geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Lelijke streep door de rekening


 

Met Ethisch Beleggen proberen we een gezonde spreiding van fondsen aan te bieden. Omdat dit niet zomaar ter beschikking is binnen de Belgische grenzen, waren we genoodzaakt om ook over het muurtje te kijken. Uiteindelijk zijn we ook in zee gegaan met 2 Luxemburgse verzekeraars. Niets onwettigs aan. En door ook deze 2 verzekeraars onder arm te nemen, konden we voor de klanten de variatie aanbieden die we nodig hadden om een evenwichtig aanbod te doen.

doet het licht uit
Euresa-Life doet het licht uit

Helaas besliste 1 van onze aanbieders om vanaf 01/03/2013 in run-off   te gaan. We werden hiervan pas op de valreep verwittigd.  Er zijn o.i. 2 redenen waarom dit gebeurd:

 

  1. zware terugval in belegde kapitalen en in aantal polissen over de laatste 6 jaar. Er is sprake van het feit dat het belegde kapitaal van € 1,2 miljard naar € 750 miljoen daalde. Het aantal polissen zou in die periode van 14.000 naar 10.000 teruggevallen zijn. De voorbije turbulente jaren waarin alles wat maar enigszins naar risico rook verlaten werd ten gunste van spaarrekeningen is hier wellicht de grote boosdoener. Dat net nu het tij aan het keren lijkt zoals uit De Tijd van heden blijkt en waarin gesteld werd dat Tak23-producten een populariteitsstijging van 136 %   in het voorbije jaar kenden, lijkt voor betrokken verzekeraar geen argument. Want er is ook nog een 2e reden.
  2. Solvency II regels leggen verzekeraars zware financiële buffers en strikte controle & rapporteringen op. De nieuwe Europese regels, die in het verschiet zijn zouden de consument beter moeten beschermen, maar bezorgen alvast de verzekeraars zelf kopzorgen. Deze regels hadden per 01/01/2014 reeds in voege moeten komen, maar het ziet er naar uit dat alvast de deadline met 1 jaar zal uitgesteld worden. Nochtans werpen deze regels nu reeds hun schaduw vooruit. Zo werd al bekend dat verzekeraar Piette & Partners stopt als verzekeraar, maar underwriter wordt. En dat Fidea  en Delta Lloyd Life een onderlinge productenruil gaan doen (Fidea stopt met levensverzekeringen en Delta Lloyd-dochter Zelia stopt met variaverzekeringen). Tevens gaat het gerucht dat verzekeraar Generali de Belgische markt de rug zou toekeren. In dit kader mag wellicht besloten worden dat P&V -Verzekeringen, de moeder van Euresa-Life, zich op zijn thuismarkt kernmetier zal terugtrekken om daar alvast in orde te kunnen blijven met de strengere regels die in aantocht zijn.

Wat heeft dit nu als gevolg voor ons aanbod?

Solvency II bedreigt biodiversiteit in verzekeringsaanbod
Solvency II bedreigt biodiversiteit in verzekeringsaanbod

Voorlopig kan het aanbod van Euresa-Life niet meer verkocht worden. Dat betekent ook dat enkele van onze modelportefeuilles die we voor 2013 opgemaakt hebben niet meer realistisch zijn., Gezien daar deelbeleggingen bijzaten die via betrokken verzekeraar zouden aangekocht worden. Het gaat over de modelportefeulles vanaf inleg van € 15000. De andere worden hier niet door gehinderd.

We zouden blijk geven van defaitisme als we ons bij de ontstane toestand neerlegden.

Inmiddels hebben we de eerste contacten gelegd met nieuwe verzekeraar, waar we alvast een gedeelte van de fondsen die we via Euresa-Life konden aanbieden ook aantreffen. We gaan er dan ook van uit dat we slechts met een tijdelijke vermindering in ons aanbod zitten en dat ons rek binnenkort weer aangevuld zal raken.

Deze medeling werd gedaan in het kader van onze transparantie-doelstelling.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *