geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille per januari 2024


Van op een afstand (of na de feiten) is alles duidelijk en verklaarbaar. Maar niet als je er met je neus opzit (of er middenin zit)

Een pas aangesneden jaar kan nog alle richtingen uit. Achteraf kan je veel verklaringen bedenken. Maar met zekerheid voorspellen blijft onmogelijk. Er zijn op het moment zelf altijd zoveel parameters in het spel dat je vaak door de bomen het volledige bos niet meer ziet. We hebben het rendement van de de eigen portefeuille per 01/01/2024 weer op 0 gezet. En het is afwachten in welke richting het zal gaan.

Slecht begonnen = half verloren?

Normaal zijn de eerste dagen van het nieuwe jaar richtinggevend voor de beweging die volgt. Als dit klopt wordt het een eerder negatief – tot gematigd jaar. Maar er zijn genoeg tegenbeweringen, die dit weerleggen. En naarmate de maande vorderde leek alles ten gunste te kantelen.

Veel zal afhangen van de evolutie van de rente. Daalt ze echt (in de laatste maanden van 2023 werd hier al op voorgesorteerd), dan kan er nog een (lichte?) opwaartse beweging aankomen. Maar ook de geopolitieke situatie (quid Oekraïne?, quid oorlog in de Gazastrook?, quid China?, quid Trump? …) of een onvoorziene witte -of zwarte zwaan kan tussen het gewoel opduiken.

Waar zal het rendement vandaan komen?

  • Zullen de small-& mid caps eindelijk opveren en hun achterstand tegenover de large caps (gedeeltelijk) inhalen?
  • Gaan de (meeste van de) Magnificant Seven op hun elan door of zal een tweede golf van bedrijven profiteren van de beloftes van AI?
  • Outperformen de beurzen van Europa nu eens  in plaats van die in de VS?
  • Of komt de verrassing na zoveel jaren toch nog eens uit het Oosten?
  • Zullen de ‘waarde’-aandelen met de prijzen gaan lopen of blijven de ‘groei’-aandelen de prijswinnaars?

Veel vragen waar we nu nog het antwoord op schuldig blijven.

Ondertussen is de kop er af.

Nu 1/12 van het jaar achter de rug is, kunnen we een eerste tussentijdse balans opmaken. We blijven voorzichtig in het interpreteren. De eigen portefeuille bewoog sinds het jaarbegin alsnog in de juiste richting. Ze won op 1 maand, 2,63 % .

Dan toch maar vlug alsnog even klinken op een goed 2024, vooraleer we starten aan onze ‘tournée minérale‘. Een drooglegging, waarbij we onze alcohol ditmaal 1 dag langer in de kast moeten houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *