Een particuliere belegger, die op zoek is naar duurzame beleggingen heeft veel kans om door het bos de bomen niet meer te zien. Iedereen mag woorden als “duurzaam”, “sustainable”, “ethisch“, …. op zijn website, zijn documenten en fondsen plakken.
Het gebruik ervan is niet gereglementeerd. En dit betekent automatisch ook dat er misbruik kan van komen. Het fameuze ‘greenwashen’ ligt daardoor steeds op de loer. Voor sommigen is dit reden om ook “ethisch beleggen” in de vuilbak van onvervulde beloftes te gooien en over te gaan tot de orde van de dag: onverschilligheid in wat of hoe je belegt.
Daarom is het logisch dat er pogingen ondernomen worden om het kaf van het koren te scheiden. In Europa is ondermeer EUROSIF, het European Sustainable Investment Forum, daarmee bezig. Volgende nationale organisaties behoren tot deze groep: Belsif (België), Dansif (Denemarken), Finsif (Finland), Norsif (Noorwegen), Spainsif (Spanje), Swesif (Zweden), UKSIF (Groot-Brittanië ). Maar ook organisaties die wat meer inspiratie in hun naamgeving legden, zoals FNG Forum Nachhaltige Geldanlagen (Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland), Forum per la Finanza Sostenibile(Italië), FIR Forum pour l’ Investissement Responsable (Frankrijk) en VBDO Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (Nederland).
Deze organisatie publiceerde onlangs de 3e versie van hun European SRI Transparency Code. Deze code zou vergelijken van duurzame (SRI) fondsen gemakkelijker moeten maken door een toegankelijke en eenvoudige vergelijkbare standaard aan te bieden. De code zou eveneens proactief moeten werken. Zelfregulerend werken dus door een gemeenschappelijke standaard voor transparantie en best practices te ontwikkelen. Deze code zal vanaf eind februari de oude versie gaan vervangen.
Ethisch Beleggen joeg de fondsen die ze zelf verdeelt eens door de EUROSIF-molen. 8 ervan komen er (momenteel) ongeschonden uit. Zij mogen dus pronken met het logo.
- Dexia Sustainable Euro Bonds
- Dexia Sustainable Euro Short Term Bonds
- Dexia Sustainable European Balanced Low
- AXA Euro Valeurs Responsables (in België verdeeld onder de naam Piazza AXA IM Responsible Euro Equities)
- ING (L) Invest Sustainable Equity Fund
- Pictet-European Sustainable Equities
- Triodos Sustainable Equity Fund
- Triodos Sustainable Bond Fund
Betekent dit dat de andere 16 fondsen gebuisd zijn op vlak van duurzaamheid?
Niet noodzakelijk. Het kan dat hun beheerders nog niet de moeite genomen om de code te verwerven. Het kan echter ook dat ze volgens de criteria van Eurosif niet transparant genoeg zijn in verband met hun aanspraken op duurzaamheid.
Zolang we echter geen echte aanwijzingen hebben dat ze echt aan ‘greenwashen’ doen, blijven we ze in ons aanbod opnemen. Dit om voldoende spreiding in de beleggingen van onze klanten te kunnen aanbieden. Zijn ze maar 90 % koosjer? Jammer voor die 10 % en hopelijk worden ze aangezet om beter te doen. Maar o.i. nog steeds beter dan het gros van het alledaagse beleggingsaanbod.
En als ze echt door de mand vallen, dan aarzelen we niet om ze toch uit ons mandje te verwijderen. Bewijzen nodig ? Zie hier.