geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in juni 2016


 

In Frankrijk voerden de Rode Duivels hun spelletje op. In het Verenigd Koninkrijk hebben leerling-tovenaars een doos van Pandora geopend. In het begin van de maand was er nog behoorlijk wat vrees dat men er uiteindelijk voor een uitstap uit de EU zou kiezen. Naarmate de maand vorderde leek het er op dat de kansen keerden. Beurzen die anticiperen op verwachtingen, daalden daarom in het begin en stegen om diezelfde reden terug naarmate de maand vorderde. Tot de uitslag van het referendum in de ochtend van 24/06 uitlekte en bleek dat uiteindelijk meer mensen de LEAVE-zijde dan de REMAIN-zijde gekozen hadden.

puzzelen naar nieuw houvast
puzzelen naar nieuw houvast

Hiermee waren alle opiniepeilers op het verkeerde been gezet. Er volgde een spectaculaire daling van de beurskoersen (vooral voelbaar in de banksector). Ook het Britse Pond ging zwaar onderuit. In dit alles blijkt nog eens dat niemand een glazen bol heeft en dat er op bepaalde momenten, hoe onwaarschijnlijk ook, toch plots zwarte zwanen door de financiële vijver blijken te zwemmen.

De politieke- , financiële- en economische gevolgen van de Britse keuze zullen zeker hun invloed hebben in de komende jaren. Het Verenigd Koninkrijk is immers een belangrijke speler: in Londen een financieel machtscentrum, een relatief belangrijke economie, een grote, maar dwarse speler binnen de EU,…. Ook kan de gemaakte keuze politieke gevolgen hebben (o.m. Schotland en Noord-Ierland die pro-EU stemden kunnen hun positie binnen VK in vraag stellen). Het gaat dan ook niet op om de keuze weg te zetten als een fait divers. Het land dat vroeger gekenmerkt was om haar splendid isolation, heeft blijkbaar -consequent met haar verleden- opnieuw voor afscheiding gekozen. Als naaste buurland zal dit invloed hebben op onze uitvoer en concurrentiepositie. Het is ook tekenend dat het Europa-verhaal niet eenduidig wervend is en vooral bij ouderen weerstand opriep. De nostalgie naar een niet meer bestaand verheerlijkt verleden haalde het.

Maar los van tijdelijke hick-up op de financiële markten en de gevoelige daling op de valutamarkt van £ tov. € & $, kunnen we niet voorspellen welke richting we uitgaan. De kruiddampen hangen nog in de lucht. Het slachtveld is nog niet te overzien. Een strategie-aanpassing zou dan ook gebaseerd zijn op oppervlakkige inschattingen. Keep Calm and Carry On dan maar in eerste instantie.

De invloed van de Brexit op onze eigen portefeuille is relatief beperkt. We beleggen niet in £ . We beleggen gedeeltelijk in obligaties en daar daalde de rente verder, waardoor het rendement op de obligaties steeg. We beleggen hoofdzakelijk in Europese aandelen, maar zeker niet uitsluitend. Het aantal Britse bedrijven dat in de fondsen vertegenwoordigd is, blijft beperkt en de daling van het £ maakt zelfs verhoging van hun afzet mogelijk, gezien ze aan concurrentiekracht winnen. De bedrijven die specifiek gericht zijn op uitvoer naar VK zijn ook relatief beperkt aanwezig in onze fondsen.

Afwachten maar of die ambitie nu nog waargemaakt wordt in VK.
Afwachten maar of die ambitie nu nog waargemaakt wordt in VK.

Onze portefeuille kende echter wel een kleine daling. Ze noteert nu op -3,90 % (u vindt ze hier) in vergelijking met aanvang van het jaar. De remonte die ons vorige maand nog net uit de rode cijfers haalde, heeft zich niet doorgezet.

In de komende periode zal de zomer hopelijk uitbreken. Het voorjaar met zijn uitzonderlijke vochtigheid zal dan mogelijk vlug verdampen. Maar aan de horizon gloort reeds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tot deze achter de rug zijn, zal het  wellicht onduidelijk blijven welke richting het in beleggersland zal uitgaan. Maar … deze uitspraak is niet gecertifieerd, wegens ontbreken van glazen bol.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *