geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in mei 2013


in het kader van onze transparantie op de website van ons makelaarskantoor Coverbel consulteren

Een extreme spreidstand tussen theorie en praktijk. Dit lijkt de verhouding tussen financiële rendementen en de reële economie nog het best te omschrijven. Normaal gezien lopen beurskoersen vooruit op economische opleving (stijgen) of op slecht economisch nieuws (dalen). Momenteel zien we al bijna meer dan 1 jaar een onafgebroken stijging van de aandelen en de fondsenkoersen. Dit terwijl het economisch op veel vlakken toch echt niet goed gaat.

Kortzichtig economisch gewin in VS & Canada
Kortzichtig economisch gewin in VS & Canada

Ja, Amerika en Canada zijn in de ban van teerzand en fracking, waardoor de energiekost er drastisch daalde en de milieukost er nogmaals naar komende generaties doorgeschoven wordt. Maar voor de rest lijkt er een loodzware mantel te liggen op Europa, waar zelf Duitsland nu nog amper groei kent. De berichten uit nieuwe industrielanden als China, Indië, Brazilië zijn eerder afwachtend over wat groeivooruitzichten betreft. En Japan probeert met de moed der wanhoop zijn economie te laten herleven door massaal geld bij te drukken.

"Benny and the Inktjets" in aktie.
“Benny and the Inktjets” in aktie.

We zijn te oud geworden om te geloven dat de overtuiging “This time, it’s different!” nu wel zal opgaan. We krijgen eerder het gevoel dat de bungeerekker wegens veelvuldig gebruik op zijn hoogtepunt nog eventjes doorgeeft, vooraleer hij naar af terugkeert.

Onze eigen portefeuille presteerde  -zoals de rest van de niet-vastrentende producten – terug erg goed. Sinds begin 2013 zitten we nu op een rendement van 8,68 %. Je kan ze in het kader van onze transparantie op de website van ons makelaarskantoor Coverbel consulteren .  De obligatiefondsen gingen wat achteruit, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door stijgingen bij al onze aandelenfondsen. Onze ecologische fondsen, die echter minder gespreid investeren dan onze ethische fondsen, stijgen sinds begin van dit jaar het meest.  Over de lange termijn gezien blijken zij echter het minst stabiel te zijn. (noot: tussen 01/06 & 27/06 stond hier 8,81 % vermeld. Dit door foutief bedrag investering in DLL Triodos Sust. Equities. Fout gecorrigeerd per 27/06/2013).

Maar we mogen niet blind zijn voor de kans op terugval of een zijdelingse beweging in de komende maanden. In feite zou het zelf niet slecht zijn dat aan de overdrijving een einde komt. Maar anderzijds zien we misschien een combinatie van gebrek aan alternatieven en een terugveren naar een gemiddelde nadat risicodragend kapitaal in de voorbije 15 jaar enkele keren erg zwaar afgestraft werd (begin 21e eeuw, 2008, 2011).

Wie niet tegen ijle lucht kan moet natuurlijk niet de ambitie hebben om de Mount Evererst te beklimmen. En ijle lucht maakt vaak zegedronken waardoor er niet meer helder (voorzichtig, analytisch) nagedacht wordt. Daarentegen weten we ook dat op de begane grond van spaarrekeningen en dergelijke de lucht zo zwaar geworden is (vervuild van negatief nieuws en pessimisme) dat ook op dat niveau fris nadenken (en kansen zien) niet steeds meer mogelijk lijkt. tombstone_message_11293

Spreiden van de risico’s en de eigen comfortzone verlaten kan helpen. Maar die verdomde angst die in de weg zit speelt ons wel eens parten.

Hoog tijd om op deze blog eens aandacht te besteden aan systemen van kapitaalbescherming, die de meer modernere aanbieders van beleggingsverzekeringen ondertussen al een tijdje aanbieden. Coming soon …


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *