Hoewel er af en toe ook ter plaatse getrappeld wordt, staat de verzekeringsmarkt niet stil. Zo overkwam het ons dat we afscheid namen van 1 van onze eerste leveranciers (met name Euresa Life – zie onze blog van 17/10/2016 ) en dat deze recent in zijn nieuwe gedaante bij ons terug aan de deur klopte. Effectief, de portefeuille van Euresa Life werd door de P &V Groep in run-off geplaatst, maar wat er van restte heeft uiteindelijk alsnog een koper gevonden. Het werd de Luxemburgse verzekeraar Afi Esca.
En via de wondere wereld van het personeelsbeleid in verzekeringsland is hun huidige contactpersoon voor België een inspecteur/vertegenwoordiger die vroeger ook af en toe bij mij over de dorpel kwam. In een poging om de oude contacten te herstellen en zijn omzet op te krikken, nam deze met ons contact.
Afi Esca blijkt een verzekeraar te zijn, die net als Euresa Life vroeger en andere Luxemburgse levensverzekeraars als NELL, ONE Life en Baloise Lux waar we al over een samenwerkingsverband beschikken, een ruim aanbod heeft qua beleggingsfondsen. Een supermarktje waar je met je eigen boodschappenlijstje alvast ook enkele persoonlijke voorkeuren kan aankopen.
Zo hebben ze een 12-tal beleggingsfondsen op hun schap liggen welke nu al via andere leveranciers bij ons konden onderschreven worden. Bij doorlichting van hun aanbod kwamen nog 3 bijkomende fondsen bovendrijven, welke ook voor ons doelpubliek interessant kunnen zijn.
Daar zaten 2 fondsen (1 gemengd wereldwijd en 1 aandelenfonds op Europa gericht) bij, welke slechts onlangs opgericht zijn. Wegens hun recente ontstaansgeschiedenis, nemen we ze wel op in onze lijst van fondsen, zonder ze evenwel al actief aan te bieden. We willen eerst kunnen evalueren hoe ze presteren en daarvoor moeten ze alvast nog enkele jaren extra op hun teller kunnen schrijven.
Maar er stak ook een ecologiefonds bij dat zich op een duurzame manier inzet rond de waterproblematiek: Parvest Aqua Classic – Cap. Qua rendement (4 sterren) en qua duurzame insteek (4 globes) scoort het bovengemiddeld volgens Morningstar. Ook op vlak van blootstelling aan fossiele brandstoffen scoort het redelijk goed (net geen Low Carbon-label: Carbon Risk Score van 10,40 en een Fossil Fuel Involvement van 1,55. Het presteert daardoor lichtjes beter dan het gelijkaardige Pictet Water – fonds. Bij Novethic krijgt het fonds nog een vermelding op de lijst van verantwoordelijke fondsen. Je vindt er ook terug op welke ontwikkelingsdoelstellingen dit fonds inspeelt (uiteraard SDG 6 en in mindere mate SDG 9,11 en 12). Negatief er aan is dat het lopende kostenfactor iets hoger ligt. Qua historiek is dit fonds ook betrekkelijk jong (4 jaar), maar het had een voorganger met gelijklopende kenmerken.
Al bij al toch voldoende redenen om dit fonds wat scherper in het oog te houden en naar de toekomst toe mogelijk ook op te nemen in enkele van onze modelportefeuilles.