geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Modelportefeuilles 2020: de resultaten


Naast de eigen portefeuille, waarvan u eerder kon lezen dat deze in 2020 een positief resultaat behaalde van + 9,17 % (YTD), hadden we ook 24 modelportefeuilles uitgewerkt voor 2020. De eigen portefeuille is een reële portefeuille. Daar zit het geld van de zaakvoerder van Coverbel in. De modelportefeuilles zijn theoretische portefeuilles. We doen daar alsof je per 01/01/2020 een storting deed. Niet iedereen heeft immers hetzelfde beleggingsprofiel als de zaakvoerder van Coverbel. Met de modelportefeuilles willen we iedereen die zijn beleggingen duurzaam wil opbouwen een handvat kunnen bieden. Zowel diegene die weinig geld te investeren hebben, als zij die veel kunnen investeren. Zowel zij die eerder conservatief zijn als zij die aanvaarden dat beleggen gepaard gaat met een zeker risico en hoe groter dit is, hoe hoger de kans op rendement kan zijn. Spoiler alert: onze 24 modelportefeuilles eindigden positief in 2020. Maar toch met belangrijke nuances.

Wat was de basisdoelstelling?

Om te kunnen beoordelen moeten we weten wat de basisdoelstelling was? Deze was in 2020 per modelportefeuille minstens een rendement van 4 % halen? Hieronder de rapporten.

GEBUISD.

De portefeuille defensief profiel met eenmalige inleg van € 10.000 haalde die lat niet. 48 % van die belegging tekende verlies op in 2020. In totaal werd er een rendement van + 1,94 % gehaald

VOLDOENDE.

Geen examens afgelegd. Maar toch even kijken welke waardering we kunnen toekennen voor gedrag, vlijt en dagelijks werk.

De portefeuille defensief profiel met eenmalige inleg van € 15.000 strandde op een rendement van + 5,48 %.

De portefeuille gebalanceerd profiel met eenmalige inleg van € 10.000 strandde op een rendement van + 5,90 %.

De portefeuilles defensief profiel met eenmalige inleg van € 3.000 en idem met inleg van € 6.000 haalden een rendement van + 6,40 %.

De defensieve portefeuilles met periodieke inleg(*) van € 100 / maand en idem met inleg van € 500 / maand haalden eveneens een rendement van + 6,40 %.

De defensieve portefeuille met eenmalige inleg van € 30.000 behaalde een rendement van + 7,24 %.

De dynamische portefeuille met een eenmalige inbreng van € 10.000 behaalde een rendement van + 7,28 %.

ONDERSCHEIDING.

De dynamische portefeuille met periodieke inleg (*) van € 100 / maand strandde op een rendement van + 8,88 %. Idem voor de dynamische portefeuille met eenmalige inleg van € 3.000.

De defensieve portefeuille met eenmalige inleg van € 60.000 haalde een rendement van + 9,46 %.

GROTE ONDERSCHEIDING.

De gebalanceerde portefeuille met eenmalige inleg van € 3.000, behaalde net als de gebalanceerde portefeuille met periodieke inleg(*) van € 100 een rendement van + 10,51 %.

De gebalanceerde portefeuille met eenmalige inleg van € 30.000 haalde een rendement van + 10,73 %. Voor hetzelfde profiel, maar met een inleg van € 60.000 had u een rendement van + 10,90 % ontvangen.

De dynamische portefeuille met eenmalige inleg van € 15.000 behaalde een rendement van + 11,00%.

De gebalanceerde portefeuille met eenmalig bedrag van € 6.000 klokte af op + 13,50 %.

GROOTSTE ONDERSCHEIDING.

De dynamische portefeuille met eenmalige inleg van € 6.000 haalde een rendement van: + 15,23 %.

De gebalanceerde portefeuille met een periodieke inleg (*) van € 500 /maand haalde + 15,29 %.

De dynamische portefeuille voor hetzelfde bedrag haalde een rendement van + € 15,42 %.

De dynamische portefeuille met eenmalige inbreng van € 60.000 haalde + 15,75 %.

De dynamische portefeuille voor eenmalige inbreng van € 30.000 was dit jaar de primus. Deze haalde een rendement van + 18,40 %.

BEDENKINGEN.

  1. In tegenstelling tot de reële portefeuille, waar de kosten mee verrekend zijn, zijn de instapkosten (en verzekeringstaks) in de modelportefeuilles niet verrekend. In realiteit had u daar dus een lager rendementspercentage bekomen. Trek gerust +/- 4 % af. Dat zorgt er voor dat enkele portefeuilles op termijn van 1 jaar (YTD) nog niet rendabel zouden geweest zijn. Hou je ze langer dan 1 investeringsjaar aan, dan wordt deze kost natuurlijk niet meer aangerekend. Dan zou het rendement de jaren daarna wel reëel zijn.
  2. Voor kleine bedragen en voor periodieke inleg hebben we eerder beperkte mogelijkheden. Daar is winst of verlies gedeeltelijk ook afhankelijk van een portie geluk in de keuzes. Zodra we over bedragen van € 10.000 of meer spreken is er meer spreiding mogelijk. Dit leidt meestal tot betere – en stabielere resultaten.  En zoals altijd is er hoger risico bij dynamische portefeuilles dan bij defensieve portefeuilles. In goede beursjaren overklassen de dynamische portefeuilles door de band de gebalanceerde – of defensieve portefeuilles. In rampjaren zakken ze echter dieper weg.

(*): Let wel:  sommige portefeuilles dragen de naam “periodieke inleg”. Dit is omdat het voor die bedragen mogelijk is om periodiek te beleggen. Iets wat beginnende beleggers vaak een eerste opstap is. Om praktische redenen geven wij de cijfers alsof al het geld in 1 keer per 01/01/2020 belegd werd. Anders zou het beheer van die theoretische portefeuilles te belastend zijn. De rendementscijfers zouden in realiteit bij maandelijkse inleg door de tussentijdse turbulentie gedurende het jaar wel anders geëvolueerd zijn. Iedere maand was de inventariswaarde van de beleggingsfondsen immers verschillend van die van 01/01. En uiteraard kan het geld dat je er in 01/12 pas instopte nog niet het rendement (of het verlies) van de voorgaande 11 maanden meedragen.

Conclusie:

Hoewel 2020 een a-typisch jaar was door Covid-19 bleven alle modelportefeuilles uit de rode cijfers. Enkelen scoorden verbazend goed. Zeker in vergelijking met BEL20 en de bredere Eurostoxx 50 welke verliezen optekenden.

Net zoals in de voorbije jaren blijft deze bevinding overeind:

Het aanbod dat we u kunnen doen houdt geen garantie in. Maar het is toch aanlokkelijk voor wie duurzaam wenst te beleggen, terwijl hij (m/v/x) zelf geen kaas gegeten heeft van de financiële wereld. Of voor wie zichzelf daarin niet wenst in te werken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *