geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in juni 2015


 

Gedurende de volledige maand juni werd de financiële wereld in spanning gehouden door de situatie in Griekenland. Doen ze het of doen ze het niet? Met “het” werd dan bedoeld een akkoord bereiken met IMF en Europa om niet op droog zaad gezet te worden. Varoufakis, de excentrieke Griekse minister van Financiën en Tsipras, premier en boegbeeld van het linkse Syriza legden een ongewoon parcours af. Tot afgrijzen van the powers that be leek het of de theoreticus van de speltheorie ook hier aan het pokeren was.

De hand overspeelt?
De hand overspeelt?

Per 01/07/2015 weten we alleen dat er nog geen akkoord bereikt is. De financiële markten reageerden zoals markten dat doen: opgaand –toen akkoord haalbaar leek– en dalend –toen de Griekse onderhandelaars wegbleven en uiteindelijk met een referendum uitpakten -. Al bij al is de economische impact van Griekenland niet erg groot. Maar de politieke impact van de evolutie kan dit wel zijn:

  • blijft Griekenland tot het Westen behoren of zoekt het aansluiting bij Rusland ?
  • stapt Griekenland uit de € (of wordt het er uit geduwd) en bewijst het hiermee dat de  euro geen onomkeerbaar project is (iets wat altijd voorgehouden werd)?
  • kantelt een hoeksteen op de rand van Europa, waardoor een buffer tegen IS, … wegvalt?

Game-over-590x265Het is dus best mogelijk dat wat er nog gebeurt een grotere impact heeft dan wat we nu kennen. En -het moet gezegd- de impact is tot op heden voor de buitenwereld relatief bescheiden. Natuurlijk niet voor de Grieken zelf, waarvan een groot deel van de bevolking de voorbije jaren al met 25 % verarmde zonder hoop op spoedig beterschap.

Onze eigen portefeuille (onderaan deze link) heeft ook -hoeft het te verbazen ;-)- wat averij opgelopen. Het rendement sinds 01 januari 2015 is teruggevallen van 16,66 % naar 11,66  %    .

Wat het komend half jaar brengt is uiteraard niet duidelijk, maar er zijn naast positieve punten (de economische groei in Europa lijkt – ondanks Griekenland – niet gefnuikt), ook enkele gevaren aan te stippen.

Zo is er momenteel op de Chinese beurs een correctie aan de gang én komt het moment dichter dat in de VS de rente verhoogd wordt.

De plotse rente-opstoot (april-juni) is wellicht tot staan gebracht. Die onverwachte rentestijging in Europa zorgt er voor dat de obligatiefondsen in onze portefeuille momenteel in het rood noteren. De gemengde fondsen en de aandelenfondsen gingen gewoon stevig (gemiddeld – 5 %) achteruit. Dat hiermee al een stukje lucht uit de fel opgelopen koersen is ontsnapt, geeft aanleiding om te denken dat het geheel nog goed zit. Volatiliteit zal natuurlijk blijven en niemand kent de toekomst. Toch zijn er momenteel verschillende analisten, die  er van overtuigd blijven dat het rendement tussen nu én het jaareinde nog zal stijgen. Zoals deze tante Kaat.

Iets wat alvast van uw spaarrekening niet kan gezegd worden. Daar is de zomervakantie al enkele jaren aan de gang.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *