geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in september 2017


 

Wordt coalitievorming heavy stuff?

Het najaar is begonnen. In Europa was het belangrijkste aandachtspunt deze maand de verkiezingsoverwinning van Mutti Merkel in Duitsland. Nou ja, een overwinningsnederlaag in feite. De partij verliest een pak procenten, de coalitiepartner SPD wordt erger getroffen en wenst in de oppositie te stappen. Een lachende derde (sic), de rechtse AfD wordt de derde partij in het land. Een onnatuurlijk coalitie tussen CDU/CSU met de liberale partij en Die Grünen behoort tot de mogelijkheden. Voor deze Jamaica-coalitie er is, zullen er nog tal van ganjasticks in rook moeten opgaan.

De kiezer heeft de kaarten opnieuw moeilijk geschud. De opluchting dat in Nederland, Frankrijk en Duitsland geen massale doorbraak van populistisch extreem-rechts kwam, mag stilaan plaatsmaken voor de ontnuchtering dat het door de ontstane versplintering erg moeilijk wordt om coalities met een duidelijk plan en dus daadkracht te vormen. En als de aandacht meer dan verwacht naar het binnenland dient te gaan, dan kan verwacht worden dat de Europese gedachte niet verder vormgegeven wordt. In een wereld in volle verandering is dit een bangelijke vaststelling. Of zou de as Frankrijk-Duitsland toch hersteld worden en kan de Franse president Macron zijn euro-ambities waarmaakt.

Zal de bezige bij voortaan ook nog voldoende op EU kunnen wegen?

Al bij al was de voorbije maand op beursgebied een herstelmaand. De spreuk Sell  in May and go away, but remember to come back in September bleek dit jaar op te gaan.

Onze persoonlijke portefeuille (*) veerde flink op en staat nu op een YTD van + 8,28 %. Dit blijft natuurlijk een momentopname. Zoals het in het weer kan vriezen of kan dooien, maken we het ook mee in beleggingsland. Plus, maar ook min horen er allebei bij. We noemen het volatiliteit.

Wellicht zal de aandacht in de komende weken nu terug wat afglijden van Europa (tenzij het neergeslagen referendum in Catalonië zware politieke gevolgen zou hebben) ten gunste van de VS en Azië: het vervolgverhaal rond de ballistische raketten in Noord -Korea gaat van cliffhanger tot cliffhanger, de capriolen van de 45e Potus en ook het aankomende 19e partijcongres in China  .

(*) : Om privé-investeringsredenen wordt in oktober een stuk van de persoonlijke portefeuille verkocht. We zullen echter deze verkoop niet verwerken in ons maandelijks overzicht en de verkochte fondsen pas per 01/01/2018 uit de belegging verwijderen. Anders wordt het niet langer mogelijk om bekomen rendement op een zinvolle manier op te volgen.

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *