geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in september 2020


Is de technologierally nu echt over haar top of is deze in de fase van ‘réculer pour mieux sauter‘? We weten het niet. Feit is dat na de felle opmars sinds het uitbreken van de Coronacrisis, in september plots de handrem leek aangetrokken voor de FANGMAN.

Begin van sectorrotatie?

FANGMAN en FinCEN
Technologietoppers

Fangman is een nieuw letterwoord dat het vroegere begrip FANG vervangt: F(acebook) A(Amazon) N(etflix) G(oogle). De originele bedrijven blijven aanwezig, maar zijn nu uitgebreid met M(icrosoft), A(pple) en N(vidia). Volgens de dagelijkse beurswekker van BinckBank, verloren deze bedrijven sinds begin van de maand al $ 1.400 miljard aan beurswaarde. Zowat 10 keer de totale beurswaarde van ABInbev, het grootst genoteerde bedrijf in onze BEL20.

In vrij veel duurzame beleggingsfondsen zijn 1 of meerdere van deze bedrijven vertegenwoordigd. Er kon derhalve gevreesd worden dat de remonte, van de voorbije maanden, waardoor onze portefeuille weer -nipt- in het groen noteerde, ook gestopt zou zijn.

En inderdaad de eigen portefeuille dook terug lichtjes onder haar 0-lijn in vergelijking met 01/01/2020. Ze noteert nu met een verlies van -0,32 %.

De portefeuille laat een grote spreidstand zien. 17 lijnen noteren met winst (YTD), waarvan de koploper dit jaar reeds + 20,24 % liet optekenen. Daartegenover staan 7 lijnen op verlies. De hekkensluiter tekent voor een verlies van -11,55 %.

Ter vergelijking, de YTD-resultaten van:

  1. Bel 20: -19.18%
  2. Euro Stoxx 50 : – 14,26 %
  3. MSCI AC World: -0,02 %

Kleine wasjes, grote wasjes, … doe ze in je wasmachien

Dit zijn de kampioenen in witwassen

Waar FANGMAN pluimen liet, was FinCEN wel bij de pinken. Door hun doortastendheid kwam deze maand het zoveelste witwasschandaal waar banken bij betrokken waren naar boven: de FinCEN files.

Getrouw kregen de 4 Belgische grootbanken door onze pers de wind van voren, wegens hun betrokkenheid hierbij. En ja, ze waren er bij betrokken. Hoewel ze toch eerder kleine vissen zijn als we de buitenlandse pers kunnen geloven.

Het relatief gewicht van KBC, BNP Paribas, Belfius en ING in dit schandaal mag  niet doen vergeten dat “geld witwassen géén bancaire dienst is, maar een misdaad” (citaat FairFin). Via gebruik van witwasprocedures worden er immers voor miljarden € & $ (maar ook stevig wat roebels) aan belastingen ontdoken. Geld dat anders in de gemeenschap gevloeid was en waarmee noden konden gelenigd worden, schulden afgebouwd konden worden, de algemene belastingdruk kon zakken, … .

FANGMAN en FINCEN
logo v/h Financial Crimes Enforcement Network

Het is frappant dat de documenten weer afkomstig zijn uit de Amerikaanse overheidsadministratie. De belastingdienst is er blijkbaar toch beter georganiseerd dan wat we op basis van onze oppervlakkige opvatting over ‘the land of the free and the home of the brave‘ zouden verwachten.

Er valt voor Europa alvast te hopen dat een verdere eenmaking de controle op de financiële verrichtingen efficiënter maakt. En dat het de interne landen dwingt om zich solidair op te stellen en te stoppen met zich te promoten als geschikt voor belastingtoerisme.

Zo zie je maar, zelfs zonder het over de nakende presidentsverkiezingen te hebben, domineert de VS weer deze berichtgeving. En dit met nieuwe begrippen als FANGMAN en FinCEN.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *