geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

MeDirect lanceert haar nieuw beleggingsplan: DuurzaamMeGreen


MeDirect is 6 jaar actief in België. Ze profileert zich als dé fondsenbank van België. In haar aanbod steken meer dan 500 fondsen en enkele kant-en-klare Modelportefeuilles. Ze biedt geen beleggingsadvies aan. Maar men mag aannemen dat wanneer ze een modelportefeuille in de etalage zet, deze door erg veel aspirant-beleggers op hun platform gevolgd wordt.

MeDirect lanceert DuurzaamMeGreen
Kleine plantjes worden groot. Interesse in duurzaam beleggen stijgt. MeDirect nodigt uit om mee te doen.

Op haar website konden we al een tijdje lezen dat ze voortaan ook wou uitpakken met een duurzaam beleggingsplan. MeDirect speelt hiermee in op een recente bevraging waarbij 68 % van haar klanten te kennen gaf duurzaamheid belangrijk te vinden bij de keuze van een financieel product. Ze doet dit in samenspraak met NN Investment Partners. Het nieuwe beleggingsplan kreeg de gruwelijke naam “Sustainable MeGreen” in het engels. In het frans luidt dit “DurableMeGreen”.  Et pour les flamands: “Duurzaam MeGreen“.

We volgden de online infosessie begin december 2019 en nu MeDirect eindelijk DuurzaamMeGreen lanceert, proberen we er een eerste evaluatie van te maken.

Inspelen op veranderende tijdsgeest.

Duurzaamheid groeit in populariteit (hoewel dit gegeven op zich ook tegenreacties oproept- denk aan de drek die sommige Youth for Climate-activisten over zich heen krijgen). Recent nog engageerde Europa zich tot de lancering van een Green Deal.

In tijden van #MeToo kan je je minder gemakkelijk als macho profileren. Of je moet je doelgroep bij KVHV zoeken.  Dus: Out Goes: “Me Tarzan, You Jane” And In Comes ” Me Green, U2?” als profileringswijze. Weg met de macho-jager, leve de zorgzame partner.

Het nieuwe beleggingsplan heeft vreemd genoeg geen band met MeDirects Top 5 Duurzame Fondsen.

Duurzaamheid als topic was niet nieuw voor MeDirect. Al geruime tijd pakte de bank uit met een Top 5 Duurzame Fondsen.

 • DPAM Invest B Equities World Sustainable B Cap (EB-score: 8)
 • Triodos Sicav I -Triodos Global Equities Impact Fund € R Capitalisation (EB-score: 6,25)
 • Triodos Sicav I – Triodos Impact Mixed Fund – Neutral € R Capitalisation
 • Triodos Sicav I – Triodos Pioneer Impact Fund € R Capitalisation
 • NN (L) Global Sustainable Equity – P cap € (EB-score: 4,25)

3 van deze fondsen steken ook in ons eigen aanbod. We vermelden tussen haakjes de objectiviteitsscore die ze bij ons halen. Zeker de eerste 2 scoren sterk. Op de 2 fondsen die in italic staan kan je ook via de kanalen van NN Investments Partners intekenen.

Wat leren we nu uit het beleggingsplan  – Duurzaam MeGreen?

 1. Géén enkele -zelfs niet de 2 die via NN gedistribueerd worden– van de bovenvermelde topfondsen steekt in het duurzaam beleggingsplan. Je bent dan ook geneigd om te denken:

“Van 2 dingen 1. Ofwel waren de Top 5 Duurzame Fondsen geen topfondsen, ofwel zijn de fondsen in het beleggingsplan Duurzaam MeGreen geen topfondsen.

 1. Over welke fondsen gaat het nu?
  1.  NN (L) Patrimonial Balanced European Sustainable – P cap € (EB-score: 6,75)
  2.  NN (L) European Sustainable Equity – P Cap € (EB-score: 4,00)
  3.  NN (L) Green Bond – P Cap € – opgericht in 2016
  4.  NN (L) Global Equity Impact opportunities – P Cap €
  5.  NN (L) Euro Sustainable Credit – P Cap € – opgericht in 2019

c. en e. zijn alvast erg jonge fondsen, waardoor er ook geen zinvolle backtesting op kan uitgevoerd worden. Dus af te wachten hoe deze ten opzichte van hun benchmark zullen presteren en of ze tot winnaars zullen uitgroeien.

MeDirect lanceert DuurzaamMeGreen
Integratie van ESG bij beleggingen. De visie van NNIP
 1. Opmerkelijk is dat MeDirect bij de lancering van Duurzaam MeGreen geen enkele verwijzing naar het Febelfin duurzaamheidslabel Towards Sustainability maakte. Dit laatste is immers een marketingmiddel bij uitstek voor wat het Belgisch duurzaam beleggingsaanbod betreft. Het werd gerealiseerd door de Belgische bankensector.
 2. Of wacht eens? Op heden is geen enkel NN Investment Partners – fonds door dit label erkend. Wellicht volgt die erkenning (alvast voor enkele – , zo niet alle fondsen) er wel in een volgende erkenningsronde (lente 2020).

DuurzaamMeGreen: praktisch

 1.  Je kan instappen vanaf € 2.500. Daarna kan je bijstorten per schijven van € 100. Dit leert ons niet de website van MeDirect, maar konden we lezen op het Portaal Duurzaam Financieel, wat ook aandacht besteedde aan dit beleggingsplan.
 2. Er zijn geen instapkosten. Wel is er een uitstaptaks van 1,32 % en meerwaardetaks voor die fondsen (hier: a, c en e) waar meer dan 10 % uit vastrentende producten bestaat. Die taks bedraagt 30 %.
 3. Het is mogelijk dat er swing pricing toegepast wordt. Voor meer informatie hierover verwijst MeDirect naar de prospectussen. Maar bij een korte blik hierop vond ik niets terug. Kort door de bocht:  bij erg grote instroom kan de NAV (net asset value/netto contante waarde) stijgen of erg grote uitstroom kan NAV dalen. Instappers of uitstappers krijgen dan uiteindelijk minder waarde voor hun geld, Dit ter bescherming van hen die reeds in het fonds waren of er in blijven. Je kan dit als een mogelijke onbekende kost zien.
 4. Je kan kiezen tussen een kapitalisatie– of een distributieversie (met uitbetaling van dividenden) én tussen een defensief, evenwichtig of dynamisch beleggingsprofiel. De 5 verschillende fondsen blijven telkens in de belegging steken, maar krijgen een ander gewicht.
  1. het defensief plan telt momenteel 30 % aandelen, 65 % obligaties, cash en andere maken de overige 5 % uit.
  2. het evenwichtige plan telt momenteel 49 % aandelen, 47 % obligaties, cash en andere maken de overige 4 % uit
  3.  het dynamische plan concentreert zich rond aandelen (69 %), obligaties maken er 27 % uit en cash en andere nemen de resterende 4 % voor hun rekening.

Met die verdeling blijft men erg dicht bij wat over klassieke portefeuillewegingen gedacht wordt. Een voorzichtige opstelling dus.

Onze conclusie: DuurzaamMeGreen is een opstap voor de niet-kritische consument en focust op gebruiksgemak voor de bank.

  1. Dit is een plan met een drempel. De minimuminleg zorgt er voor dat dit niet beantwoordt aan de behoefte van wie klein wil beginnen. Permanent en periodiek met kleine sommen instappen kan, mits je eerst je portefeuille al wat verder opentrekt. Vreemd gezien MeDirect recent nog stelde dat fondsenspaarplannen een prima manier zijn om periodiek te beleggen. In dezen volgt MeDirect de strategie die ze ook met haar inkomens- en kapitalisatiebeleggingsplan gestuurd door Morningstar uitdacht.
  2. Als klant stap je in een standaardframe. Zonder dat er hierin begeleiding voorzien is. Je zal doorlopend in een mix van de betrokken 5 fondsen blijven hangen. Wil je meer accent leggen op ecologie of klimaatverandering, wil je een hogere blootstelling aan duurzame beleggingen in Emerging Markets, of meer inspelen op de Amerikaanse markt, … dat gaat allemaal niet. Dan wringt de formule. In dit artikel uit De Tijd bevestigt MeDirect dat het een alles-in-één oplossing maakte.
  3. Dit is ook geen onafhankelijk aanbod. MeDirect profileert zich als dé fondsenbank met méér dan 500 fondsen van een 60-tal gerenommeerde fondsenhuizen. Bij deze 60 fondsenhuizen zitten er tal van beheerders die ook actief zijn rond duurzaam beleggen en een minstens even grote faam opbouwden als NN Investment Partners waarvoor MeDirect hier exclusief kiest. We noemen er een paar voor de vuist weg:  Pictet, Robeco, DPAM, Triodos, Nordea, …
  4. liever gebruiksgemak voor de bank dan kwaliteit voor de klant?

   Het feit dat men verkoos om met 1 fondsbeheerder in zee tegaan, is afwijkend in vergelijking met hun andere beleggingsplannen. Het lijkt er op dat men koos voor het gemak in beheer (en mogelijk de hoogste inkomstenstroom) en niet voor het best mogelijke product voor de klant, die duurzaam beleggen belangrijk vindt.

Nadat het eerder de beleggingsplannen van MijnKapitaal uit de etalage nam, lanceerde MeDirect nu DuurzaamMeGreen.

Het product is niet slecht, maar kon in onze ogen ook veel beter. Een andere onafhankelijke bron komt op basis van hun eigen manier van benaderen tot dezelfde conclusie.

We zijn geneigd het eerste gedeelte van haar baseline “Think Ahead. Bank Ahead (Denk vooruit, Bank vooruit)” te parafraseren naar Think Again.

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *