geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De Ronde van €-rijk: een parabel – deel 10: de natourcriteria


 

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

“Als je wint, heb je vrienden…rijen dik, … echte vrienden.” Henny Vrienten wist het al treffend te verwoorden. Mensen hangen aan je lippen, je wordt overal uitgenodigd om acte de présence te geven. Je kan er aan kapot gaan, maar je kan eindelijk ook je glansprestatie verzilveren.

Mensen willen bij winnaars zijn omdat dit hen een goed gevoel heeft. Omdat ze in de droom van succes willen geloven en er zich willen aan laven.  Quasi niemand geeft nazorg aan de losers, de verliezers. Maar voor een winnaar is respect. Daar wil je voor betalen.

Goede presteerders kunnen dan ook hun geld verzilveren na de Ronde. De lijst van natourcriteria waarin vedetten zich in plaatselijke rondjes rond de kerktoren laten zien en bewonderen, terwijl ze hallucinante startpremies oprapen is lang.

Ook in beleggingsland heeft een winnaar geen last van gebrek aan aandacht. We moeten alleen maar aan fonden zoals Carmignac Patrimoine, Ethna Aktiv E, ….  denken. Op enkele jaren tijd zijn ze bij velen een onderdeel van de beleggingsportefeuille geworden. Banken en verzekeraars staan zich in de rij te verdringen om hun producten ook maar onder eigen verpakking te kunnen aanbieden. Zelfs wij bieden ze aan (noot: als niet-ethische component om meer evenwicht te krijgen in ons aanbod voor beleggers met een voorzichtig risicoprofiel).

Los van het feit dat bijv. Carmignac Patrimoine op basis van het verleden een echte kampioen bleek te zijn en dus zeker respect verdiend om wat er gepresteerd werd, moeten we er toch ook bij stilstaan dat kampioenen meestal ook maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben.

Eddy Merckx was een formidabele kampioen en werd niet voor niets de kannibaal  genoemd, maar vandaag zal hij geen ritten meer winnen. Merckx zal wellicht nog steeds een interessante wedstrijdanalyse kunnen maken. Maar de specialistische kennis om vandaag de dag zelf te winnen zal -met alle respect- toch ontbreken. De tijden zijn nu eenmaal veranderd. Daarom is het zo gevaarlijk om als belegger klakkeloos te investeren in de kampioenen van het verleden.Helaas, staat daar wel tegenover dat de kampioenen van de toekomst zich nog niet gemeld hebben.

Laat ons dan maar besluiten dat kampioenen (lees: rendementen) uit het verleden géén garantie zijn voor de toekomst. Ze hebben echter in 1 bepaald tijdsgewricht bewezen dat ze tot de besten behoorden. En dit is al een fantastische prestatie.

Volgend jaar komt er een nieuwe Ronde. En dan kan alles zich weer op gang trekken. De winnaars van morgen zijn vandaag al aan de slag met posities in te nemen en trainingschema’s op te stellen. Bij belegggen is de Ronde nooit voorbij. Daarom is het er nog belangrijker om goed te doseren en voor de lange termijn te gaan.

Hype: een energieopstoot, die slechts tijdelijk werkt.
Hype: een energieopstoot, die slechts tijdelijk werkt.

Zeker, je kan inspelen op de hype van de dag en dan zal je -als was je een renner in een natourcriterium- op korte termijn veel aanhang en geld op je rekening hebben. Maar niets is zo verhankelijk als kortstondig gewin.

Zo, hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze tijdelijke vakantiereeks. We hebben geprobeerd om nav.de interesse in De Ronde van Frankrijk enige gelijkenissen te trekken tussen het gekende (wielrennen) en het voor velen ongekende (beleggen). Als je terugbladert op deze blog kan je alle stukjes ook in de juiste chronologie terugvinden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *