geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

“Ethische Bank” sluit dading van 340 miljoen dollar voor “onethisch gedrag”.


 

Standard Chartered PLC is de 5e grootste bank van Engeland. Ze heeft ook een uitgebreide werking rond sustainablility zoals uit haar website blijkt. Mede daardoor en omdat de bank tot heden relatief ongeschonden uit de financiële crisis kwam, werden de aandelen van de bank regelmatig opgenomen in ethische beleggingsfondsen. Zo is -volgens de recentste fiches opgenomen in Morningstar-  bijvoorbeeld het fonds Triodos Sustainable Equity Fund (voor 2,74 % ) in Standard Chartered belegd en ook LPF Trend Consumers (voor 4,37 %) en LPF Actions Europe ISR (voor 3,90 %) hebben aandelen van de bank in portefeuille. De bank werd tevens opgenomen in de lijst met ‘s werelds meeste ethische bedrijven van Ethisphere.

Via  www.beurs.nl konden we vandaag vernemen dat diezelfde Standard Chartered PLC een schikking trof met de New Yorkse bankentoezichthouder (NY Departement of Financial Services). Er werd  overeengekomen $340 miljoen te betalen om een publieke confrontatie af te wenden en een dispuut over trans-Atlantisch regelgeving te beeindigen. De schikking kwam er 8 dagen na de beschuldiging door de inspecteur van de instelling, Benjamin M. Lawsky, aan het adres van de bank. Lawsky beschuldigde de bank van het illegaal afschermen van meer dan 60.000 financiele transacties, met een waarde van in totaal $250 miljard, voor Iraanse klanten in de voorbije 10 jaar.

Door de dading is een hoorzitting, die voor 15/08 gepland was afgeblazen.
Er zou nog discussie zijn over bepaalde voorwaarden van de dading, maar niet over het principe ervan. De bank, wiens acties omtrent Iran onder strafrechterlijk onderzoek staan door het Federal Bureau of Investigation (FBI) en het Ministerie van Justitie, wil volgens de bron proberen te voorkomen schuld te bekennen.
Vier andere Amerikaanse toezichthouders die de acties van de bank onderzoeken maken geen onderdeel uit van de schikking. Het Amerikaanse ministerie van financien, de Federal Reserve, het Amerikaanse ministerie van justitie en het Manhattan District Attorney’s office zijn sinds 2011 in onderhandeling met Standard Chartered over de aan Iran-gerelateerde transacties.
Waar willen we naartoe?
Wat leren we hier uit?
  • Dat het huwelijk tussen het begrip ‘bank’ en ‘transparantie’ nog steeds niet geslaagd is.
  • Dat niet alles goud is wat blinkt (aka niet alles is duurzaam wat de naam duurzaam draagt).
  • Dat de verscherpte controle op banken af en toe toch misstanden blootlegt.
  • Dat het voor een grote & rijke partij nog altijd mogelijk is om met geld een publieke vernedering te vermijden.

Af te wachten is of Standard Chartered nu uit de aandelenportefeuille van de ethische beleggingsfondsen zal verdwijnen.

Omdat perfectie niet van deze wereld is, zal het in de toekomst nog gebeuren dat bedrijven, die in de sector een goede naam hebben, in een negatief daglicht komen te staan. Laat dit u echter niet weerhouden om in uw eigen beleggingsgedrag te blijven zoeken naar ethische mogelijkheden. Wij helpen u daar graag bij.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *