geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

DLL: met D van Duurzaam en LL van Lekker Lullen?


 

Belgen en Nederlanders. Het blijft soms een moeizame relatie.

Competitiegeest in Lage Landen nooit ver weg.
Competitiegeest in Lage Landen nooit ver weg.

De minderwaardigheidsgevoelens, die velen vroeger hadden ten opzichte van alles wat van boven de Moerdijk kwam, zijn gelukkig niet meer van deze tijd. Maar vaak denken we toch nog in stereotiepen over elkaar. De Nederlander als wereldwijde economische handelsveroveraar, die het zo goed kan uitleggen. De Belg / Vlaming, die dan weer staat voor gemoedelijkheid en gezelligheid.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Delta Lloyd nogal wat  vreemde oprispingen bij opname in Bel20 te beurt viel. Een Europese Unie: OK!, Maar n’en ollander als vlaggenschip van onze nationale economie? Dat ligt gevoeliger.

Verzekeraar met hoog Dr. Jekyll & Hyde-gehalte?
Verzekeraar met hoog Dr. Jekyll & Hyde-gehalte?

Amper enkele maanden nadat Delta Lloyd zijn plaatsje veroverd heeft, besloot het om zijn strategie te wijzigen: de bankpoot staat te koop. Voortaan focust men er alleen op distributie en verkoop van levensverzekeringen. Eerder verkocht Delta Lloyd zijn portefeuille variaverzekeringen, die onder de naam Zelia schuilgingen. Deze producten werden aan verzekeraar Fidea verkocht. Fidea die op zijn beurt uit de sector van de levensverzekering stapte. Dit nu de breuk met de KBC-dochter Centea (nu Crelan) cross-selling met bankkantoor moeilijker maakte.

Van Delta Lloyd is geweten dat ze alvast naar de buitenwereld erg veel moeite doen om het label van duurzame verzekeraar te bekomen. Het is de ambitie van CEO Niek Hoek om opgenomen te worden in de DJSI Europe & DJSI World. De video die achter deze link schuilt verraadt ook dat sustainability een – nou ja Hoeksteen 😉 – van het beleid moet zijn.

Het bedrijf pakt dan ook groot uit met het nieuws dat ze recent uit een staalkaart van 141 verzekeraars de zilveren prijs kregen in duurzaamheidsonderzoek. Dit op basis van onderzoeksbureau Sustainalytics

Maar net zoals we eerder (18/09/2013) onder de kop: Allianz: perfect of perfide ? schreven heeft een verhaal meestal 2 kanten.

The Good, the Bad or the Ugly?
The Good, the Bad or the Ugly?

Ook bij verzekeraar Delta Lloyd is het immers onmogelijk om ongenuanceerd alleen het positieve te zien. Op de site van eerlijke verzekeringswijzer krijgt Delta Lloyd een rode kaart voor dierenwelzijn, gezondheid, klimaatverandering natuur en wapenbeleid. En op andere vlakken scoort Delta Lloyd er amper beter.

Ethisch Beleggen beschikt niet over een onderzoeksteam, dat kan uitmaken welke van de 2 opvattingen over de verzekeraar uiteindelijk het meest betrouwbaar zijn. Dit van een analysebureau met 20 jaar ervaring of dit van een recente koepel van NGO’s, die eerder activistisch geörienteerd zijn. Dus we belichten de 2 opvattingen.

Maar als we kijken naar de band tussen groene bank Triodos en Delta Lloyd (zie laatste paragraaf in deze link) en het feit dat het aanbod beleggingsfondsen van Delta Lloyd Life (DLL) in België 4 fondsen bevat, die gequoteerd zijn door hetzij Ethibel of Novethic én daarnaast nog 2 fondsen die expliciet inzetten op nieuwe energie of milieuproblematiek op een totaal van 27 (6 /27  =  22 %), dan zijn we toch geneigd om het voordeel van de twijfel aan DLL te geven.

Delta Lloyd Life doet op vlak van aanbod duurzame beleggingsfonden alvast stukken beter dan veel collega-verzekeraars uit België. Om die reden hebben we DLL reeds van bij de opstart van Ethisch Beleggen als 1 van onze leveranciers beschouwd.

Verwar een totempaal niet met een schandpaal.
Verwar een totempaal niet met een schandpaal.

Dat Coverbel – ons verzekeringskantoor – dit jaar samen met 2 collega’s de laureaat geworden is van een aktie om een pakket  gadgets van DLL te winnen voor een sociaal maatschappelijk zinvol initiatief -zie hieronder- , is leuk meegenomen, maar mag onze kristische zin niet uitschakelen.  

Voelt u zich als ondernemer verantwoordelijk om mee te bouwen aan een degelijke toekomst voor mens, natuur en maatschappij? Zijn er sociaal-maatschappelijke initiatieven die u een warm hart toedraagt?
Laat het ons weten en win één van de drie Delta Lloyd gadget pakketten ter waarde van 400 euro. Dit pakket bestaat uit 3 dozen kinderpotloden (50 stuks per doos), 20 paraplu’s, 3 kristallen stops voor een wijnfles, 5 batterijladers op zonne-energie, 6 stappentellers en 50 pleisterdoosjes.

De gadgets gaan één dezer dagen bij dagcentrum vzw De Totem uit Gent geleverd worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *