geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in oktober 2020.


Covid-19 drong zich deze maand weer op het voorplan. Gans Europa, Duitsland en enkele noordelijke landen uitgezonderd, kleurde donkerrood. Overal werden ingrijpende maatregelen getroffen. Dit om erger te voorkomen. Maar meestal loopt het virus harder dan de genomen maatregelen. Waardoor we een cascade krijgen van verstrengingen, die steeds meer in het (economisch -, maar ook culturele) leven ingrijpen. Ook verschuift de deadline waarop het virus mogelijk bedwongen wordt steeds verder voor ons uit.

eigen portefeuille in oktober 2020
Bidden voor Biden?

Verder beleven we de laatste dagen voor de presidentsverkiezingen in de VS. Een vreemde campagne, waarbij een zittend president Covid-19 aan den lijve ondervindt, maar de schadelijke gevolgen voor zijn bevolking (die niet het niveau van verzorging krijgt, waar hij zelf kon van genieten) blijft negeren. Het lijkt er nu op dat “Sleepy Joe Biden” het pleit zal winnen. Maar in 2016 zag het er van hier ook uit dat “Crooked Hillary” mocht feestvieren. Voorzichtig dus met steekproeven. En zelfs al loopt het zoals het er van hieruit naar uitziet, dan nog is het niet zeker dat “the greatest president ever” zich bij de feiten neerlegt en zijn verlies aanvaardt.

Dichter bij huis en op economisch vlak verre van onbelangrijk wacht ook nog de finale afhandeling van de Brexit.

Bedrieglijke rust? De laatste dagen van de maand suggereren alvast dat hier verandering in komt. Afwachten of zich dit doorzet.

Bij zoveel onzekerheid zijn er redenen genoeg om een volatiele beurs te verwachten. Maar toch is de VIX-index (de index van de (Amerikaanse) beleggersangst) ver verwijderd van haar hoogtepunt op 10/03/2020 (75,91). Ze staat nu (30/10 – 10u AM) rond  40. Midden de maand stond ze nog lager dan 30 Ook haar Europese versie VSTOXX lijkt niet onder de indruk. Nu rond 38 (30/10 – 10 u AM) Midden de maand stond ze op 25. Ook hier ver onder het hoogtepunt van 16/03/2020 (86). Maar toch kende ze in de laatste dagen van de maand een opmerkelijke stijging.

Bij onze portefeuille sloeg te angstmotor alvast ook een beetje aan. Ze zakte op YTD-basis naar -2,45 %.

Afwachten of er na de presidentsverkiezingen nog een eindejaarsrally start om de negatieve cijfers alsnog om te buigen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *