geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in maart 2016


 

De voorbije maand zal voor de meeste Belgen in het collectief geheugen opgeslagen worden als de maand waar blinde terreur onder mom van religieuze bevlogenheid (sic) zich manifesteerde in Zaventem en Brussel. De levens van enkele tientallen mensen werden in 1 klap beëindigd, meer dan 100 mensen geraakten zwaar gewond. Door onderlinge verbondenheid via familie- en vriendenrelaties zijn nog veel meer mensen rechtstreeks door die terreur geraakt. Onrechtstreeks wordt een ganse bevolking in zijn veiligheidsgevoel aangetast.

geweld en religie op 1 hoopje geveegd
geweld en religie op 1 hoopje geveegd

Dit werkt destabiliserend en polariserend. De wereld wordt er weer wat killer door. Het perspectief (geweld en waanzin gebeuren wel, maar -gelukkig- ver van ons bed) is plots verschoven. De focus op de begroting bij de regering verdween naar de uithoeken van de bekommernissen.

Financieel is de verdere daling van de rente opvallend. Enkele banken laten de rente op hun spaarrekening tot minimum zakken. Banken beginnen ballonnetjes op te laten om meer kosten aan te rekenen om hun gedaalde inkomsten en de negatieve rente, die zij aan ECB moeten betalen om hun betalingsoverschotten te parkeren, te compenseren. Om de economische groei aan te zwengelen worden avontuurlijke theorieën van onder het stof gehaald. Wordt er in tijden van veelvuldig dronesgebruik dan toch nog helikoptergeld over de bevolking uitgestrooid?

In de VS daalde de koers van de $, onder meer omdat de Centrale Bank er blijkbaar mee stopt om stelselmatig kleine renteverhogingen uit te rollen. De beurskoersen lijken hun dieptepunt van medio februari verlaten te hebben. Maar een echt opwaartse rally is het alvast niet geworden. Klassiek worden beursbewegingen naar omhoog toegeschreven aan stieren, terwijl beursbewegingen naar beneden wijzen op een berenmarkt. Recent noemde iemand de huidige markt echter een konijnenmarkt. Konijnen: dat springt maar wat in het rond, van hot naar her, zonder echt vooruit te gaan.

Waar gaan we naartoe? Een knagend gevoel.
Waar gaan we naartoe? Een knagend gevoel.

Wat is er ondertussen in onze eigen portefeuille gebeurd? Vinden we er ook de konijnenkeutels in terug?

Het verlies sinds 01/01/2016 is wat teruggelopen. Waar het rendement eind februari nog op -6,44 % stond, is dit per 31/03/2016 op – 4,05 % afgeklokt.  Nog steeds niet goed natuurlijk. Maar niet dramatisch voor een lange termijn belegger.

En als je het afzet tegen de prestaties van enkele algemene beursindexen in het eerste kwartaal van 2016, dan kan je ondanks het verlies niet helemaal ontevreden zijn:

  • BEL20 : – 8,8 %
  • EuroStoxx600: – 7,7 %
  • S&P500: – 3,1 %

Normaal gezien kan je onze portefeuille terugvinden via onderstaande link

http://www.coverbel.be/ethisch-beleggen-nu-ook-via-uw-verzekeringsmakelaar/

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *