Ook deze maand was er volop beweging op de financiële markten. Midden de maand leek het er op dat we afstevenden op een (bescheiden) correctie. Op enkele dagen tijd verloren de meeste beurzen enkele procenten. De daling zette zich echter niet door. Hierdoor beleven we momenteel een lange tijd van quasi doorlopende stijging.
Nochtans zijn er genoeg elementen om wat voorzichtig te zijn:
- in Duitsland lijkt Angela Merkel aan haar zwanenzang bezig nu de coalitiebesprekingen mislukt zijn. Er staat niet dadelijk een krachtig alternatief achter de schermen zich klaar te stomen. Verwacht mag worden dat dit zijn effect zal hebben op het politieke beleid van gans Europa.
- in de VS is president Trump nu 1 jaar verkozen. Maar buiten verwarring lijkt hij nog niets veel constructiefs gezaaid te hebben.
- in Bonn was de klimaatconferentie niet echt een hoogvlieger
- ….
Maar natuurlijk is niet alles kommer en kwel.
- Zowel in VS, Europa, Japan als de opkomende markten blijft de economische groei sterk.
- De grote technologie-aandelen nemen meer en meer ruimte in (Tencent werd wereldwijd het 5e grootste bedrijf en steekt Facebook voorbij / Amazon rolt zijn Prime-formule uit in Nederland en België / …-) .
- …
De wereld blijft dus veranderen. Daarbij het niet steeds duidelijk is of dit nu positief of negatief uitpakt. Zo lijkt Amazon gebruiksgemak voor consument te combineren met slechte arbeidsprestaties voor hun werknemers, (komende) kaalslag bij kleinhandel en een slecht rapport op vlak van duurzaamheid. Jeff Bezos spint echter wel garen in dit deel van het jaar: Black Friday, Cyber Monday, sinterklaas, Kerstmis, …. de cadeautjesperiode voor zichzelf of voor naasten wordt steeds meer een langgerekt ritueel.
De achteruitgang waarvan sprake in eerste paragraaf van deze bijdrage, heeft toch het rendement van onze portefeuille aangetast. Er is +/- 1,8 % afgegaan. Ze klokt af op een YTD-rendement van 9,746 % ( de gereduceerde portefeuille – zie vorige maand – haalt 8,733 %).
In de eigen portefeuille is er net als vorige maand terug een verandering geslopen. In het kader van rationalisatie van beleggingsfondsen (en ook in kader van integratie van Delta Lloyd Life binnen NN-IP ) werd met name het DLL Global Fund uit circulatie genomen. U leest het goed: een gewoon beleggingsfonds wordt uit de handel genomen ten voordele van een duurzamer fonds. De gelden die daar in staken werden overgedragen naar DLL NN Global Sustainable Equity.
Toen DLL eind 2013 zijn New Energy B Fund en Water & Climate Fund B uit de handel nam -zie ook deze bijdrage – , had ik geld dat in deze 2 fondsen stak verdeeld over DLL Triodos Sustainable Equity en hun algemeen DLL Global Fund. Dit omdat er m.i. met oogmerk op spreiding al genoeg binnen het Triodos Funds geïnvesteerd was. Na 4 jaar komt dit geld nu straks terug opduiken in de eigen portefeuille. Voor de overzichtelijkheid van de rendementen zal ik dit pas vanaf 01/01/2018 terug opnemen in het overzicht.