geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

DNCA: een nieuwe vaste waarde?


 

dialectisch materialisme: door these en antithese naar synthese met als doel vermogensopbouw met kapitaalsbehoud. Niet wat K. Marx met Das Kapital voor ogen had.

Via de blog Mijn Kapitaal  kwam ons ter ore dat fondsenbeheerder DNCA een afdeling duurzame investeringen wil uitbouwen.

In ons artikel van 27/09/2018 hebben we hier al eventjes aandacht aan besteed. Dit omdat DNCA ook opdook bij de nieuwe aanbieders die verzekeraar Fidea in haar Tak 23-aanbod opnam.

Tijdens het schrijven van betrokken artikel keken we ook even naar hun DNCA Invest Eurose -fonds.

Dit fonds is een mixfonds, dat vaak in 1 adem genoemd wordt met meer verspreide defensieve – of neutrale gemengde fondsen als Ethna-Aktiv (EA), Invesco Balanced Risk Allocation (IBRA) en Carmignac Patrimoine (CP).

Zo vindt je alle 4 deze fondsen momenteel in het mixerfonds dat Mijn Kapitaal zelf naar voor schuift als een (niet-duurzame) beleggingskorf bedoeld voor wie een eerder defensieve insteek heeft. (noot: DNCA Invest Eurose krijgt er wel niet hetzelfde gewicht als de andere 3).

Ik haal deze 3 fondsen niet zomaar toevallig aan. Het zijn immers fondsen die in onze  modelportefeuilles voor mensen met een defensief – of neutraal risicoprofiel regelmatig een deel van de belegging uitmaken .

Met onze werking rond ethisch beleggen moeten we immers roeien met de riemen die we hebben en het aanbod aan voor verzekeringsmakelaars beschikbare duurzame defensieve fondsen is erg beperkt.

Door deze fondsen in te schuiven, kunnen we geïnteresseerde beleggers toch een aanbod doen dat binnen hun profiel blijft. Nadeel is dan wel dat hun belegging een beetje verwatert op vlak van duurzaamheid. Op onze pagina’s met onze modelportefeuilles kan je dit aflezen (zie legende bij MVI (Maatschappelijk Verantwoorde Investering).

Baseline van deze illustratie gaat voortaan ook voor ons op.

Nu blijkt dat CP (1) , IBRA (0) en EA (0) erg laag scoren op de duurzaamheidsrating die Morningstar bijhoudt (en waarvan de informatie aangeleverd wordt door zusterbedrijf Sustainalytics) , terwijl DNCA Invest Eurose daar blinkt met (momenteel) 4 bollen op een schaal tot 5.

Tegelijk  blijkt het fonds ook over andere troeven (o.m. 4 sterren op de gewone Morningstar Rating op 5 jaar en 5 sterren op deze van 10 jaar / lagere lopende kosten factor ) te beschikken.

Verder blijkt ook dat het fonds in het aanbod zit van diverse van onze leveranciers ( NN Insurance Belgium,  Generali Belgium, Fidea, Nell, Baloise Lux, Ame Life Lux).

Er staat ons derhalve niets in de weg om DNCA Invest Eurose in de toekomst meer naar voor te schuiven als onderdeel van een defensieve – of neutrale belegging.

Dit zal niet alleen het % MVI in de betrokken modelportefeuilles omhoog helpen. De portefeuilles  waar DNCA Invest Eurose een onderdeel van is, zullen ook hoger scoren op onze interne objectiveringsscores.

Kortom: ze zullen nauwer aansluiten bij de wens van de klant (zo duurzaam mogelijk zonder aan rendement in te boeten).

Deze wijziging zal structureel voor het eerst uitgewerkt zijn in onze modelportefeuilles van 2019.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *