geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Een nieuwe kaartlezer in vermogensland.


 

De naam Mercator was jarenlang een vertrouwd merk in het Belgische verzekeringslandschap.

de wind in de zeilen naar een zonnige toekomst

In het kader van schaalvergroting en na acquisitie van collega-verzekeraars als Noordster (& Boerhaave)  en daarna  Nateus en Avéro werd de naam ingeleverd voor Baloise Insurance. Mercator was immers al vroeg het Belgische luik van de Basler-group /Baloise. 

Nu duikt het merk terug op in de financiële markt. Zij het in het verwante banklandschap. Ontdaan van zijn Latijnse connotatie, terug naar de roots in de Vlaamse klei, vervelde de kleine bank ABK (Antwerps BeroepsKrediet) tot Bank de Kremer.

ABK leek na de jarenlange uiteenrafeling van de vroegere kassen voor Beroepskrediet de laatste die het licht diende uit te doen. Met een te kleine schaal (6 kantoren in Berchem, Gent, Hasselt, Mechelen, Turnhout en Schoten) en een focus op betalingsverkeer én kredietverlening voor zelfstandigen en KMO’s oogde de toekomst niet echt schitterend. Met betalingsverkeer kan je momenteel nog moeilijk je boterham verdienen en in een kredietmarkt met veel concurrentie en lage rentes is het ook moeilijk om  uw rendabiliteit te halen.

Dan heb je maar 3 mogelijkheden: stoppen, jezelf laten overnemen of jezelf

Een logo als gestileerd stratenplan of toch maar een Mondriaan-imitatie?

opnieuw uitvinden. Met een rebranding tot Bank de Kremer is het dit laatste geworden.

Waar de originele Mercator (of bij geboorte Gerard De Kremer(*)) als cartograaf de gekende wereld in kaart bracht en zo de zeelieden naar veilige havens leidde, wil Bank de Kremer hetzelfde doen met je vermogen. In het woelig water dat het echte leven en ook de financiële wereld is, wil het je helpen je vermogen in kaart te brengen, zodat je de weg naar een veilige toekomst (pensioen en -later- vermogensoverdracht) vindt.

Naast een nobel streven momenteel ook een beetje de nieuwe heilige graal van de financiële wereld.  AXA bank heroriënteerde zich vorig jaar immers en volgt  hetzelfde pad.

Mercator werd vroeger ook al geassocieerd met het “grote geld”.

De mosterd (en know-how) heeft de groep al in huis. Bank de Kremer is eigendom van de holding AvH. Deze heeft reeds 2 andere financiële instellingen die kennis en ervaring in deze opdracht hebben. Met Bank J. Van Breda  focust Ackermans en van Haaren immers op ondernemers en met Delen Private Bank zijn grote vermogens de doelgroep. Met Bank de Kremer richten ze nu hun vizier op het middensegment. Op vermogensbegeleiding voor de betere particulier.

Dat hier nood aan is, kan niet ontkend worden. Uit hun eigen onderzoek wordt bevestigd dat +/- 2/3 van de Vlamingen zich zorgen maken over hun financiële situatie na hun pensioen. Nochtans houdt slechts 1 op 4 38-44 jarigen en 1 op 3 38- 58 jarigen zich daar actief mee bezig.  En dan is het volgens 4 op 10 Vlamingen moeilijk om informatie te vinden. Als we al informatie krijgen via overheid (59 % consulteert die) of de eigen bank (21 % gaat daar te rade), dan blijkt die informatie in veel gevallen ontoereikend, onduidelijk, tegenstrijdig of niet specifiek genoeg. Gevolg is dat 41 % zich baseert op eigen berekeningen en zelf  21 % gewoon op zijn gevoel afgaat.

Bank de Kremer wil dit structureler aanpakken. Hierin is de eerste stap “meten”.  Een juist overzicht én een inzicht in de eigen situatie hebben is de basis. Pas daarna kunnen we gaan nadenken over optimalisatie en tot slot kunnen we via bijkomende inspanningen verder in de richting van juiste oplossingen komen.

Om hiermee van start te gaan ontwikkelde de bank een eigen applicatie. Deze is kosteloos en garandeert de anonimiteit van uw gegevens. De app staat ook open voor niet-klanten.

De app is relatief gebruiksvriendelijk – hoewel bij persoonlijk uittesten er nog lacunes en kleine foutjes optraden -. Als je het mij vraagt een aanrader voor de particulier, die een stand van zaken wenst op te maken.  Je hebt toch vlug een half uurtje nodig als je al je gegevens wil ingeven. Maar je inspanning wordt beloond met een mooi overzicht van wat je hebt én suggesties rond wat ontbreekt en/of beter kan.  Bank de Kremer rekent er op dat u voor de optimalisatie en verdere inspanningen om uw doel te bereiken bij hen zal aankloppen.

Gezien u de privacyinstellingen zo kan aanpassen dat de bank u niet zelf kan contacteren, is dit een verademing in het eerder agressieve financiële landschap. Het valt af te wachten of de bank deze strategie ook in de toekomst (bij updates van de app) volhoudt. We kennen de strategische keuzes achter de app niet. Dus is niet uit te sluiten dat het hier om een captatio benevolentiae bij de lancering gaat.

Echte rookwolken blazen is er wegens het rookverbod op kantoren niet meer bij. Maar figuurlijk schuilt menig klant nog achter een rookgordijn als hij het gesprek aangaat met zijn bankier/verzekeringsmakelaar.

De app is teven erg goed bruikbaar om in een gesprek met een financiële tussenpersoon nu eens alle kaarten op tafel te leggen. De ervaring leert ons dat de openheid mbt. onderschreven producten bij klanten nog vaak een onnodig taboe is.

De opvatting “mijn bankier/verzekeringsmakelaar laat ik niet het achterste van mijn tong zien”  is helaas nog steeds populair in Vlaanderen.

Nochtans verwacht de klant (en ook de wetgever) dat een financiële tussenpersoon een aangepast én geschikt aanbod aan haar klant voorlegt. Een opdracht die moeilijk met goed resultaat  kan uitgevoerd worden als de klant hem een puzzeldoos voorlegt waar essentiële stukken in ontbreken.

(*) vreemd dat de nieuwe bank het  heeft over de Kremer. Want hoewel er twijfel is of het nu Kremer of Cremer behoort te zijn, schrijft iedere geconsulteerde site over Mercator diens Nederlandse achternaam met hoofdletter D.  Natuurlijk suggereert een kleine d adellijke afkomst. En de behoefte om er bij te horen is algemeen gekend menselijk gedrag. Heeft de marketingafdeling dit als 1 van de verborgen verleiders om klanten te lokken naar voor geschoven?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *