De eigen portefeuille in oktober 2017

 

Het was een bewogen maand voor de eigen portefeuille. Dit omdat ze zowat halveerde. Niet wegens een plotse financiële crisis, maar wegens verkoop van een groot gedeelte van de belegging. Zie hiervoor ook het artikel van 23/10/2017 op deze site.

de eigen portefeuille +/- gehalveerd

Tot einde van 2017 zal ik jullie –om pedagogische redenen– een beetje beliegen. Ik blijf doen alsof de portefeuille nog intact is. Anders is het onmogelijk om consequent het rendement te blijven weergeven.

Per 01/01/2018 – wanneer we de rendementen terug op 0 zetten, zal dan terug de juiste reële (gereduceerde) portefeuille gebruikt worden voor de maandelijkse commentaar.

Het was ook een maand waarin de waardes van de diverse onderdelen uit de belegging terug stegen. De portefeuille zit nu op een YTD-rendement van 11,448 % (de gereduceerde klokt af op 10,56 % – het gewicht van de maandelijkse aankopen (+ kosten) weegt daar zwaarder door –). Double digit-cijfers, door stijgingen over de gehele lijn. Op 1 na zijn zelfs al onze modelportefeuilles nu reeds over hun jaardoelstelling geraakt.

Ai Weiwei, politiek activist en kunstenaar lijkt hier op 1 lijn te zitten met zijn eigen president.

Trump is nu zowat 1 jaar aan de macht in de VS. De beurzen hebben een groot voorschot genomen op zijn daadkracht (sic). Ondanks zijn strapatsen gaan erg veel aandelen nog altijd flink omhoog. De FANG-aandelen leiden de dans

Het 19 e partijcongres van de Chinese Communistische Partij werd afgesloten met het definitief op het schild hijsen van Xi Jinping, welke zijn volk belooft om tegen 2049 de feitelijke leider van de wereld te zijn.  Het rolmodel voor toekomstige generaties wordt dus niet een democratisch – , maar een zeer centralistisch bestel.

Binnen Europa is er -schijnbaar uit het niets- een nieuwe brandhaard. Catalonië roept zijn onafhankelijkheid uit én Spanje treedt hier erg repressief tegen op. Het stilzwijgen van Europa, uitgezonderd België, is niet geruststellend voor onze politieke democratie. Het is zeer de vraag of dit alles ook niet tot economische onrust zal lijden.

Onrust, die de ECB probeert te vermijden door nog een stukje aan de QE te breien. Afwachten hoe deze opgekochte berg obligaties ooit zonder kleurscheuren terug uit de markt kan gehaald worden. In een kanaal dumpen zoals de munitie van de Bende van Nijvel lijkt hier uitgesloten, gezien de massa zo groot is dat ze wellicht spontaan zou gaan bovendrijven.

 

 

Door Patrick

Verzekeringsmakelaar. De combinatie van inflatie én ultra-lage rentes zorgt er voor dat 'sparen' synoniem wordt van 'verarmen'. Wie rendement wil halen moet gaan beleggen. Het liefst zonder medemens, maatschappij en milieu te schaden. Deze site wil hierbij een hulp zijn. Ons aanbod bestaat uit een selectie Tak 23 -verzekeringen die minstens onder art. 8 en meestal onder art. 9 van SFDR-regelgeving erkend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.