geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Integrale: op zoek naar kapitaal in een wespennest


Integrale voor cruciale dagen
Nieuwe Bermudadriehoek waarin geld verdwijnt?

De Integrale is een Belgische verzekeraar, die onder verhoogd toezicht van de Nationale Bank van België (NBB) staat. De solvabiliteit van de verzekeraar zou onvoldoende zijn. De zoektocht naar een investeerder, die de put vult, verloopt moeilijk. Het worden cruciale dagen tot 27/10.

Integrale: kampioen in consumentengunst

Goedkoop is niet altijd Beste Koop

Trouwe lezers van Test-Aankoop/ Budget & Recht zijn vertrouwd met de Integrale. Al jaren worden sommige van haar producten (vb. 786-rekening) aangeprezen als Beste Koop. Enkele jaren terug verkoos Test-Aankoop de Integrale als verzekeraar van haar Tak 23-product Integrale Perspective- Test Aankoop.

Ook klanten van Ethias zijn vertrouwd met de Integrale. Nadat Ethias door de overheid gered werd van omvallen nav. de financiële crisis, mocht hun toenmalig succesproduct First niet langer verkocht worden. Ethias verloor erkenning om zelf levensverzekeringen te ontwikkelen. En nam daarna Integrale onder de arm om zich als distributiekanaal van haar producten te profileren. CertiFlex-8 (Tak 21), CertiFlex Pensioen (pensioensparen) en CertiFlex Fiscaal (Lange termijnsparen) -allen Integraleproducten- blinken prominent op de homepage van Ethias.

Slopend succes

Het leek een winnende combinatie. Maar uiteindelijk is het dit niet. De combinatie van lage kosten én hoog gegarandeerd rendement lokt veel gegadigden naar de Integrale-stal. In tijden van opgedreven compliancevereisten én ultralage –zelfs negatieve– rentes is elke nieuwe klant er echter 1 die verlies genereert. En de financiële reserves helpt leegzuigen. Zo werd vroeger in december 2017 al een kapitaalsverhoging doorgevoerd. € 165,6 miljoen ingebracht door Nethys nv. Later op 7 mei 2018 sprong Apicil Prévoyance in voor bijkomend € 15 miljoen.

In 2020 is de vereiste dekkingsratio van de groep onder de 100% gezakt. Dit betekent in mensentaal dat er niet voldoende geld in kas is om alle aangegane financiële verplichtingen ten opzichte van de klanten te kunnen nakomen. De NBB droeg de verzekeraar dan ook op om uiterlijk tegen 30/09/2020 een herstelplan voor te leggen. Een plan waaruit zou blijken dat de solvabiliteit hersteld was.

Integrale voor cruciale dagen
Nethys: de spin in de Luikse financiële wereld

Wat bij de NBB op tafel kwam, werd als onvoldoende bestempeld. De hoofdaandeelhouder Nethys weigerde in te staan voor herkapitalisatie en wou daarentegen zijn aandelen verkopen. 2 kopers waren geïnteresseerd. De NBB verlengde haar termijn. De Integrale heeft nu tot 27 oktober om een oplossing te vinden.

Rumor has it

Ondertussen lekte 1 en ander uit in de pers. En de geruchtenmolen kwam op gang. Is de Integrale op weg naar liquidatie?

In alle geval roert het personeel zich (vreest ontslag) en ook sommige nauw verbonden instellingen nemen standpunten in. Zo probeert Test-Aankoop te sussen. Zelfs als het faliekant zou aflopen, kan wie een Tak 21 product heeft rekenen op tussenkomst van garantiefonds (tot € 100.000) en in Tak 23 zullen beleggers het merendeel van hun waarde kunnen recupereren, … . Veiligheidshalve raadt ze wel aan om voorlopig geen stortingen meer te doen.

Ook Ethias wijst op de gestegen faillissementskans bij de instelling.

Alle wegen leiden naar Luik.

De hoofdaandeelhouder van Integrale Nethys (een belang van 71 %) is al een tijdje niet onbesproken.

Integrale voor cruciale dagen
Pensioenfonds belegt in bakstenen

Iets wat ook van een andere historische partner (Ogeo Fund) kan gezegd worden. Apache beweert in een artikel van 3/07/2017 zelfs dat de PS dit pensioenfonds als een partijbank gebruikt.

Toevallig eergisteren startte de zitting voor de Correctionele Rechtbank waarin Apache zich moet verdedigen omdat het de privacy van een Antwerpse projectontwikkelaar zou geschonden hebben. Ontwikkelaar bij de Antwerpse vastgoedonderneming Land Invest Group. Dit bedrijf kampte met een forse schuldenlast, ten gevolge van leningen hen verstrekt door Ogeo Fund. Ondertussen heeft Ogeo Fund (het 5e grootste pensioenfonds in België) de helft van Land Invest Group in bezit (bron Wikipedia).

In de Franstalige pers werd gesignaleerd dat de clanoorlog binnen de PS afstraalt op de situatie van de Integrale.

Wordt de geredde nu voor een deeltje de redder?

Ook wordt de vraag opgeworpen of Ethias er niet als een soort Deus ex Machina bij de ontmanteling van de Integrale zal in slagen de terreinen waarin ze haar erkenning verloor terug te veroveren.

Dit is momenteel speculatie.

Voorzichtige vingerwijzingen

  1. Na het First-debacle is er nu opnieuw een groep die zich profileerde op lage kosten en niet-marktconforme hoge opbrengsten waarbij mogelijk het garantiefonds zal moeten tussenkomen. De factuur ontstaan uit de combinatie van hebzucht van de klant én marktverstoring van een leverancier dreigt terug mede door derden betaald te moeten worden. Derden die wel voldoende voorzichtig waren en geen onrealistische vooruitzichten projecteerden. En hierdoor mogelijk zelfs markaandeel verloren.
  2. De situatie bij de Integrale mag een verwittiging zijn voor de nieuwe regering. Deze heeft zich voorgenomen om de kosten verbonden aan 2e en 3e pensioenpijler onder de loep te nemen. Uiteraard moet dit kunnen. Maar hierboven is bewezen dat er minstens ook gevaren zijn aan een race to the bottom.
  3. En dan is er ook een type consument wiens oren nog eens mogen gewassen worden om zijn blind nastreven van winstmaximalisatie. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook. Ook al duurt het soms even vooraleer het kaartenhuisje in elkaar valt.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *