www.ikbankmee.be of via link in de laatste regel van bovenstaand artikel dat je las. Heb je een specifiek aanbod of vraag, dan vind je de contactmogelijkheden met initiatiefnemers op https://www.nweb.coop/nl/contact.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *