geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in mei 2021


Mei was een regenmaand…

de eigen portefeuille in mei 2021
Nobelprijswinnaar literatuur en opperneuzelaar werd deze maand 80. Onze weersomstandigheden waren hem op het lijf geschreven.
 • Goed voor veel Vlaamse grasvelden waarvan de eigenaars deelnamen aan de actie Maai Mei Niet. Een actie ter bevordering van de onder druk staande biodiversiteit.
 • In de Palestijnse gebieden en Israël werd een volgend ritje op de carrousel van geweld gedraaid (*). Het regende er bommen en kogels.
 • Ook op de beurs regende het.
  • Enfin, de meeste beurzen deden het niet slecht, maar de onweerswolk van (tijdelijke) stijging van de inflatie drijft maar niet weg. Een vijand voor de (tot veel te ?) hoge proporties gegroeide winstverwachtingen bij FAANG en aanverwante bedrijven.
  • En het regende een nieuw letterwoord. De manier voor de fondsmanager van het M&G (L) Climate Solutions Fonds om zijn eigen product in de kijker te zetten. Hoewel hij Tech niet afschrijft preekt hij voor eigen kerk (en zelfs voor die van ons, waren we geen atheïst) met de stelling dat het de komende 10 jaar draait om duurzaamheid. SOLVERS is dan volgens hem het nieuwe acroniem voor vooruitziende beleggers. Een selectie van Europese spelers die ons op weg helpen naar klimaatneutraliteit.  Wait and see of hiermee een terechte selectie gemaakt werd of alleen een nieuwe hype gecreëerd wordt.

… met enkele lichtpuntjes.

 • de stijging van de vaccinatiepercentages mbt. Covid-19 doet in de westerse wereld de besmettingscijfers in die mate dalen dat meer versoepelingen in het vooruitzicht gesteld kunnen worden. En ditmaal zijn ze wel realistisch. Hoewel er nog altijd groepen zijn die eigenmatig hun voorschot op die versoepelingen opeisen. Zo was het deze maand erg opvallend hoe terughoudend opgetreden werd bij de titelviering van voetbalclub FC Brugge. Zeker als je dit vergelijkt met de harde aanpak van La Boum 2, amper 14 dagen eerder. Tegenover de voornamelijk jongeren daar was waterkanon, matrak en traangas het antwoord. De belangrijkste bijzaak ter wereld heeft blijkbaar recht op veel privileges.
 • in Nederland dwingt de burgerbeweging Milieudefensie via de rechtbank een snellere CO2-reductie bij Shell af. De vragen of
  • dit ook impact zal hebben op andere oliegiganten,
  • dit geen ongelijk speelveld voor 1 partij tov. de anderen veroorzaakt (met vrees voor willekeur bij ondernemers en investeerders),
  • of dergelijke beslissingen in feite niet door de politiek (meerderheid) ipv. door 1 rechtscollege (accidenteel) moeten genomen worden, … mogen gesteld.
 • Ook aan de andere kant van de oceaan slagen activisten er in bij Exxon klimaat prominenter op de agenda te zetten, terwijl de aandeelhouders bij Chevron ook stemden voor vluggere en grotere reductie van de CO2-uitstoot.

Sell in May and Go Away … ?

de eigen portefeuille in mei 2021
Turbulentie tijdens een vlucht is normaal. Zolang de motor maar niet uitvalt.

Bij de eigen portefeuille gingen enkele onderdelen lichtjes achteruit. Toch kon ze globaal lichtjes verder omhoog. Ze hangt nu op +7,79 % (YTD).

Bij gebrek aan glazen bol weten we niet of

 • de inflatie al dan niet zal doorstijgen
 • Tech-aandelen zich volledig zullen herpakken
 • value-aandelen of anderen (zie hierboven SOLVERS) de rol van Tech zullen overnemen
 • de evolutie van de Covid-pandemie verder positie verloopt of niet
 • wanneer er een golf van falingen nav. omzetverlies tijdens Covid over de Belgische- , Europese- of wereldeconomie zal rollen.

Met de jarige bard kunnen we alleen besluiten dat  The Times They Are A-Changin’. Iets wat tot de natuur van de evolutie behoort. En we weten dat die verandering inhoudt dat er af en toe Hard Times te doorworstelen zijn.

——————————————————————————————–

(*): een andere bard met een even gecontesteerd stemgeluid, Tom Waits, heeft het opbod van geweld tussen Palestijnen en Israël pakkend verwoord in het nummer Road to Peace in zijn CD Orphans:  Brawlers, Bawlers & Bastards. Luisteren met lyrics bij de hand strekt tot aanbevelen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *