geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Duurzame beleggers financieren betwiste oliepijplijn in Oost-Afrika


Onder de titel STOP DEZE TOTALE WAANZIN is Avaaz momenteel een petitie gestart om het EACOP-project alsnog te verhinderen. Ze houden daarbij Total in het vizier. Een bedrijf dat bij veel duurzame beleggers in de portefeuille steekt.

Avaaz is zowat ‘s wereld machtigste online activistennetwerk. Hun actieterrein is klimaatverandering, dierenrechten, armoede, politieke conflicten en oorlogen leren we bij Wikipedia.

EACOP staat voor East African Crude Oil Pipeline. Het wordt een pijplijn met lengte van 1.443 km. Van aan de grens tussen de Democratische Republiek Congo met Uganda tot aan de haven van Tanga in Tanzania. Op die grens immers zijn in de vallei van het Lake Albert 2 olievelden ontdekt. En zowel CNOOC Ltd (China National Offshore Oil Corporation) en Total S.A. staan te springen om met de ontginning te beginnen.

Visie Avaaz

Verlies van biodiversiteit en landbouwgrond

Zowel de olieboringen als de pijplijn zijn potentieel grote bronnen (sic) van milieu- en sociale problemen. Om die reden is er lokaal een grote weerstand tegen dit project. Zo loopt de pijpleiding door enkele van ‘s werelds belangrijkste natuurreservaten voor olifanten, leeuwen en chimpansees. Ook plaatselijke gemeenschappen en waterbronnen op het traject zijn bedreigd.

Visie EACOP

Op de projectwebsite lees je natuurlijk dat het team werkt aan haar Corporate Social Responsibility en dat er engagement is ter bescherming van het milieu en de bevolking. Het zou er nog moeten aan mankeren! Maar een papieren engagement verhindert niet dat er potentiële rampen kunnen (zullen?) gebeuren.

Alles echter voor het verder ontsluiten van Oost-Afrika, de economisch felst groeiende regio van het continent. En ook voor de winstbehoefte van olieproducenten.

Total versus duurzame beleggers
Recht door wildparken, landbouwgrond, …

Hebben we nog nieuwe oliebronnen nodig?

Vraag blijft of het nog verantwoord is om die olie op te pompen? Naast de reeds opgesomde gevaren is er immers momenteel al een olieoverschot op de markt. OK Covid-19 en de plotse lockdowns hielpen daarbij. Maar je kan ook niet naast de switch naar hernieuwbare energie kijken.

Het realiseren van de klimaatakkoorden van Parijs en het voornemen van Europa om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn,  laten weinig ruimte voor opgedreven oliegebruik. Veel van de resterende wereldwijde voorraad zal in feite niet mogen opgepompt worden. Investeringen voor aanboren van nieuwe bronnen en voor transport ervan, zijn dan ook mogelijk nooit meer volledig rendabel te maken. Het besef dat het hier om stranded assets kan gaan groeit. Waardeverlies dus op fossiele brandstoffen en de installaties om ze te ontginnen.

Wie financieert?

Bij Banktrack kan je zien welke banken bij de financiering van dit project betrokken zijn. Bij het lijstje van de recente financiers van CNOOC of Total vind je usual suspects als BNP Paribas, … terug.

Maar zoals de titel van deze bijdrage al suggereert, zou je kunnen stellen dat ook de argeloze duurzame beleggers Total helpen bij aanleg van die betwiste oliepijplijn

Vergezocht? Niet als je weet dat Total terug terug te vinden is als participatie in veel duurzame beleggingsfondsen. Dit omdat het bedrijf bij diverse raters relatief goed scoort op ESG-vlak (vb. een score van 72 % bij S&P Global ESG Score).

Duurzame fondsen die nog niet de keuze maakten om volledig uit fossiele brandstoffen te stappen en dus ook oliebedrijven toelaten tot hun beleggingsuniversum, zien het bedrijf als 1 van de beteren uit de klas. En ze kiezen er dan ook geregeld voor om hun geld voor enkele % in dit bedrijf te investeren.

  • Zo is de norm in het door de Belgische banksector gepromote Towards Sustainability-label (zie p. 37)  dat er nog mag geïnvesteerd worden in bedrijven uit de olie- en gassector mits ze minstens 40 % omzet halen uit gas of hernieuwbare energie. Wie de momenteel 472 gelabelde producten op aanwezigheid van Total in de portefeuille zou screenen, mag wellicht geregeld turven.
  • In onze blogartikel van 20/05/2020 waarbij we het beleggingsaanbod van de institutionele investeerder bij NewB tegen het licht hielden, bleek dat het fonds Monceau Ethique (isin: FR0007056098) alvast in Total belegde. Ook bij het fonds Monceau Sélection Internationale (isin: FR0007016712) konden we -zij het verscholen als participatie in FDC Transatlantique F– Total terugvinden.

Tu quoque, fili mi 

Zelfs in mijn eigen portefeuille – waarvan ik de maandelijkse evolutie publiceer-, wordt er een klein deeltje in Total belegt. Met name (op basis van de cijfers van 31/08/2020) € 593,53 of 1,095 % van de totale portefeuille.

Ik vond immers Total terug in de belegging bij

  • La Française IP Actions Euro R (isin: FR0010654830),
  • Piazza AXA IM Responsible Euro Eq (afgeleide van AXA Euro Valeurs Responsables C (isin: FR0000982761))
  • Amell Flexible ISR (afgeleide van Covéa Flexible ISR C (isin: FR000002164)).

Vooral bij die laatste 2 verwacht je dit als leek niet. Ze krijgen van Morningstar immers de volle 5 sterren in hun sustainability rating.

Als je dieper graaft en ook naar de betrokkenheid bij investeringen in fossiele brandstoffen kijkt, dan zie dat Covéa daar relatief hoog zit (16,61 %), La Française IP Actions Euro R , welke slechts 3 globes scoort bij de Morningstar Sustainability Rating haalt bij Fossil Fuel Involvement een betere score van 12,27 % en het AXA fonds scoort daar 8,14 %.

Total versus duurzame beleggers
Zelf al ben je attent, duurzaam beleggen blijft een work in progress. Activisten hebben er hun rol te spelen. Ze leggen geregeld inconsequenties bloot.

Het valt dus niet te ontkennen: ik zit met een gedeelte van mijn geld in Total.

Total dat op de klimaatpagina op zijn site onder meer een video plaats met oproep naar energietransitie en erkenning van de akkoorden van Parijs. Dat zich in de sector en PR-campagnes probeert te framen als een klimaatleider.

Maar dat terzelfdertijd een pijpleiding plant recht door het hart van Afrika.

Een bedrijf dat als Janus, de god met de 2 gezichten zalft en slaat. En zodoende sta je als belegger met oog voor duurzaamheid plots toch met je voeten in de vuile olie. Weliswaar ver weg en slechts met je kleine teen. Desalniettemin geeft dit een vies gevoel. Wil ik net als andere duurzame beleggers Total helpen bij de aanleg van die betwiste oliepijplijn? Neen, toch?

Valt EACOP nog tegen te houden?

Avaaz wil mits voldoende steun een PR-nachtmerrie creëren voor Total. Je kan hier hun petitie tekenen. Ze roepen ook op om dit verhaal verder te vertellen. Bij dezen heb ik dit met mijn eigen insteek gedaan.

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *