geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in mei 2018


 

Zo! Dan zijn we nu met zijn allen beter beschermd wat onze privacy betreft. De GDPR/AVG werd van kracht per 25/05/2018. Diverse consultants, juristen, informatici hebben overuren geklopt en zijn ook langs de kassa gepasseerd.

Zelfs in the cloud gelden sinds 25/05/2018 nieuwe regels

Veel kleine en grote ondernemingen hebben uren gesleten in tal van vergaderingen en met naast zich roadmaps om tijdig aan de meet te raken. Er productief zal al dat werk niet geweest zijn. Maar, soit. Als het helpt om het vertrouwen in handel én zakenwereld weer wat op te bouwen en schurken afhoudt om misbruik te maken van goedgelovige mensen, die de moeite niet nemen om toetredingsvoorwaarden te lezen, dan is er misschien toch winst op het einde van de rit.

De appelflauwte, die in februari en maart van dit jaar over de beurzen waaide, is ondertussen opnieuw van de baan. April had al herstel ingezet en ook in mei zijn de globale cijfers terug beter. Onze eigen portefeuille (*) krabbelde verder recht en noteert nu terug positief: 2,34 % (YTD).

Verre van een hoeragevoel natuurlijk, want winst is nooit definitief, tenzij je tijdig verkoopt. En het moet gezegd de persoonlijke portefeuille staat terug boven water, maar bij al onze modelportefeuilles is de voorlopige opbrengst wat lager (5 ervan schrijven nog met rode cijfers).

Ook weet je dat er zelfs in een gunstig klimaat steeds onweerwolken aan de einder lonken. Deze maand zijn die niet minder manifest aanwezig.

Vrees dat pionnen vallen duikt weer op.

Aan het ander eind van de wereld heeft Argentinië moeite om zijn hoofd boven water te houden en legt zijn lot in handen van IMF. Minder ver van huis is er terug rumoer aan de zuidflank van Europa. Voorbij de grens stuikt de Turkse Lira in elkaar. Aan deze kant van de grens is het politiek klimaat in Italië weinig vertrouwenwekkend (anti-Europa, anti-€ en intentie tot verder laten oplopen van de staatsschulden). Ook in Spanje wordt de politieke stabiliteit getest. Terwijl in Groot-Brittannië de klok verder tikt en de uitstap uit de EU maar niet georganiseerd geraakt.  Genoeg triggers om stilaan het sinds 2013 ondergesneeuwde woord eurocrisis terug te gaan afstoffen? En Trump houdt het been stijf en start vanaf heden een handelsoorlog met Europa.

(*): N.a.v. de opslorping van Record Bank door ING deze maand, kocht ik 2 extra deelbewijzen van NN (L) Global Sustainable Equities. Dit als test om (beperkt) zicht te krijgen op hun werking rond beleggen. Deze zijn in een apart lijntje in de portefeuille vermeld.


2 reacties op “De eigen portefeuille in mei 2018”

  1. Leuk artikel. Ondertussen wel al bijna 2 jaar van toepassing. Misschien moet je deze update naar de stats 2020? Heb ondertussen gelezen dat er in Europa Al 160.000.000 aan boetes uitgedeeld met boetes die tot 4% van het jaarlijks bruto inkomsten van een bedrijf kunnen bevatten. Sowieso leuk artikel en nog veel andere leuke artikels op deze website. Groetjes, Christopher

    • Dag Christopher,

      Bedankt voor de aanvulling. Maar in een artikel dat de evolutie van mijn portefeuille weergeeft, stipte ik de AVG/GDPR-wetgeving maar eventjes aan. Het was (en is) geenszins mijn bedoeling om de toepassing ervan in het volledige werkveld op te volgen. Het is al moeilijk genoeg om die in de eigen praktijk te integreren.
      Ook dank voor de waardering die je in je laatste zin neerschrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *