geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Inflatie daalt tot 1 %! Maar spaarrekening zakt nog lager


 

Hoewel iedereen aanvoelt dat de levensduurte de laatste jaren serieus gestegen is – voor veel oudere mensen is dit rechtstreeks gekoppeld aan de invoering van de € die alles ondoorzichtelijker maakte – , doet de overheid er alles aan om de inflatie te laten afnemen. Eind april was de officiële inflatie teruggevallen tot 1 %. Dit komt door een combinatie van geluk, manipulatie van de cijfers (de gezondheidsindex bijv. haalt al jaren de prijs van alcohol, tabak en benzine uit het berekeningsmechanisme, maar daardoor zijn die producten niet weg uit het consumptiepatroon van de Belg) en recent ook door het invoeren van de soldenkortingen in de indexberekeningen én de daling in energiekosten. Onder meer door harde -mediatieke- opstelling van de de Keizer van Oostende tegenover energieproducenten als Electrabel en C°.

Spaarvarken: niet klaar voor het barbeque-seizoen
Spaarvarken: niet klaar voor het barbeque-seizoen

Maar de lage inflatiecijfers geven ons niet direct een gevoel van opluchting. Misschien omdat we vrezen dat dit slechts een tijdelijke luwte is, maar zeker ook omdat de vergoeding op ons spaargeld zo mogelijk nog vlugger zakt dan de inflatie zelf. Zo hebben de grootbanken BNP Paribas Fortis en Belfius recent de rente van hun meest verspreide spaarrekeningen onder de 1 % (basisrente en getrouwheidspremie samen) gejaagd. Het is natuurlijk mogelijk om op specifieke rekeningen iets meer rente te verwerven en ook uitwijken naar rekeningen bij kleinere banken kan een oplossing zijn. Maar ook daar gedraagt de rente zich als een soufflé die inzakt.

Nochtans blijft de Belg maar geld op zijn spaarrekeningen stapelen. Volgens de laatste cijfers staat er nu 242 miljard euro op spaarrekeningen. 100 miljard meer dan in 2008 bij het uitbreken van de financiële crisis.

Geld voor een investering op korte termijn en als reserve voor onvoorziene omstandigheden hou je beter op een spaarrekening. Maar al het extra geld dat op dergelijke rekeningen staat, staat in feite verkeerd geparkeerd. Was er een financiële politie aktief, die over sanktiemogelijkheden kon beschikken – quod non- dan had die al een boete tussen de ruitenwissers gestopt of zijn wielklemmen gebruikt. Want je geld verliest waarde terwijl je er op staat te kijken.

De financiële dienstengroep Delta Lloyd –  jongste toegetreden lid in onze Bel20 heeft enige weken geleden de site Maak uw geld wakker !  gelanceerd. In eenvoudige woorden maakt ze duidelijk wat inflatie is en welke alternatieven er zijn om die te verslaan. Het is een commerciëel bedrijf, dus ze prijst ook haar eigen waar aan. In dit geval een gevarieerd aanbod van tak 23 of combinatie tak 21 met tak 23.

"wie niet waagt, blijft maagd."
“wie niet waagt, blijft maagd.”

Via Ethisch Beleggen pleiten we zelf ook al een tijdje voor onze gevarieerde tak 23 oplossingen. Maar door eens via de webite van een ander te passeren krijg je misschien goesting om eindelijk eens iets te doen met het geld dat eerder stof dan rente staat te vergaren op je rekeningen. In dit geval houden wij ons natuurlijk ook aanbevolen om u onze voorstellen ter zake te bezorgen;-). Op middellange termijn zouden die een rendement moeten halen waarbij spaarrekeningen verbleken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *