de eigen portefeuille in november 2021

Kommer en kwel.

Cop26, inflatie en Duitse hoop
Omikron-variant waait over Europa. Wind waar we geen energie bij oogsten

De VN-conferentie rond klimaat (COP26) kon niet echt een succes genoemd worden. De heropleving van de COVID-19-besmetting daarentegen. Boven Europa hangt het virus weer als een lagedrukgebied dat niet wil wijken. De op het einde van de vorige epidemieperiode vooruitlopende beurs was dus zeker voorbarig.

Cop26, inflatie en Duitse hoop
inflatie vreet een gat uit uw geld.

Ondertussen loopt de inflatie op en jaagt dit spaarders uit hun verlieslatende rekening. Voor november kwam die op jaarbasis op 5,6 % uit. De financiële beurzen genieten daardoor nog steeds van een instroom van vers geld. Dit drijft de koersen ophoog. Het is niet noodzakelijk zo dat de onderliggende economie zo sterk is. De spanning tussen de markt en de realiteit groeit. Of en wanneer ze ontploft is koffiedik kijken.

Duitsland gidsland?

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. In Duitsland werd deze maand een regering gevormd, die echt werk lijkt te zullen maken van de vergroening van het economisch leven. Als de locomotief van de EU aanslaat bestaat de kans dat de Fit For 55-maatregelen die Europa wil uitrollen uiteindelijk toch vooruitgang boeken. Laten we hopen dat dit het geval is. De houding tegenover de ingebruikname van de Nord Stream 2-gasleiding kan hier indicatief zijn.

Portefeuille-evolutie.

Ondertussen reed onze eigen portefeuille verder op het uitgezette spoor. Het werd een maand van lichte achteruitgang. Te wijten aan de paniek rond de omikron-variant van corona, die een goede week geleden plots opstak.  De portefeuille staat nu op een YTD-rendement van 13,83 %. Eind oktober was dit nog 14,32 %.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als home

Door Patrick

Verzekeringsmakelaar. De combinatie van inflatie én ultra-lage rentes zorgt er voor dat 'sparen' synoniem wordt van 'verarmen'. Wie rendement wil halen moet gaan beleggen. Het liefst zonder medemens, maatschappij en milieu te schaden. Deze site wil hierbij een hulp zijn. Ons aanbod bestaat uit een selectie Tak 23 -verzekeringen die minstens onder art. 8 en meestal onder art. 9 van SFDR-regelgeving erkend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.