geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Een bijkomend gemengd fonds: hoera of toch gemengde gevoelens?


 

NN Investment Partners gaat voor verantwoordelijk investeren.

Het beleggingsaanbod dat we aan onze klanten konden aanbieden bestond tot heden vooral uit aandelenfondsen. Dat heeft er mee te maken dat op de Belgische verzekeringsmarkt erg weinig gemengde beleggingsfondsen aangeboden worden, die ook aandacht hebben voor duurzaamheid.

Omdat de meeste Belgen echter hun maag reeds met een moeilijk te verteren baksteen gevuld hebben, is dit orgaan zo gevoelig geworden dat de minste neerwaartse beweging van de beurzen hen misselijk maakt. Kort gezegd komt dit er op neer dat de meerderheid van de bevolking -eens ze wat geld te besteden hebben- zich niet aangetrokken voelt tot dynamische beleggingsfondsen.

Die behoudsgezindheid wordt ook nog eens versterkt door de wettelijk voorziene wijze waarop adviseurs momenteel samen met hun klant diens beleggingsprofiel moet bepalen.  Je kan gerust stellen dat de gebruikte methode reeds het te bekomen resultaat bepaald. Anders lijkt het statistisch niet te verklaren dat 3/4 van de klanten in België op basis van deze profielbepalingen bestempeld worden als defensief of hoogstens neutraal (bron: Mijn Kapitaal  – 04/10/2017) .

Deze gewrongen situatie zorgde er voor dat we in veel gevallen bij onze klanten die duurzaam wilden beleggen toch enkele minder duurzame fondsen in hun mandje moesten schuiven om onze wettelijke zorgplicht na te komen.

We zijn dan ook verheugd dat 1 van onze leveranciers Delta Lloyd Life, onder invloed van diens nieuwe eigenaar Nationale Nederlanden, besloten heeft om het NN (L) Patrimonial Balanced European Sustainable – P Cap Eur (hedged ii) voortaan binnen het Tak 23-aanbod op te nemen. Dit onder de naam  Delta Lloyd Life NN Patrimonial Balanced European Sustainable. De naamgeving verraadt al een beetje de bedoeling. Het fonds zal voornamelijk in Europa beleggen  en waar het buiten Europa treedt zal het het muntrisico afdekken (hedging). Op basis van info, die vandaag beschikbaar is wordt er bijv. 7,05 % in VS belegd.

Met Patrimonial en Balanced wordt quasi 2 x hetzelfde gezegd.  Wat door erfenis verkregen wordt (en waar vorige generaties hard voor dienden te werken) beheert men meestal voorzichtig. Het maakt immers deel uit van het patrimonium en heeft als doel om later terug doorgegeven te worden. Dat men daar evenwichtig mee omgaat is een evidentie.

Naast tot +/- max. 50 % aandelen zal de belegging dus ook uit obligaties en cash kunnen bestaan.

Schrikbarend hoe ruim de begrippen opgerokken worden? Of juist correct in tijden van lage, maar stijgende rente? Een pre-MiFID II prentje vanuit Nederland.

Dergelijke mixfondsen zijn een gemakkelijke opstap voor klanten die hun eerste stappen in beleggingsland zetten. Ze rekenen er op dat de vermogensbeheerder achter het stuur van hun geld op tijd met de onderdelen ervan gaat schuiven (als het risico op aandelencrash stijgt, het percentage aandelen verminderen, ....). In die zin is het een comfortproduct.

Maar comfort heeft ook zijn prijs. In een periode waarin de rente laag staat , loop je kans dat een significant gedeelte van je inleg niet of amper bijdraagt tot je rendement.

De grenzen die binnen het beheersreglement van je gemengd fonds omschreven zijn kunnen knellen (vb. plicht om minimaal x % obligaties & maximaal y % aandelen te onderschrijven).  Een beetje zoals op de autostrade mogen rijden, maar verplicht worden je 4e – en 5e versnelling niet te gebruiken.

Hoewel NN zelf uitpakt met haar hoge score voor verantwoord beleggen wordt het betrokken fonds op basis van de Morningstar Sustainability Rating slechts met een gemiddeld cijfer (3 globes) beoordeeld. Maar ervaring leert dat de beoordeling door Morningstar enerzijds regelmatig kan wijzigen en anderzijds zeker ook niet als de enig zaligmakende moet gezien worden.

De move van NN bij Delta Lloyd Life is natuurlijk 1 waarbij de moeder haar dochter oplegt om in eigen huis (*) aanwezige diversificatie te gebruiken. Reeds herhaalde malen heeft Delta Lloyd Life bevestigd niet af te stappen van haar open architectuur-aanbod. Hulde daarvoor.

Jammer echter dat de introductie van het gemengde duurzame fonds samenvalt met het stopzetten van de distributie van enkele DPAM-fondsen (ISIS Low/Medium/High).  Degroof Petercam heeft immers ook een belangrijke duurzame component en lijkt deze verder uit te bouwen.

(*) de 3 andere fondsen waarmee het DLL aanbod uitbreid zijn gewone gemengde fondsen, waarbij het rendementsrisico van laag over gemiddeld naar hoger oploopt. Het gaat over respectievelijk  DLL NN Patrimonial Defensive, DLL NN Patrimonial Balanced en DLL NN Patrimonial Aggresive.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *