geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Fiscaal nadeel Tak 23 versus beleggingsfonds verkleint


 

Naast de instapkosten betaal je in België bij onderschrijving van een Tak 23-belegging een verzekeringstaks. Voor vennootschappen is die 4,4 % en voor particulieren bedraagt deze (update: sinds 01/01/2013:) 2%. Deze taks zorgt er mee voor dat vele beleggers bancaire beleggingsfondsen verkozen (zo zij hun geld al niet bang op een spaarrekening lieten sluimeren).

snijdt in ieders vel

Immers tot 01/01/2012 dienden ze daar slechts 0,5 % beurstaks te betalen bij verkoop van hun kapitalisatiefondsen. Deze beurstaks werd begin van 2012 reeds opgetrokken naar 0,65 % en vanaf vandaag moet er bij verkoop een beurstaks van 1 % betaald worden (met absoluut maximum van € 1.500).

Er blijft dus een verschil van 1,0 % ten nadele van Tak 23. Maar er is een ander essentieel verschil. De verzekeringstaks betaal je bij intekenen, terwijl je de beurstaks betaalt bij uitstappen/verkoop.

Omdat het in beide producten gaat om (middel)langetermijn-investeringen, zijn we geneigd de taks bij instap te verkiezen boven de taks bij uitstappen. We hebben 2 redenen voor onze voorkeur:

  1. Zekerheid. Eens een instapkost is betaald, mag de overheid beslissen wat hij wil mbt. taksen. De taks zal niet meer stijgen op het product dat je aankocht. Bij een uitstaptaks is het perfect mogelijk dat de hoogte van de taks na je aankoop én voor je verkoop nog aangepast wordt (in + of  -). Je weet dus niet echt waar je aan toe bent, zolang je niet verkocht hebt. Onmogelijk? Neen, hoor! Denk aan wat gebeurde begin 2012 toen de roerende voorheffing van 15 % naar 21 % steeg op kasbons en obligaties. Mensen die stukken op vervaldag hebben in 2012 en die die aangekocht hebben in bijv. 2007 en hun coupons lieten kapitaliseren, moeten nu 21 % RV betalen op hun intresten en dit retroactief (ook voor de jaren 2007,2008,2009, 2010 & 2011).
  2. Uitstaptaks stijgt naarmate je méér rendement haaltStel dat je € 10.000 investeert in een Tak 23 fonds en dat dit fonds stijgt naar een waarde van € 15.000 vooraleer je verkoopt. Je betaalt  bij aanvang € 110 verzekeringstaks op dit product en niets bij verkoop (in de eerste paar jaren rekent verzekeraar mogelijks wel uitstapkost). Stel dat je dezelfde € 10.000 investeert in een bancair beleggingsfonds en dat je hier ook besluit te verkopen als dit fonds een waarde van € 15.000 bereikt heeft. Voortaan betaal je daar nu € 150 als uitstapkost.

Zorg er echter voor uw investeringbeslissingen niet volledig te laten leiden door taxatiekwesties. In een land met een hoge staatsschuld en met een munt onder spanning, weten we 1 ding zeker: de overheid zal de fiscale regels niet versoepelen. Nieuwe maatregelen kunnen steeds genomen worden. En in welk domein ze zullen vallen is niet op voorhand te zeggen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *