geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Febelfin breekt een lans


 

Eeuwig hetzelfde rondje rijden met een opengewerkt lemniscaat als logo?

Als 1 van de charme-offensieven na de financiële crisis van 2008-2009 pakte Febelfin, de koepel van de Belgische banken uit met een website waarin je het actuele aanbod van duurzame spaar- en beleggingsformules kon aantreffen welke haar leden hun klanten konden aanbieden. Ook werd er een website en twitter-account opgezet met de wervende naam Banking For Society (@banking4society), die allerlei heuglijk nieuws verspreidde.

Die Febelfinsite heeft nu een complete make-over ondergaan. Je vindt ze onder de naam duurzaamsparenenbeleggen.be . Het zou de nieuwe Febelfinvoorzitter, Johan Thijs (KBC) teveel eer aandoen, om dit reeds aan zijn doortastendheid toe te schrijven. Het is een pleidooi pro domo. Je vindt er dus alleen Belgische spaarrekeningen (7 stuks) op vermeld en beleggingsproducten (103) die je bij Belgische banken kan betrekken. Maar op zich is daar niets op tegen natuurlijk. In de Colruyt vindt je nu immers ook geen informatie over de producten van de Carrefour.

De opmaak van de site is fris en eenvoudig.Naast een homepage, een pagina met veel gestelde vragen en een pagina met opzoekmogelijkheden, heb je een overzichtspagina met beleggingsproducten en 1 voor spaarproducten.

De FAQ-pagina lijkt te doen wat hij moet doen. Terwijl de zoekpagina toch nog op erg veel plaatsen in gebreke blijft. Mogelijk gewoon omdat de site ietwat prematuur gelanceerd werd. Klopt deze veronderstelling, dan zal dit eerlang wel opgelost geraken.

Voor de pagina’s met beleggingsproducten en spaarproducten, kan je per product doorklikken naar een beschrijving met oplijsting waarom het product onder de noemer duurzaam valt en ook naar een websitelink met meer info over het specifieke product zelf. Enfin, dat laatste zou toch moeten. Maar een willekeurige steekproef op:

 1.  BNP Paribas Fix2010 Call Index 3 Sustainable deed me op algemene site van BNP Investment Partners terechtkomen en na veel klikken kon ik toch niets over het product te weten komen (wel over het Index 1 en Index 2 fonds).
 2. Candriam Sustainable North America verbond met door naar een site die niet bereikbaar was (ERR_CONNECTION_REFUSED)
 3. KBC Eco Fund Water verbond me eveneens gewoon met de KBC -openingspagina voor particulieren. Na enkele malen doorklikken kon ik 3 fondsen met die naam localiseren: 1 kapitalisatiefonds, 1 uitkeringsfonds en 1 fonds bestemd voor institutionele beleggers.

Ik heb daar mijn steekproef gestopt.En moet helaas concluderen dat dit niet echt bemoedigend is voor een leek met interesse en het hart op de juiste plaats.

Tevens kan je per product zien via welke kanalen (aanbieders) je het kan aankopen.

 1. Omdat ik zelf een bankachtergrond heb bij Record Bank werd mijn aandacht getrokken op de beleggingsproducten van Nationale Nederlanden. Volgens de site zijn alle vermelde NN-fondsen te koop via Record Bank. Maar toen ik anderhalf jaar geleden probeerde 1 van die fondsen te kopen,  bleek dit toch niet te kunnen. Even dubbel-gecheckt bij 1 van de Recordbankagenten die momenteel door ING nog niet weggesaneerd zijn. Recordbankklanten kunnen alleen kernfondsen van NN kopen via hun agentschap of hun internetapplicatie. De op de site vermelde fondsen zijn daar echter niet bij. Ergo: je kan ze er niet kopen.
 2. Ook gek dat je de Candriamfondsen niet alleen kunt aankopen bij Belfius, maar volgens de site ook bij Candriam. Zoek maar eens een Candriamvestiging in België. Een fonds kopen zal daar niet lukken.

Al bij al is de eerste confrontatie met deze site dus niet echt bevredigend.

Door in de eigen voet te schieten ga je niet vooruit.

Het opzet ervan is zeker te waarderen. Maar van een bankenkoepel verwacht je toch kwaliteit. Als je dan manifest vastloopt op doorverwijzingen en/of fouten ontdekt bij vermelding waar je betrokken producten kan aankopen, dan ga je onvermijdelijk afhaken. Wat toch niet de bedoeling kan zijn van een site, die informatief wil zijn, mensen wil stimuleren om in een andere richting te kijken voor hun spaar- en beleggingsgedrag.

We kunnen dan ook niet anders dan het logo van de site momenteel te interpreteren als dit van een slang die in haar eigen staart bijt. Ze wordt er zelf niet beter van. Of moeten we deze site als een voorbeeld van windowdressing zien? Een lippendienst bewijzen voor de goegemeente en ondertussen doorgaan met business as usual?

Een site als speerpunt maken en dan je lans breken? Graag vlug bijschaven dus.

Noot van de redacteur: in een tweet liet @banking4society inmiddels weten dat ze onze constructieve kritiek ter harte neemt.  Zo ze met de roskam nog even door haar site gaat, zal dit artikel dus binnenkort achterhaald zijn.


2 reacties op “Febelfin breekt een lans”

 1. Beste,

  Zoals reeds via twitter gemeld, hebben we uw bemerkingen op de vernieuwde website rond duurzaam sparen en beleggingen grondig gelezen. (https://ethischbeleggen.com/febelfin-breekt-een-lans/)

  Graag geef ik feedback op uw 5 voornaamste bemerkingen:

  1. Pro Domo

  De website richt zich in de eerste plaats naar de Belgische particuliere belegger. De scope van de website is bijgevolg de spaar- en beleggingsproducten die in België aan particuliere klanten worden aangeboden (volgens registratie bij de toezichthouder) en die beantwoorden aan de minimale duurzaamheidscriteria.
  Het maakt hierbij echter niet uit of het om producten naar Belgisch of naar buitenlands recht gaat, en evenmin of de aanbieder/beheerder, een Belgische of een buitenlandse instellingen is, lid is van Febelfin/BEAMA of niet.

  Febelfin nodigt alle aanbieders/beheerders uit om hun duurzame producten te registreren, maar het initiatief om de aanvraag in te dienen ligt wel bij de aanbieders/beheerders zelf.

  Het beperkte aantal aanbieders/beheerders waarvan de producten zijn opgenomen, komt overeen met de instellingen die heden meest actief zijn op de markt van duurzame producten. We voorzien echter dat de aanbieders en de producten, zowel naar aantal als naar aard, in de toekomst zullen toenemen.

  2. Problemen met de zoekpagina

  U bedoelt de zoekfunctie op http://www.duurzaamsparenenbeleggen.be/productsearch ?
  Zou u ons kunnen specificeren welke problemen u juist ondervindt?

  3. Links naar detailsite

  De links naar de productpagina’s op de websites van de aanbieders/beheerders waren inderdaad in de meeste gevallen nog niet geactualiseerd.
  Dit is ondertussen rechtgezet. Mocht u nog links vinden die niet werken, aarzel niet ons dit te laten weten.
  Er werd voor gezorgd dat de links, voor zover technisch mogelijk, rechtstreeks verwijzen naar de productpagina op de openbare website van de aanbieder of beheerder. Op sommige websites is dit niet mogelijk en wordt verwezen naar het algemene fondsenoverzicht.
  Indien een beleggingsproduct meerdere aandelenklassen bevat, wordt verwezen naar de klasse die voornamelijk gericht is aan een retail publiek en van het kapitalisatie type is.

  4. Kanalen

  Het is mogelijk dat sommige van de opgesomde kanalen enkel voor institutionele beleggers beschikbaar zijn. We evalueren of het opportuun is deze op de site te vermelden.
  Algemeen wil ik ook meegeven dat de verantwoordelijkheid voor de inhoudelijke correctheid van de fiches op de website bij de aanbieder of beheerder ligt. De rol van Febelfin/BEAMA beperkt zich tot het nakijken van de vormelijke volledigheid van de fiches en de overeenstemming met de principes van de methodologie.

  5. Logo

  U hebt alvast betekenissen gelezen in het logo die wij er alleszins niet bewust hebben ingestoken .
  Onze inspiratie lag eerder bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (UN SDG’s). De doelstelling die nauw aansluit bij duurzaam beleggen is doelstelling 12: Verantwoorde consumptie en productie

  Mocht u nog vragen of suggesties hebben, aarzel niet ons te contacteren.

  Met vriendelijke groet,

  Tom

  Tom Van den Berghe | CSR Manager

  Rue d’Arlon – Aarlenstraat 82 | B-1040 Brussels
  T +32 (0) 2 507 68 78 | E tb@febelfin.be
  M +32 (0) 474 44 99 49 | http://www.febelfin.be
  @banking4society

  > http://www.bankingforsociety.be
  > http://www.sustainablesavingandinvesting.be

  • Dag Tom,

   Ik heb uw reactie per mail aan info@ethischbeleggen.com ingelast, zodat wie het artikel leest zo gewenst ook reactie van Febelfin er op kan nalezen.
   1. Wat problemen met de zoekfunctie betreft, stel ik op vandaag (29/03/2017) nog steeds vast dat sommige items geen enkel resultaat opleveren.

   De kolom met vermelding “Type” bevat meer items zonder zoekresultaat dan met zoekresultaat.
   Ik som ze hieronder even op:
   – volkslening
   – termijnlening
   – staatsbon
   – kasbon
   – verzekeringsbon
   – Tak 21-levensverzkering (spaarverzekering)
   – Gestructureerde obligatie (Note)
   – Ontwikkelingsfonds
   – Andere

   De kolom met vermelding “Bestemming van de inlage” genereert bij selecteren van onderstaande een blanco antwoord:
   – Voornamelijk beleggingen in geldmarktinstrumenten
   – Andere

   Ik vind dit vreemd en zou verwachten dat hetzij de betreffende selectiemogelijkheden dan niet aangeboden worden of dat wie ze aanklikt een korte melding krijgt à la “Voor dit type producten is er (voorlopig) geen duurzaam aanbod ter beschikking”.

   2. Dat u bij vermelding van de kanalen ook deze die enkel voor institutionele beleggers toegankelijk zijn vermeld, vind ik een vreemde keuze. Ik zou denken dat uw site zich tot vooral op de retailklant richt. De institutionele belegger heeft wellicht al lang zijn weg naar duurzaamheid gevonden. En voor particuliere klant maakt de vermenging tussen retail- en institutioneel aanbod het geheel minder overzichtelijk.

   3.Dat Febelfin/BEAMA geen verantwoordelijkheid neemt over de inhoudelijke correctheid en deze bij aanbieder/beheerder legt, zal misschien ook gebonden zijn aan de aard van uw organisatie en het mandaat dat ze van haar leden krijgt. Maar dit verzwakt in mijn ogen wel het geheel. Zoals u weet is een ketting zo sterk als haar zwaktste schakel. Ik moet (en gezien ik er geen functie heb) kan ik me ook niet moeien met de werking van Febelfin, maar ik schrik me telkens een hoedje als ik bijv. het beleggingsaanbod uit de rekken van een staatsbank neem en daar – per midden 02/2017 – aanbiedingen vindt waarbij men rendementen weergeeft tot 31/03/2015 (2 x) of 31/12/2014 (1 x). Ik grijp even terug naar mijn vergelijking dat je in de Colruyt geen reclame vindt voor de Carrefour. Je kan je toch niet voorstellen dat men daar de prijzen van 2 jaar geleden aan de rekken gekleefd laat. En ik kan me ook niet voorstellen dat dit in overeenstemming is met de richtlijnen, die de Nationale Bank binnen het kader van de MiFID-reglementering, waar de zorgplicht (appropiateness en suitability) centraal staat oplegt.

   Enfin, keep up the good work, maar als kleine zelfstandige verwacht ik naast een gelijk level playing field van grote organisaties (en hun koepel) in feite toch dat ze een tandje bijsteken en het voorbeeld stellen, gezien de middelen die zij ter beschikking hebben.
   Als ik dan even de luis in de pels ben, zit daar -naast frustratie, die er ook wel eens zal zijn – toch vooral kritische betrokkenheid achter. Waarmee tevens niet gezegd is dat in mijn werking geen fouten gemaakt worden. Just my 2 cents.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *