geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in oktober 2015


 

De zomerdepressie op de beurs lijkt (voor eventjes?) achter de rug te zijn. De financiële pers jubelt terug. Zo vermelde De Tijd beste oktober ooit voor Bel20. De Brusselse beursindex won op maandbasis 7,7 %.

En stevige sprong
En stevige sprong

Zelf kunnen we ook niet klagen. De dip in eigen portefeuille ontstaan tijdens augustus en september is volledig gerecupereerd. Ons YTD-resultaat stond vorige maand nog in het rood (-0,45 %) en is nu gestegen naar 8,82 %. Een sprong van 9,27 %. De lijkt waanzin.  En het is ook waanzin om hier  veel belang aan te hechten. Beleggen zoals wij het zien is een lange termijn-inspanning. Ethisch beleggen kan je niet door te speculeren. Constant kopen of  verkopen en op de marges daartussen rendement te zoeken is dus niet onze strategie. Maar goed, dit neemt niet weg dat het leuker is om te winnen dan te verliezen. Ook met je geld.

De grote sprongen in rendement bewijzen alvast dat de financiële markt onrustig is en volatiliteit een gegeven is waar je rekening moet mee houden.

Waarom gaat het nu plots terug zo goed? Er is niet echt een staat op te maken.

  1. Wellicht is de onrust over de Chinese groeicijfers, die tot een minicrash geleid hebben op 24/08/2015 wat weggedeemsterd. Ook zijn de eerste negatieve reacties op de financiële gevolgen van dieselgate wat getemperd. Beleggers zijn soms rap tevreden en handelen wel eens in kuddegeest. Als het schandaal ontploft paniekeren ze, maar als bedrijf sussend stelt dat het ten gevolge van Dieselgate flink gaat besparen, reageert men opgelucht. Hierbij niet erg veel belang hechtend aan gevolgen op vlak van tewerkstelling of milieuschade.
  2. Verder is ook het vooruitzicht dat de dat de voorzitter van de Europese Centrale Bank een nieuw rondje gelddrukken voorziet een opsteker voor de beurzen. Dit betekent een langere periode van goedkoop geld. Hierdoor daalden in Europa op hun beurt de rentevergoedingen, waardoor ook het rendement op obligatieportefeuilles steeg. En dit goedkoop geld zoekt ook zijn weg naar de aandelenbeurzen? Tijdelijk dubbele winst dus.
  3. Eveneens is de waardedaling van de € tov. de $ in oktober terug hervat. Dit leidt tot betere perspectieven voor Europese bedrijven door gestegen uitvoerkansen. Of die daling gestopt wordt door de eerlang verwachtte rentestijging in de VS, is nog af te wachten.
  4. ….

Bovenstaande elementen zijn maar momentane inschattingen. En de bril die de kijk op de dingen bepaalt kan straks weer op totaal andere elementen focussen. Een gezonde afstand en nuchterheid moet tegenover die gebeurtenissen ingeroepen worden.

En een blijvende oproep om beleggingen te spreiden kan ook geen kwaad. In die zin is beleggen in fondsen / Tak 23 voor de lange termijn belegger, die niet de tijd en/of de interesse heeft om zijn financiële situatie op te volgen een zinvolle insteek.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *