Thomas Pips en de zoektocht naar de muis.
Niet meer zo jonge lezers, weten dat in pre-internettijden de informatie vaak met vertraging én via duurzame dragers als papier tot ons kwam. Zo was het in het Vlaanderen van de 2e helft van de 20e eeuw (van 1947 tot 1982) gebruikelijk dat kort na “den arrivée” van een rit uit de Ronde van Frankrijk her en daar fluitsignalen weerklonken. Niet van gemeenteambtenaren die GAS-boetes uitschreven of van “gendarmen” die verkeersovertreders tot de orde wilden roepen. Neen, er werd duchtig gefloten door jobstudenten in dienst van dagblad Het Volk. Deze brachten een extra-edtie van enkele pagina’s uit met allerlei duiding over de pas gereden rit. In dit gazetje was ook een cursiefje van Michel Casteels te vinden, naast een cartoon van striptekenaar Buth, echte naam Leo De Budt.
De cartoon draaide rond de avonturen van een fictieve wielrenner, Thomas Pips en zijn vrienden Kilo, 1/4Kilo en Lange Lo. De oplage van dit tourkrantje werd mee de hoogte ingejaagd door deze blijken van populaire cultuur. Te meer omdat Buth ook steeds een muisje verstopte in zijn tekeningen. Wie ‘Waar is Wally? kent, weet hoe verslavend zo’n verborgen item kan zijn. Het zoeken naar de muis was aangenaam tijdverdrijf. Het vinden van de muis gaf een kleine adrenalinestoot.
Momenteel is de Ronde van Frankrijk terug bezig. Maar dit is niet de aanleiding waarom ik aan bovenstaande dacht. Ik gebruik ze als allegorie voor mijn eigen wedervaren.
(Thomas) PRIIPS en de zoektocht naar het Essentiële Informatie Document.
De PRIIPS-verordening, is Europese regelgeving, die door de Eu-landen geïmplementeerd wordt. Ze heeft als doel om de financiële consument beter te beschermen. Deze regelgeving zou moeten zorgen voor een uniforme vergelijking tussen verschillende beleggingen. Dit door middel van een gestandaardiseerd document: het Eid (Essentiële Informatie Document). Wellicht zal de Engelse naam KID (Key Information Document) beter ingeburgerd worden.
Het is een document waarvan verwacht wordt dat de consument dit doorneemt voor de aankoop van zijn belegging. Financiële instellingen en haar vertegenwoordigende tussenpersonen dienen dit dus ter beschikking te stellen voor het contract onderschreven wordt.
Wie op deze site zoekt waarin hij via ons kan beleggen komt op een lijstje van (op vandaag) 56 fondsen terecht. Van 2 fondsen beschikten wij midden juli niet over het betrokken Eid (*). In feite mogen we dergelijke belegging dan ook niet verkopen op risico van sanctie door FSMA (controle-organisme op de sector). Pech dus voor DPAM Select Global Medium B. Maar gewoonweg onbegrijpelijk voor NN Life Patrimonial Future.
Muizenissen rond informatieverplichting.
Dit laatste is immers de nieuwe pensioenspaar- en langetermijnspaarformule van NN Belgium. Ze vervangt sinds 14/06/2019 het door verzekeraar eerder verdeelde NN Life Star Fund. Een nieuw fonds in de markt zetten is wellicht geen sinecure, maar men mag er toch van uitgaan dat dit niet hals-over-kop gebeurt en daar een voldoende lange aanlooptijd over gaat vooraleer men het presenteert.
Groot was dan ook de verbazing dat we bij de lancering ervan quasi niets aan informatie over dit product konden vinden. We hebben in de eerste 3 weken na lancering quasi dagelijks een internetzoekopdracht gelanceerd. Slechts mondjesmaat vonden we de info: een aangepaste financiële infofiche, een Duitstalige versie van het Essentieel Informatie Document was beschikbaar per 05/07/2019.
Na een korte vakantie en 6 weken na lancering vonden we nog steeds geen prospectus, maar ook geen Nederlandstalig Essentieel Informatie Document.
Van een prospectus kan je nog zeggen dat dit meestal door de particuliere belegger genegeerd wordt, wegens de omvangrijk en te ingewikkeld. Maar deze zou toch ter beschikking moeten zijn voor wie zich in het product echt wil verdiepen.
Het Eid daarentegen moet precontractueel aangeboden worden. Het is dus een verplichting, welke men niet nakwam. En dit is natuurlijk minder netjes.
Temeer omdat je kan lezen dat per 14/06/2019 NN zelf besloot om de waarde die klanten in NN Life Star fund opgebouwd had automatisch overgedragen wordt naar NN Life Patrimonial Future fund. Zie Fund Switch 2019 (->je bent een particulier met een Strategy Contract).
@tentie? @tentie! Hallo fondsenuitgever?
Dit alles deed ons op 23/07 naar het toetsenbord grijpen. Via een tweet werd aan @NNIP (NN Investment Partners) gevraagd waar de ontbrekende info bleef. 6 uur later kwam een reply met een link naar een documentenpagina. We vonden daarop nu ook een Franstalige versie van het Essentieel Informatie Document terug. Leven we nog in de tijd van “pour les Flamands la même chose“? En waar bleef de gevraagde prospectus?
Dan maar terug in de pen gekropen en via 2 reply’s op hun antwoord gemeld dat
- 57 % van de Belgen in het Vlaams Gewest wonen en een Nederlandstalige versie van EiD gewenst is
- de laatste prospectuswijziging van NN (L) Patrimonial (dat alle subfondsen overkoepeld) dateert van 01/06/2019, maar daar geen sprake is van het NN (L) Patrimonial Future fund (het fonds dat door NN België gebruikt wordt om NN Life Patrimonial Future te stofferen)
- wij als tussenpersoon precontractueel bepaalde documenten aan (potentiële) klanten moeten kunnen voorleggen.
En zie: “als ze willen, kunnen ze!” Per 24/07 duiken eindelijk de ontbrekende gegevens in hun documentenoverzicht op.
Slachtoffer van de wet van de remmende voorsprong?
Met Ethisch Beleggen hebben we zo vroeg als mogelijk ingespeeld op de gewijzigde situatie rond duurzaam pensioensparen. Vorig jaar hebben we op deze blog aandacht besteed aan het nieuwe product van KBC en ook aan de omschakeling van het Star Fund pensioenspaarfonds naar 100 % duurzaam.
Getrouw aan de niche van het ethisch beleggen, die we opvolgen, hebben we -zodra als mogelijk- ook proberen informeren over de NN-beslissing om commercialisering van NN Life Star Fund stop te zetten en met een quasi gelijkaardig product NN Life Patrimonial Future fund uit te pakken.
Het opvolgingswerk dat dit kost (ook nodig om als tussenpersoon wettelijk in orde te blijven), is geen cadeau. De wet van de remmende voorsprong lijkt wel van toepassing.
Wedden dat NN Belgium in het najaar een campagne opzet rond haar nieuwe pensioenspaarformule? En dat collega-tussenpersonen, die zich nu nog niet ingewerkt hebben, dit na hun vakantie met veel minder inspanning zullen kunnen doen?
Soms is het blijkbaar efficiënter om niet in de voorste gelederen te fietsen, maar zich te laten uitzakken en in een peloton de rit uit te rijden. En zo zijn we weer in de wereld van Thomas Pips beland.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
(*): in de praktijk gebruiken we bij de voorstelling van de fondsen op onze site nog de Essentiële beleggersinformatie (EBi – Engelse afkorting KIID (Key Investor Information Document)). Bancaire beleggingsfondsen zijn tot 31/12/2021 vrijgesteld van gebruikt Eid (KID). Omdat de Tak23-fondsen die wij verdelen vaak herverpakte bancaire fondsen zijn, is de KIID-info momenteel nog relevant. Ze is ook gemakkelijker traceerbaar dan de KID-info. Deze laatste gebruiken we wel voor de specifieke verzekeringsmantel waarin de fondsen gewikkeld worden.