geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in november 2022


November was ditmaal echt Movember

de eigen portefeuille in november 2022
Denk niet te vlug: ‘Dat zit wel snor!’.

Movember is een evenement om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Maar “move” is ook Engels voor “beweging”. En er bewoog nogal wat deze maand. Alhoewel bij nader inzien je evengoed kan zeggen dat er ook veel stilstand was.

  • COP27 -gestart onder lage verwachtingen- verliep volgens die lage verwachtingen: het pad om de temperatuurstijging tot 1,5 ° te bevriezen kwam niet dichter. Een schadefonds werd opgericht. Maar of  en hoe het zal functioneren is af te wachten.
  • Elon Musk was niet uit de aandacht weg te branden. Hij joeg de botte bijl door Twitter, maar verloor hier vooral aanzien door in brede kringen. Zijn managementstijl (of eerder gebrek er aan) brak voorlopig alleen potten. Twitter winstgevend maken én relevant houden is -kan ook niet op hyperkorte termijn- nog niet gerealiseerd.
  • Trump kondigde in de VS kondigde Trump zijn nieuwe gooi naar de nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2024 aan. Bij de Midterms haalden de Republikeinen alvast niet die doorbraak waar ze op rekenden.
  • In België werd de staatsecretaris van Begroting ontslagen wegens rekenfouten en het ontbloten van de te optimistische vooruitzichten.
  • In cryptoland werd FTX ontmaskerd als een doorgeefsluis voor privégewin (was althans de bedoeling, maar dit pakte verkeer uit) voor haar CEO. Waardoor vrij veel geld dat eerder in virtuele munten omgezet werd, nu plots verdwenen was.
  • En in Qatar werd een al op voorhand beladen WK-voetbaltornooi op gang gefloten.

Ook onze portefeuille bewoog.

Ondertussen bleek de inflatie in de VS beter mee te vallen dan aanvankelijk ingeschat. De piek ervan lijkt voorbij. Reden voor beleggers om terug wat optimistischer te worden. Dat dit optimisme het einde van de berenrally aankondigt is een voorbarige conclusie. Het kan evengoed een dead cat bounce zijn.

De effecten van inflatie lijken nu al voldoende ingeprijsd te zijn in de markt. Maar velen vrezen een recessie en die zou nog voor een bijkomende neergang kunnen zorgen.

De opluchting voor de cijfers uit de VS weerspiegelt zich alvast ook in onze portefeuille. Eindelijk is die nog eens stijgend. Niet dat we tegen het einde van het jaar de verliezen zullen weggewerkt hebben. Verre van. Maar een knik in de cijfers zal mogelijk ook het pessimisme dat zich aan het verspreiden is afremmen. En gezien beleggen ook afhankelijk is van subjectieve factoren (denk ik dat het beter of slechter wordt), is verminderen van het heersend pessimisme een goede zaak voor wie de rendementen terug omhoog wil.

Onze eigen portefeuille eindigt deze maand op een rendement van – 14,55 % (YTD).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *