geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in november 2020


de eigen portefeuille in november 2020
Het begin van een nieuw tijdperk van hoop voor handelsrelaties en klimaatstrijd?

De laatst weken van het jaar dienen zich aan. En plots was er wat goed nieuws:

  • een gecontesteerde president verloor zijn verkiezingen in de VS,
  • de eerste vaccins voldoende (?) uitgetest tegen covid-19 halen een grote efficiëntie

Euforie en sectorrotatie?

We moeten weliswaar nog wachten op de eigenlijke machtsoverdracht (en het verder rijpen van inzicht bij de verliezer) én op het moment waarop de distributie van het vaccin kan plaatsvinden. Maar de euforie op de beurzen was niet te houden. Geheel volgens verwachting kwam er een trendwijziging. De meeste winnaars van de “blijf in uw kot“-tijden boerden achteruit. De nieuwe winnaars zijn deze van “eindelijk ons kot uit“: bioscoopketens, vakantie- en reisorganisaties, trein- en vliegtuigmaatschappijen, … . Hun koersen klommen met dubbele cijfers omhoog. Of hiermee de sectorrotatie van ‘groei-‘ naar ‘waarde-aandelen’ ingezet is, blijft af te wachten.

Ook blijft af te wachten of de euforie niet te groot was. De laatste kwartaalcijfers van 2020 zullen voor veel bedrijven immers terug niet goed zijn, wegens de lockdowns in diverse landen.

Digital is blijvend, maar is digital ook duurzaam?

De eigen portefeuille veerde in november 2020 ook op. Hoewel niet zo sterk als de winnaars. Heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat erg veel duurzame fondsen sterk op digitalisering ingezet hebben: cloud, chipsfabrikanten, softwarebedrijven, sociale media,… Hun portefeuilles lopen soms over van bedrijven uit die sectoren.

de eigen portefeuille in november 2020
Digitalisering lijkt gepaard te gaan met een nieuwe versie van de Plagen van Egypte.

En je vraagt je je daarbij toch ook af waarom ze zo massaal opgepikt werden. Alsof er geen issues zijn rond:

  • energieverbruik (datacenters vragen ongelooflijk veel koeling),
  • arbeidsrechten (Amazon is niet bepaald een voorbeeld),
  • privacy (Facebook en Google),
  • rechtvaardig belastingsbeleid (Apple, Facebook, Google, Amazon, …),
  • toeleveringsbedrijven (Foxxcon),
  • monopolievorming en gesloten ecosystemen (Apple, Microsoft, Google)
  • algoritmes die verslavend werken
  • distributie (en productie) van Fake News

Elementen genoeg om daar toch wat afstand van te nemen, mijns inziens.

Concreet: van rood naar groen

Waar de eigen portefeuille eind oktober nog op -2.45 % (sinds jaarbegin/ YTD) stond, klom ze op 30 dagen naar + 6,21 %.

Niet zo’n klim als de BEL 20 (+ 20,5 % op 1 maand), of als de MSCI World (+ 12 %  op 1 maand). Maar sinds het jaarbegin staat BEL20 (maar ook de ruimere Eurotoxx50) op vandaag nog steeds in het rood. De MSCI All Countries daarentegen noteert al + 10,35 %. Dit maakt nogmaals duidelijk dat de groei in de voorbije maanden globaal niet in Europa zat.

Omdat onze portefeuille meer wereldwijd dan op Europa gericht is, is het logisch dat ze daar ergens tussenin hangt qua rendement.

Ook als we vergelijken met de DJ Sustainable Europe Index (momenteel -8,49 % YTD) en DJ Sustainable World Index (momenteel + 8.58 % YTD) moeten we tot dezelfde conclusie komen.

Ook onze 24 modelportefeuilles profiteren van de heropstanding. Momenteel staat er geen enkele meer in het rood (voor een paar is het echter slechts met de hakken over de sloot). De rendementen sinds 01/01/2020 variëren daar nu tussen + 0.94 % en + 14,84 %.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *