Kommer en kwel.
De VN-conferentie rond klimaat (COP26) kon niet echt een succes genoemd worden. De heropleving van de COVID-19-besmetting daarentegen. Boven Europa hangt het virus weer als een lagedrukgebied dat niet wil wijken. De op het einde van de vorige epidemieperiode vooruitlopende beurs was dus zeker voorbarig.
Ondertussen loopt de inflatie op en jaagt dit spaarders uit hun verlieslatende rekening. Voor november kwam die op jaarbasis op 5,6 % uit. De financiële beurzen genieten daardoor nog steeds van een instroom van vers geld. Dit drijft de koersen ophoog. Het is niet noodzakelijk zo dat de onderliggende economie zo sterk is. De spanning tussen de markt en de realiteit groeit. Of en wanneer ze ontploft is koffiedik kijken.
Duitsland gidsland?
Maar het is niet allemaal kommer en kwel. In Duitsland werd deze maand een regering gevormd, die echt werk lijkt te zullen maken van de vergroening van het economisch leven. Als de locomotief van de EU aanslaat bestaat de kans dat de Fit For 55-maatregelen die Europa wil uitrollen uiteindelijk toch vooruitgang boeken. Laten we hopen dat dit het geval is. De houding tegenover de ingebruikname van de Nord Stream 2-gasleiding kan hier indicatief zijn.
Portefeuille-evolutie.
Ondertussen reed onze eigen portefeuille verder op het uitgezette spoor. Het werd een maand van lichte achteruitgang. Te wijten aan de paniek rond de omikron-variant van corona, die een goede week geleden plots opstak. De portefeuille staat nu op een YTD-rendement van 13,83 %. Eind oktober was dit nog 14,32 %.