geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in maart 2018


Bijna volledig weggedeemsterd in onze cultuur.

Het was smachten naar de lente, met vriestemperaturen tot diep in de maand.

En ondertussen 40 dagen vasten volgens de religieuze kalender van de katholieke kerk. Die 40-dagen leken de beleggingsfondsen nodig te hebben om de dip van begin februari uit te vlakken.

Waar staan we nu?

De eigen portefeuille kroop stilaan weer omhoog. Maar midden maart kantelde het terug. In vergelijking met 01/01/2018 staat  de eigen portefeuille nu op  3,13 % verlies. De MSCI-World (AllCountries) Index verloor in dezelfde periode 1,41 %

Dat het verlies nog opgelopen is, heeft enerzijds te maken  met The Donald. die in de voorbije weken met protectionistische maatregelen dreigde. Ze uiteindelijk ook invoerde, maar niet na ze eerst ook her en der weer versoepeld te hebben in vergelijking met wat hij eerst aankondigde. Moeilijk dus om de potentiële impact van deze handelsoorlog te berekenen, maar in alle geval niet positief voor de wereldhandel.

Anderzijds is er de koersval bij de technologie-aandelen. Daar werd de lont aangestoken door de bewijzen van oneigenlijk gebruik van data bij Facebook. Maar ook de andere FAANG-aandelen kwamen hierbij in het vizier. Gevreesd wordt dat er regelgeving van kracht zal worden ter bescherming van de privacy, die de commerciële mogelijkheden aan  banden zal leggen. Een beetje wat Europa op eigen houtje tegen eind mei met de GDPR-wetgeving beoogd.  Ook de plannen van de EC om een omzetbelasting van 3 % te heffen in de landen waar de gebruikers zitten ipv. waar het bedrijf gelocaliseerd is, hielp de koers niet vooruit.

Internetmastodonten in de hoek waar klappen vallen.

Veel duurzame beleggingsfondsen hebben nogal wat in technologie-aandelen geïnvesteerd. Daar zit nu momenteel verlies. En wellicht is de privacybe(of eerder -mis)handeling van klanten inmiddels een ESG-issue geworden, zodat er ook wat uitvloei van duurzaam beleggersgeld kan verwacht worden. Of dit voldoende is om de technologie-aandelen blijvend onder neerwaartse druk te houden is maar de vraag.

Maar niet alleen privacy-kwesties hielpen de prestaties van technologie-aandelen onder druk. Er was ook een veiligheidskwestie. Zowel bij Über als bij Tesla waren er verkeersongevallen met dodelijke afloop. Hierdoor kwam de aandacht op de risico’s van zelfrijdende auto’s. Omdat ook o.m. Google daar met Waymo bij betrokken is, gaf dit ook een forse druk op ettelijke beurskoersen (denk bijv. ook NVIDIA, die processoren maakt voor deze markt en zelfs het Belgische Melexis). Bij Tesla bracht daarbij ook de erg moeizame productie van hun verondersteld doorbraakvoertuig Model 3 onder de aandacht dat ze nog altijd cashburning zijn.

Op geopolitiek vlak wordt het ten oosten van Europa meer en meer een terrein waar dictators de plak zwaaien. Terwijl de aandacht wat wegdrijft van Kim Jong-un , hees in China Xi Jinping zich voor lange tijd op het schild en kon Vladimir Poetin zijn positie met schijnbare toestemming van de bevolking veilig stellen. De Turkse president Erdogan weet zich alvast geen spaken door deze collega’s in de wielen gestoken in zijn hernieuwde strijd tegen de Koerden in Arfin. De reactie van het Westen op die alles is van een kruiperig niveau.  De pure onverschilligheid van de VS, wiens president ook schaamteloos de eigen belangen laat primeren en het gebrek aan eensgezindheid binnen Europa, waar de as Macron-Merkel nog niet gevormd is, lijken daadkracht in de weg te staan.

Nochtans staan er de komende maanden belangrijke vervaldagen op de agenda: het wegsnijden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (maart 2019), Mid-Terms in de VS (november 2018), ….

[embedplusvideo height=”295″ width=”525″ editlink=”http://bit.ly/2prY1HD” standard=”http://www.youtube.com/v/wtHPW1n4pH8?fs=1″ vars=”ytid=wtHPW1n4pH8&width=525&height=295&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep6887″ /]

Maar natuurlijk zijn er ook belangrijker zaken om onze aandacht op te eisen:  het huwelijk van Prince Harry & Meghan Markle (mei 2018) en de vraag of de Belgische Rode Duivels het wereldkampioenschap voetbal (juni-juli 2018) naar hun hand kunnen zetten.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *