geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

NewB: gelukkige verjaardag!


Je hebt het gemaakt als je een Wikipediapagina hebt. NewB heeft het gemaakt.

NewB gelukkige verjaardag
Cijfers,… een bank kan niet zonder.

Op haar Wikipagina lezen we dat ze vandaag exact 10 jaar oud is. “Op 6 mei 2011 richtten 24 organisaties NewB op als Europese coöperatieve vennootschap (SCE)“. Dit gebeurde steeds volgens dezelfde bron uit onvrede met de massale Belgische staatssteun aan private banken tijdens de kredietcrisis.

In 2013 kwam NewB voor het eerst duidelijk in de openbaarheid met de succesvolle werving van coöperanten. Sindsdien is er veel water door de Zenne gevloeid. Eind 2019 werd het minimumkapitaal voor het behalen van een banklicentie na een nieuwe wervingscampagne overschreden. Zowel de Nationale Bank van België als de Europese Centrale Bank zetten daarna het licht op groen om van start te gaan.

Begin 2021 kregen de bestaande coöperanten de mogelijkheid om hun spaarrekening of zichtrekening te openen. Eerder reeds kon men er intekenen op   woning- , auto en fietsverzekeringen. Sinds 23/04 blijkt de testfase achter de rug. Nu kan iedere particulier (mits betalen van een coöperantenbijdrage) voortaan rekeningen openen of kredieten onderschrijven. In een latere fase al het ook mogelijk zijn om als “professioneel” bankdiensten af te nemen. Ook wordt gewerkt aan het in de markt zetten van beleggingen.

Bij dit alles hoort dus een welgemeend “proficiat!”. Want NewB is vandaag exact 10 jaar oud. Gelukkige verjaardag!

Een “fausse bonne idée”?

Vele sceptici hadden er op gerekend dat het project zou sneuvelen voor de start.NewB gelukkige verjaardag Dat is alvast niet gebeurd. De komende jaren zijn uiteraard nog kritisch. Er moet genoeg volume gedraaid worden om rendabel te worden. Of de verzekeringsinkomsten en de intermediatiemarge (verschil tussen te betalen rente (0 %) en te ontvangen vergoeding op kredieten) voldoende groot zullen zijn valt af te wachten.

Ook met Ethisch Beleggen zijn we niet steeds vriendelijk geweest in onze benadering van NewB. Blinde adoratie vinden we nooit goed. En die was er toch bij enkelen uit onze omgeving. Tegengas geven kon o.i. dan geen kwaad.

Tussen 2011 en 2021 is de wereld natuurlijk blijven draaien. De vraag blijft dan ook of NewB vandaag nog beantwoord aan de behoefte die er 10 jaar geleden was? Is het door de jaren heen niet meer en meer een idee geworden dat alleen in theorie goed klinkt. De Franstalige uitdrukking in de tussentitel is hiermee vertaald.

De tijd zal het uiteraard uitwijzen.

Start niet gemist.

NewB gelukkige verjaardag
En nu vooruit!

In de opstartfase – toen alleen de bestaande coöperanten konden intekenen– hebben een goede 12.500 mensen er een kleine 21.000 rekeningen geopend. Op een bestand van +/- 116.000 coöperanten is dit zeker geen slecht cijfer.

Belangrijker nog zal het bedrag zijn dat men aanhoudt op de rekeningen. En of er stelselmatig voldoende nieuwe- en rendabele klanten aan dat beginbestand kunnen toegevoegd worden.

De weg is lang.

NewB gelukkige verjaardag
De Nederlandse popgroep Bots uit de jaren ’70 van vorige eeuw brak een langs voor strijdbaarheid en collectiviteit. Het lijkt een beetje op de weg en de intenties van NewB.

Een gelukte start is helaas geen garantie voor succes.

Er zijn nog tal van obstakels:

  1. NewB moet opboksen tegen de gevestigde bankinstellingen. Dit is geen evidentie. Zelfs al de grootbanken een overlevingsstrijd zullen moeten leveren tegen allerlei nieuwe FinTech-oplossingen aan de horizon.
  2. Staat men bij NewB klaar voor doorgedreven digitalisering? Denk aan verrichtingen én klantenbinding via smartphone-app, efficiënt gebruik  van sociale media en andere vernieuwingen welke grote en blijvende investeringen vergen (o.m. voor beveiliging).
  3. Kan men een publiek bedienen dat meer en meer kostenbewust is? Aan ETF’ en trackers verdient men pas bij grote omzet. Zal de sympathieke ‘betaal wat je wil’-bankkost bij de zichtrekening wel positief uitpakken?
  4. Ook zijn meer en meer (jonge) mensen in een vlug tempo aan het afstappen van spaarrekeningen ten voordele van het -vaak ongenuanceerd- investeren in (exotische) aandelen of cryptomunten. Hierbij de tussenstap van beleggingsfondsen als spreidingsalternatief overslaand. Fondsen die nu juist 1 van de volgende ontwikkelingsstap zal zijn.

Mijn grote vrees is dat het productaanbod wat men beoogt niet meer echt wervend is in de realiteit van 2021. En dat het coöperatief model wel eens remmend zou kunnen werken om wendbaar te zijn en vlug een inhaalslag te maken.

Hoera voor de jarige!

Maar laat ons NewB voorlopig het voordeel van de twijfel gunnen. En de waardering voor wat ze proberen. Wie niet waagt, zeker niet wint! Gezondheid NewB! En een gelukkige verjaardag.

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *